„Špilberk máme už přes 20 let vyzkoušený v přehlídce nesoutěžních ohňostrojných show. V aktuální koronavirové době má pro nás navíc zásadní výhodu, že je ohňostroj nad městem vidět v okruhu několika kilometrů a diváky budeme mít nejen v tisících oknech, balkónech a terasách, ale také rozeseté v menších skupinkách po celém Brně i v dohledu mimo Brno,“ sdělil ředitel pořádající společnosti Jiří Morávek.

Prázdninové soboty

Produkční tým festivalu připravuje celkem pět ohňostrojných sobot. Čtyři mezinárodní umělecké soutěžní ohňostroje jsou plánované na 26. června, 3. července, 7. srpna a 14. srpna, vždy ve 22.30 hodin. Na začátku školního roku završí pětici ohňostrojů nad Špilberkem nesoutěžní epilog.

„Letošní přesun ohňostrojů do léta a prázdninových sobot nám pomůže ještě více rozhýbat po koronavirové uzávěře cestovní ruch a související infrastrukturu na jižní Moravě,“ poznamenal jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Poselství přátelství

Tématem letošního ročníku jsou přátelská poselství a pozdravy z Brna do světa a ze světa do Brna. Všechny čtyři prázdninové ohňostroje reagují na dosavadní situaci limitující možnost osobních setkání.

„Byla před námi velká výzva, zvládnout s ohňostrojným světem připravit během několika měsíců úplně nové ohňostroje. Při nemožnosti se vidět osobně a nutnosti vše řešit po telefonu nebo on-line, je hlavně komunikace umělecké části obzvlášť náročná,“ uvedl hlavní ohňostrojný designér a technický ředitel festivalu Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Hudba z rádia

Na ohňostrojích se budou podílet umělci z celého světa. Pak už jen podle pořadatelů si stačí najít místo s výhledem na Špilberk za dodržení aktuálních pravidel a naladit si hudební doprovod k ohňostroji na FM rádiu.

Novinkou budou ohňostrojné live přenosy ve vysokém rozlišení. Pro vysílání se zvažují nejen YouTube kanály BRNOmycity a Jižní Morava, ale pořadatelé jednají také o živém streamování ohňostrojů na oficiálním kanálu České republiky Visit Czech Republic. Další novinkou letošního ročníku je, že o vítězném ohňostroji rozhodne veřejnost hlasováním na sociálních sítích a ve veřejné anketě.

Doprovodné akce

Rozpočet letošního festivalu je zhruba šest milionů korun, na nákladech se podílí město, kraj i sponzoři. Doplní jej řada dalších akcí, jako Dopravní nostalgie, venkovní divadla a koncerty nebo africké léto v Zoo Brno. Festival uzavřou Slavnosti piva F.O. Poupěte 10. a 11. září na Šilingrově náměstí, ve Starobrněnské ulici a v blízkém okolí.

VIDEO: Soutěžní ohňostroj z minulých ročníků, tentokrát z dílny Rakouských Pyrovision.

Video
Video se připravuje ...

Druhý soutěžní ohňostroj, tentokrát z dílny Rakouských Pyrovision. Jolana Halalová

Fotogalerie
18 fotografií