Že jedním z mála pozitiv pandemie koronaviru bylo zrychlení rekonstrukcí holešovického areálu přiznali předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl (43) a náměstek primátora Pavel Vyhnánek (39, Praha Sobě).

„Hotová je velká část cest, první ze čtyř Křižíkových pavilonů, přidána zeleň, návštěvníkům už slouží také nový skatepark či restaurace,“ představili včera Blesku některé z novinek. Celkové investice se loni vyšplhaly na 160 milionů korun. Mezi letošní patří i oprava divadla Spirála. Jeho rekonstrukce začne v květnu a vyjít má na 200 milionů bude zahrnovat vybudování druhé scény.

Divadlo nefunguje od povodní v roce 2002. Výstaviště ho chce provozovat samo včetně dramaturgie, stejně jako Křižíkovu fontánu.

Ztratili i získali v pandemii

Loňská i letošní protiepidemická vládní opatření hospodaření Výstaviště zasáhla, zrušeny byly takřka veškeré akce v areálu. „Na plánované investice do našeho rozvoje ale vliv neměla,“ řekl Vyhnánek. Pandemií vyprázdněný areál ale umožnil takový rozsah prací, které by jinak nebylo možné v tak krátkém čase uskutečnit.

V bývalém podniku U Primasů již vznikl multifunkční prostor pro pořádání různých akcí. Restaurace Pražan si svou funkci zachová a již je opravena, nyní hledá nového provozovatele. Ten původní, který plánoval v podniku otevřít minipivovar, podle náměstka Vyhnánka kvůli insolvenci skončil.

Vyhnánek dodal, že vedení města nedávno schválilo nový způsob financování, kdy Výstaviště stejně jako dosud platí nájem, ale jeho velká část se odvíjí od výnosů z pronájmů pro různé veletrhy a další akce. Cílem podle náměstka je, aby v obdobích krize, jako je právě teď, město svoji vlastní firmu neposílalo do insolvence.

Praha již také delší dobu připravuje rekonstrukci Průmyslového paláce a dostavbu jeho vyhořelého křídla. Vyhnánek řekl, že tendr na stavební firmu je ve fázi otevírání cenových nabídek, které by se mělo uskutečnit v nejbližších dnech. Následně se bude muset rozhodnout o nejlepší nabídce, schválit ji a počkat na vypršení odvolacích lhůt. Podle náměstka by práce měly začít tento rok.

Fotogalerie
62 fotografií