Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Šéfka auditu tvrdě o Babišovi: „Oligarchové se nesmí obohacovat na úkor daňových poplatníků“

Autor: Dagmar Machotová - 
30. dubna 2021
05:10

Podle předsedkyně rozpočtové kontroly Evropské komise Moniky Hohlmeierové (CSU) není důvod nevěřit závěrům auditní zprávy, podle které je český premiér ve střetu zájmu a nadále ovládá svoje firmy. Šéfka kontrolní mise Holhlmeierová v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekla, že za dobu svého působení nepamatuje podobný případ srovnatelného rozsahu, který by se týkal předsedy vlády jiného členského státu. Není možné tolerovat, aby se oligarchové obohacovali na úkor daňových poplatníků, tvrdí.

Paní předsedkyně, premiér Andrej Babiš (ANO) nadále zpochybňuje závěrečnou auditní zprávu Evropské komise a pevně si stojí za názorem, že není ve střetu zájmu. Jak to vnímáte?

Já plně důvěřuji Evropské komisi (EK) a jsem přesvědčena o tom, že auditoři odvedli svoji práci objektivně, odborně a v souladu s mezinárodně platnými kontrolními mechanismy. Pokud auditoři EK dospěli k závěru, že předseda vlády Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmu, tak já nemám důvod o tomto závěru pochybovat.

Video  Babiš útočil na tiskovce kvůli střetu zájmů: „To vy zatěžujete ČR. Já jsem úplně v pohodě. Jsme úspěšný, úspěšný vláda. Velice úspěšný“  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) tvrdí, že auditoři EK nemohou vykládat český zákon o střetu zájmu, resp. že ho může vykládat pouze český soud...

Článek 61 Evropského finančního nařízení o Fondu soudržnosti říká, že členské státy mají a musí uplatňovat účinné mechanismy proti střetu zájmů v rámci svých správních a kontrolních systémů. Z tohoto důvodu musela Komise do svých vyšetřování a analýz zahrnout i český zákon o střetu zájmů.

Při výkladu českého práva se Komise odkázala na nález Ústavního soudu České republiky, který potvrdil, že český zákon o střetu zájmů se vztahuje na předsedu vlády Babiše.

Jaké budou další kroky Evropské komise směrem k České republice? 

Ve zprávě, která byla zveřejněna, žádáme českou vládu, aby provedla několik opatření. Já osobně vyzývám českou vládu a jejího předsedu vlády, aby spolupracovali s Komisí, nezúčastňovali se falešných veřejných agitací a řídili se všemi doporučeními auditní zprávy. Čeští občané by neměli trpět a platit za to, že český předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nedodržuje ani české ani evropské právo.

Řešila Komise někdy v minulosti podobný střet zájmu?

Nevím o žádném podobném případě srovnatelného rozsahu, který by se týkal předsedy vlády jiného členského státu. Ale samozřejmě existují i jiné případy, kdy přidělování finančních prostředků EU zavdávají podněty k diskusím a korekcím.

Jak takovým situacím účinně předcházet?

Výbor pro rozpočtovou kontrolu již roky zdůrazňuje, že naléhavě potřebujeme účinné mechanismy pro předcházení střetu zájmů a boji proti němu. Právě během naší loňské mise jsme poukázali na to, že v České republice bohužel neexistují žádné účinné mechanismy, které by střetu zájmů dokázaly zabránit.

Veřejné financování - ať už se jedná o fondy EU nebo národní programy - by mělo splňovat rámec veřejného zájmu. Aby se nestalo, že se z peněz daňových poplatníků obohatí pár lidí, ať už vládnoucí garnitury, zločinců nebo oligarchů.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) řekla, že chce najít způsob a podniknout takové kroky, aby mohla svůj nesouhlas s auditem obhájit před Evropským soudním dvorem. Je něco takového možné?

V každém fungujícím systému založeném na zásadách právního státu existuje svobodný a rovný přístup k nezávislému a neutrálnímu soudnictví. To je samozřejmě také případ EU. Je právem české vlády a také právem premiéra Babiše, aby se proti rozhodnutí EK odvolal, případně aby nechal přezkoumat závěry auditu před soudem.

Mohlo by se stát, že by Česká republika přišla o všechny subvence, včetně těch z mimořádného fondu obnovy? Četla jsem, že Evropská komise zvažuje proti České republice uplatnění pravidla dodržování právního státu.

Komise preventivně pozastavila všechny platby, které by mohly být potenciálně ovlivněny střetem zájmů. Výboru pro rozpočtovou kontrolu záleží na tom, aby čeští daňoví poplatníci nemuseli platit za nelegálně získané dotace. Pokud jde o prostředky z fondu obnovy, je odpovědností české vlády, aby peníze utratila za projekty, které jsou v souladu s pravidly EU a ve prospěch široké veřejnosti. A zejména, aby je investovala do společností, které vážně poškodila koronavirová pandemie.

Co máte konkrétně na mysli?

Nezbytnými předpoklady pro řádné vyplácení dotací jsou nezávislost a neutralita orgánů, rovné zacházení se všemi žadateli, bezpečný přístup k nezávislému soudnictví pro každého, účinné mechanismy proti korupci a střetu zájmů, jakož i rozsáhlé informace o možnosti žádat o programy z koronavirového fondu pro obnovu. Cílem této nové právní úpravy je zajistit, aby finanční prostředky byly investovány spravedlivě a nestranně.

