Jak zachovat chladnou hlavu i v tom nejparnějším létě? Pomůže vám s tím okenní stínění, s nímž udržíte doma snesitelnou atmosféru po celý den! Využít můžete vnitřní stínění, venkovní, nebo dokonce i jejich kombinaci. Ať už se rozhodnete pro kterékoliv řešení, s pořízením se rozhodně nevyplatí otálet.

Vnitřní i venkovní stínění se vyrábí na míru podle rozměrů konkrétního okna. Je proto nutné počítat s tím, že od první poptávky až po samotnou montáž nových žaluzií nebo rolet uteče v průměru několik týdnů. Řešit výběr stínění, až když udeří vlna veder, proto není úplně to pravé,“ upozorňuje David Šejvl, manažer divize stínění značky VEKRA. Instalaci vybraného stínění ovšem raději nechte na profesionální firmě. Neodbornou montáží byste si mohli okna poškodit. Z jakých druhů stínění tedy můžete vybírat?

Fotogalerie
35 fotografií

Vnitřní stínění

Nejčastějším řešením, jak svůj domov chránit před ostrými slunečními paprsky, je určitě vnitřní stínění. Je ale třeba počítat s tím, že v porovnání s tím venkovním dokáže izolovat horký venkovní vzduch o něco méně. „Nejoblíbenějším typem jsou horizontální žaluzie. Méně tradiční jsou vnitřní rolety, japonské stěny nebo žaluzie typu plisé a duette. Ty dokážou z vnitřního stínění izolovat horko nejlépe,“ říká David Šejvl. Díky široké nabídce a modernímu designu se navíc vhodně zvolené vnitřní stínění může stát nejen praktickým, ale i působivým doplňkem vašeho domova.

Venkovní stínění

Venkovní stínicí technika zachytí teplé sluneční paprsky ještě před oknem a nedovolí jim proniknout do interiéru. Díky tomu zvládne doma udržet příjemnou teplotu po celý den, ať už venku panuje tropické horko nebo třeskutý mráz. Vybírat můžete z venkovních žaluzií, rolet nebo speciálních screenových clon. „Venkovní žaluzie mají podobně jako ty vnitřní nastavitelné lamely. Můžete si tak pohodlně regulovat, kolik světla vpustíte do místnosti. Venkovní rolety byt zase zcela zastíní, ovšem dokážou utlumit i hluk zvenčí. Navíc jsou také překážkou pro případné zloděje,“ vyjmenovává David Šejvl z firmy VEKRA.

Ochranu před sluncem a ozdobu pro váš dům představují méně známé screenové rolety. „Pro jejich výrobu se používá technická tkanina, která je vysoce odolná proti povětrnostním vlivům. Screenové rolety jsou ideální pro stínění hlavně přes den, protože i když jsou stažené, je dobře vidět ven. Přitom ale dovnitř nepropustí přímé slunce ani teplo,“ vysvětluje odborník.

Pokud tedy nad pořízením stínicí techniky uvažujete, právě teď je ideální čas, kdy přistoupit od plánu k akci. Díky včasnému objednání si totiž budete moci užívat domácí pohodu s chladnou hlavou, až udeří vlna letních veder.