Omlouvám se lidem, kterých se to dotklo, kterým jsem rozesílal smsky, omlouvám se svojí mámě, Valerii, i když jsem přesvědčen, že nešlo o znásilnění, za to, jak jsem se pod vlivem pervitinu choval,“ řekl u soudu obžalovaný. Souzen byl za celkem osm trestných činů - za vraždu, kuplířství, vydírání, znásilnění, vyhrožování, těžké ublížení na zdraví, loupež a všeobecné ohrožení. Vinen byl shledán ve všech bodech obžaloby kromě kuplířství, tam ho soud viny zprostil. Nakonec ho soud poslal do vězení na 13 let a 4 měsíce za opilství, všechny skutky totiž muž spáchal pod vlivem pervitinu. Vedle odnětí svobody muži nakázal také sexuologické i protidrogové léčení v ústavní formě.

Podle předsedy senátu pražského městského soudu Lukáše Slavíka trpěl muž v době vraždy, kterou spáchal v květnu 2019 v pražských Modřanech, toxickou psychózou, která vymazala jeho ovládací i rozpoznávací schopnosti. „Úmyslně se přivedl do stavu akutní intoxikace,“ řekl k tomu soudce. Muž podle něho věděl, jak na něj pervitin působí. Opilství se podle trestního zákoníku dopustí člověk, který se požitím nebo aplikací návykové látky přivede do nepříčetného stavu a v něm se dopustí činu, který by byl jinak trestný.

Muž rozesílal známým i své matce perverzní SMS zprávy, v některých z nich se přiznal k vraždě. U soudu následně tvrdil, že se jednalo jen o výplody jeho fantazie, které vymýšlel v „pervitinovém rauši“. V odůvodnění rozsudku zaznělo, že soud neuvěřil jeho vysvětlení hlavně zpráv, které měl posílat. „Nemůžeme se ztotožnit s tvrzením obžalovaného, že 99 procent zpráv jsou výmysly,“ řekl Slavík. „To co, psal ve zprávách, má oporu v dalších provedených důkazech,“ dodal.

Je podle něj až úsměvné, jak Martin K. přistupuje ke svědkům, dalo by se to podle něj vyjádřit parafrází na oblíbené rčení „Zloděj křičí chyťte zloděje“. „Feťák říká, nevěřte feťákovi, protože fetuje, ale mě věřte,“ nechal se slyšet soudce. Narážel tak na to, že Martin K. v průběhu soudního líčení zpochybňoval výpovědi svědků.

Odškodnění

Pozůstalí po zavražděné ženě žádali odškodnění v celkové výši 1 700 000 korun. K tomu, aby bylo přiznáno odškodnění v takové podobě, jak zmocněnec pozůstalých požadoval, nebylo ale podle soudu dost relevantních důkazů. Verdikt muži uložil uhradit celkem půl milionu korun. Syn má dostat 200 tisíc, manžel také 200 tisíc a sestra zavražděné 100 tisíc. Dalších 200 tisíc má dostat ministerstvo spravedlnosti.

Státní zástupkyně se na místě proti rozsudku odvolala, nesouhlasí podle svých slov s překvalifikováním trestným činů na opilství.

Video
Video se připravuje ...

Martin K. u soudu 19. října 2020. CNC / David Zima

Nejzávažnějším činem, za nějž byl Martin K. odsouzen, je vražda ženy, kterou spáchal v květnu 2019 v bytě v Hasově ulici – v tomtéž domě, kde sám nějaký čas bydlel. Na místo podle obžaloby přišel „v úmyslu zrealizovat své sexuální násilné představy spočívající zejména ve znásilnění ženy a jejím následném podřezání“. Na starší obyvatelku bytu zaútočil dvěma noži, zřejmě i šroubovákem a také podlouhlým nástrojem, pravděpodobně nohou od židle nebo baseballovou pálkou. Útok vedl velmi trýznivým způsobem zejména na obličej a hlavu. Zranění podle státní zástupkyně vypovídala o značné brutalitě a agresivitě „svědčící o naprosté neúctě k lidskému životu“.

Kvůli témuž činu byl obžalován také z porušování domovní svobody i obecnému ohrožení, v ženině bytě totiž po vraždě založil požár, aby zamaskoval stopy, dům proto museli evakuovat. Usvědčila ho mimo jiné taky SMS, kterou den po činu poslal obhájkyni – uvedl v ní, že bude potřebovat advokáta kvůli vraždě. „Nejsem obviněný, stalo se to včera. Tvrdila jste, že berete všechny existence a že je nesoudíte,“ stálo ve zprávě.

„Bodal jsem a řezal“

O vraždě psal i svému bývalému kolegovi od policie. Ve zprávě zmínil „potoky krve“ nebo že „bodal a řezal“. Také se v ní přiznal, že chtěl zabít svojí matku, ale nedostal se k ní, tak zabil někoho jiného. Nakonec se zpráva dostala k někdejšímu šéfovi pražské modrparty Josefu Marešovi. Další indicie, která policisty k Martinovi K. dovedla, je trestní oznámení, jež v den vraždy podala jeho vlastní matka, a následně další oznámení, která podala jeho bytná. „Chtěl jsem zabít mámu, ale neotevřela mi, tak jsem zabil někoho jiného,“ psal známému.

Obžalován byl také z několika napadení a znásilnění prostitutek, s nimiž se stýkal, znásilnil i mladou ruskou dívku Valerii. Pořídil si její fotky a pak jí vyhrožoval, že všechno zveřejní. Psal o tom i ostatním lidem, podle státní zástupkyně psal Martin K. ve svých zprávách o tom, že ji „zprznil“ nebo se objevila věta „Ta Ruska brečela a já si dělal své“.

Fotogalerie
59 fotografií