Pokud by česká vláda tato kritéria nedodržela, hrozilo by, že by peníze ze strukturálních fondů EU byly České republice pozastaveny, případně by je musela vracet. Rozpočtová podmíněnost platí stejně pro všech 27 členských států, nejen pro Českou republiku. Evropský parlament plně podporuje Komisi v přijímání vhodných opatření a sankcí, ať už se jedná o Českou republiku nebo jiný členský stát EU. Dlužíme to nejen českým, ale i evropským daňovým poplatníkům!

 

 

LuCo ( 2. května 2021 19:19 )

Monika Hohlmeier je skutečně špičková komisařka. Hloupější najít v širokém okolí Bruselu, je velmi těžké najít. Má ale výborného asistenta, toho udavačského rychlokecala od Pirátů!!!

Menhira ( 2. května 2021 10:19 )

Šéfka auditu Monika Hohlmeierová měla jasno už před tím, než začal audit. Pracovala na objednávku a přijela do Čech se znakem Milionu chvilek nenávisti na klopě, kde ji vítal Minář s květinami a pak Piráti. Co si o tom asi máme myslet. V Agrofertu vůbec fyzicky nebyla a materiály od nich nepožadovala..... divné. Dokonce pracovníci Agrofertu ani pořádně nevěděli, že se o nich nějaký audit dělá. Myslím si, že se přijeli jen zkompletovat materiály, teré již byly hotové. A navíc tato dáma nemá vůbec co říkat, protože její manžel je v sakra velkém střetu zájmů a dokonce byl i odsouzen.
Agrofert, tato firma je ve svěřenském fondu a za druhé, a to je to hlavní, je to česká firma ,která zaměstnává velké množství lidí (32.770) a odvádí v Česku i daně!!! To se lidi chcete přidat na stranu těch, co chtějí zničit všechny naše české firmy, aby se tu mohly roztahovat nadnárodní korporace, které budou peníze a daně vyvádět do zahraničí? Budou tady na těch pozemcích stavět další sklady?
To skáčete na lep takovým udavačským Pirátům, kteří se potřebují dostat ke korytu, jsou proti soukromému vlastnictví a až se dostanou ke korytu, pak s tím zatočí a udělají znárodnění? Proboha, nenechávejte se zaslepit čecháčkovskou závistí a myslete! Kolik firem už bylo zničeno, nemáme už ani cukrovary a že jich tady bylo! Hodně podnikatelů vyvedlo své firmy ven a také i daně. Jako pan Bakala a další. Ani voda nám tu už nepatří! Chraňme si české firmy! Jsou to pracovní místa pro naše lidi! Přestaňme závidět a mysleme!!! Neskákejme na lep předvolební kampani demožumpy, hlavně udavačským Pirátům, kteří rektoskopují Brusel.

MAMKA2316 ( 2. května 2021 10:08 )

CO ŽVANI COTAK POTRESTAT TY CO TO UMOŽNILI A TAKOVÉ ZAKONY VYTVOŘILI !!!!?To není jen toto, mistři jsou v avivážích, pracích gelech, saponátech atd...
No, "pěkný" souhrn !!!! Jak by řekl klasik - chce se mi zvracet! A ti,

kteří tohle u nás dovolili, by se měli smažit v pekle!
Jsme opravdu pitomej národ."

Proč asi senátoři zamítli návrh zákona o podílu českých potravin na trhu?

Do senátu se často dostanou osoby jinak nevolitelné a mají pak snahu se

někomu zavděčit.
Stále pokračující likvidace českého zemědělství a potravinářství má již
zavedený průběh.

Českého výrobce koupí od privatizátora nadnárodní koncern. Značka kvalitního
a oblíbeného výroku se nezmění, jen místo výrobce se na obalu objeví
distributor.
Obal se nezmění, jen místo 150 g se hmotnost sníží na 135 g a cena zůstane

stejná. Následně se výroba přesune do levnější země, kde již nedodržují

českou recepturu a použijí nekvalitní suroviny a technologii výroby, na

obalu se objeví vyrobeno v EU. Toho si již kupující všimnou a distributor v

tisku sdělí, že výrobky byly upraveny podle chuti spotřebitelů a ke snížení

jejich obezity. V poslední fázi jsou již hnusné výrobky označeny za

biopotraviny a výrazně zdraženy. Pár blbců si je ještě koupí, ale odbyt

klesá k nule, takže je čas podnik zlikvidovat a přejít na další.

Možná znáte příběh dětských sušenek Opavia, jejichž výroba byla přesunuta do

levné sousední země. Nejnovější překvapení nabídnou nakládané okurky

Znojmia, které sice mají na obalu tradiční českou značku a jen malými

písmeny uvedeno, že jsou vyrobeny v Turecku. Zůstala jen cena, ale podle

českých chutí rozhodně nejsou. Poživatelné uzenářské výrobky se začaly

označovat Retro, co tím chtějí výrobci připomínat?
Kamarádi budou vyrábět a my budeme kupovat. Ještě je třeba zničit babišovce.

Pak budeme polykat jen tolik, kolik kamarádi z ciziny dovolí.
Tohle by mělo zajímat každého občana ČR
Mochovská zelenima
Mochov východně od Pr

wenzel trousil ( 2. května 2021 10:05 )

HaWel delal ve svete jen ostudu..Zna nekdo jineho "politika" ktery takhle zdevastuje svou vlast a rozda cizakum?

wenzel trousil ( 2. května 2021 10:03 )

Na ci ukor se obohacuji prizivnici v Bruselu???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa