Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Jan Hnízdil: Očkovat se nenechám. Nedoporučuji to ani svým bližním

Jan Hnízdil
29. dubna 2021 | 06:00

Proč nás bolí tak často záda? Pomůže očkování proti koronaviru? Jak ho léčit doma? O tom a o spoustě dalších aktuálních věcí hovoříme s nejznámějším českým psychosomatikem Janem Hnízdilem.

Jan Hnízdil není jen nejznámějším psychosomatikem a celostním lékařem u nás. Je také nejznámějším lékařským rebelem, věčným plavcem proti proudu. Za svými názory si vždycky stál, i když věděl, že to pro něj může mít nepříjemné následky. V současné složité době vydává další novou knihu, tentokrát o bolesti zad. Na pandemii koronaviru se dívá jako na zástupný problém, který mocní tohoto světa zveličili, aby nemuseli řešit problémy reálné.

Začněme tím asi příjemnějším. Vydáváte další knihu. Proč právě téma zad?

Už skoro rok jsou zavřené školy, spousta lidí je na home office. Děti i dospělí jsou přikováni k počítačům. Jsou zavřené bazény, sportoviště, jógová studia. Skoro nic z toho, co lidé dělali pro své zdraví, se nesmí. Péče o zdraví se dá shrnout do několika nařízení vlády: „Izolujte se, noste roušku, seďte doma, čekejte na vakcínu.“ To je přesný opak toho, co lidem radím, aby byli zdraví. Po opadnutí koronahysterie se dá očekávat pandemie skutečných nemocí pramenících z obrovského stresu, z devastace zdravého životního stylu, ze sedavého způsobu života, nedostatku pohybu. Proto jsem se rozhodl vrátit k problematice, které se celý život věnuji. V knížce O bolesti zad je opravdu všechno.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Silvie Risová
Video se připravuje ...