Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Noční oslava na střeše u kardinála Duky: Mejdan s doutníčky a luxusním pitím řeší policie

Aktualizováno -
29. dubna 2021
12:45
Autor: David Polák, kal - 
29. dubna 2021
05:00

Jako normální smrtelníci si na pořádný mejdan ještě musíme několik dní počkat. Alespoň podle proticovidových opatření. Jenže pořádné mecheche si uspořádali v úterý na střeše Arcibiskupského paláce - jako by symbolicky Bohu přímo pod okny. A to s luxusním pitím i doutníčky. Mluvčí pražských policistů Jan Rybanský už uvedl, že se případem zabývá policie, upozornil web iRozhlas.cz.

Přímo v sídle pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duky (78) se v úterý večer slavilo. A to i navzdory tomu, že Češi se mají pořád scházet nejlépe ve dvou a pořádání akcí není povoleno.

„Jen největší furianti by si udělali mejdan,“ apeloval před dvěma týdny na veřejnost ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO). Jenže s tím si asi »pařmeni« a přátelé hlavy české katolické církve hlavu nelámali. „Byla to naše soukromá akce,“ řekl Blesku po chvilkovém zapírání »převozník pražský« Zdeněk Bergman. Ten vlastní společnost Pražské Benátky převážející turisty po Vltavě. Právě on byl jedním z těch, koho fotografové Blesku na pražských Hradčanech zachytili.

Pracovní setkání

Když se ale Blesk snažil zjistit, co přesně se konalo za párty a kdo všechno se účastnil, začal Bergman uhýbat. „To vám nedokážu říci… bylo to krátké přátelské pracovní setkání,“ odpověděl s tím, že neví, kolik lidí se přesně účastnilo, a že sám se zdržel jenom na chvíli. Podle fotografií ale večírek trval nejméně od půl šesté večer asi do jedné ráno a on sám se ho celou dobu účastnil.

Pravá ruka kardinála a hradba mlčení

Kromě Bergmana si koňáček a doutníček na střeše Arcibiskupského paláce, který sídlí na Hradčanském náměstí, vychutnávalo nejméně dalších 11 hostů. Mezi účastníky byl také Vojtěch Mátl, sekretář a pravá ruka kardinála Duky. A co na to arcidiecéze? „K situaci se nebudeme vyjadřovat,“ sdělil stroze Blesku mluvčí Arcibiskupství pražského Jiří Prinz.

Narozeninová oslava?

Mecheche v sídle českého primase ale mohlo mít úplně jiný účel. Jenom den před načapáním Bleskem, tedy v pondělí 26. dubna, totiž sám kardinál Dominik Duka slavil své 78. narozeniny. Je tedy možné, že si pánové na střeše biskupství připíjeli na jeho zdraví. Zdeněk Bergman totiž s Dukou společný čas tráví celkem často, aspoň podle jeho zveřejněných fotek na sociální síti. Pražský převozník ale jeho účast na akci odmítl. „Když jsem tam byl já, tak tam nebyl,“ řekl neurčitě.

Policie je v akci, hygiena krčí rameny

Případ okomentoval mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. „O události, která se stala v úterý večer na Hradčanském náměstí, jsme se dozvěděli dnes z médií. Věc již prověřujeme. V případě zjištění podezření na nerespektování vládních nařízení vše oznámíme příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ řekl pro iRozhlas.cz.

Šéfka pražských hygieniků si do čtvrtečního odpoledne Blesk nepročetla, nicméně v případě podnětu je připravená akci prověřit a případně zahájit správní řízení. V soukromé akci s účastí kolem 12 lidí by nicméně problém neviděla. Účastníkům přesto vytkla absenci respirátorů. „Pokud to bude soukromá akce s takovýmto počtem lidí, tak se s tím asi nedá úplně nic udělat. Pokud by to byla akce typu schůze, porada či výroční zasedání, tak tam jsou stanoveny podmínky, za jakých okolností a v jakém rozsahu se taková akce může konat,“ řekla pro iRozhlas.cz.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

jizerka ( 1. května 2021 02:46 )

Škoda, že lidé nevědí, kdo je DUKA! Za vlády P. Nečase DUKA požádal pravicové strany o navrácení restitučních nároků katolické církve. Přestože majetky - domy, polnosti, lesy pouze církev obhospodařovala, nebyly nikdy její. Duka žádal miliardy Kč jako odškodnění pro církev. Tehdy Schwarzenberg, Kalousek měli zájem, aby DUKA pro církev finanční prostředky obdržel jako odškodnění! Pravicové polit. strany se dohodly a odsouhlasily miliardy Kč daňových poplatníků ze státní kasy s tím, že miliardy obdržely hned a zavázaly nás všechny, aby po dobu 30. r. jim byly každoročně vyplacené miliardy, což ve finále bylo okolo 94 miliard Kč. Uvědomte si, že kardinál DUKA není synem Pána Boha, pouze zneužívá jeho jméno. Desatero přikázání nedodržuje, bez zardění požádal o miliardové částky pracujícího lidu, které patří všem občanům včetně penzistů a dětí! Je nutné, aby se lidé vzpamatovali a na internetu si našli Církevní restituce, kde se všechno dozví. Kdysi církev zneužívala práce dělnic a dělníků, museli pravidelně odevzdávat ze svých výdělků tzv. desátky. DUKA nemiluje Ježíše, jak hlásá, ale zneužívá jeho jména! Církevní vrchnost žije v luxusu, celoživotně pracující lidé, za svoje hodnoty pro stát, žijí z penzijních almužen! Lenka Procházková u Nejvyššího soudu v Brně žádala nevydání církví majetky, miliardy Kč, nemají na ně nárok! Kardinál Tomášek sdělil, církev již odškodněna byla. Další kardinál Vlk, se domáhal chrámu Sv. Víta, vydání církvi. V r. 1989 pád komunismu byl příslibem demokracie! Vznikly nové polit. strany, vláda, Parlament. My jsme se radovali, že je svoboda, věřili jsme slovům V. Havla: Láska musí zvítězit nad lží, nenávistí! Demokracii polit. strany a střídající vlády zneužili ve svůj prospěch. Aféry byly zameteny pod koberec. Nikdo nebyl odsouzen! S příchodem Babiše, stát zchudl ještě více. Oligarchové, mafiáni se topí se v miliardách, stejně tak katol. církev s Dukou, který není duchovním člověkem! Politici mu dali moc a miliardy, patřící občanům ČR!

pitomik007 ( 30. dubna 2021 05:15 )

A ted na ne vskočí KOVIDOVA/KARMA 🦠

corsa ( 29. dubna 2021 23:17 )

Proč to řeší policie??? Kde byla, když se dnes promořovali demonstranti? Pokud se může demonstrovat, tak proč se nemůže slavit?

mak ( 29. dubna 2021 21:00 )

Uz neni nouz8vy stav!! Shromazdovani neni omezeno. Pol8coe to nekontroluje, protoze to nema oporu vbzakone, arenberger sam to vi. Takze nic neporusili, pandemicky zákon shromazdovani neomezuje. Nenito totez jako hotelova akcicka ve velkem v nouzovem stavu! Ten uz neni!! Dovzdelejte se, lidi, a prestnate poslouchat lemplovska protiustavni a protizakonna opateni! Nemaji oporu v zákonech!!!

sasajedafofry ( 29. dubna 2021 19:23 )

Nezbývá než s Tvým vzkazem NAPROSTO SOUHLASIT

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa