Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Džihád proti Babišovi, rozzuřil premiéra střet zájmů. Dostálová: Dotace se vracet nebudou

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. dubna 2021
21:15
Autor: ČTK, mach, simao - 
26. dubna 2021
19:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) má být podle unijního auditu ve střetu zájmů, ministryně Klára Dostálová (za ANO) na tiskovce po pondělním jednání vlády však mluvila o tom, že české orgány nesouhlasí se závěrem audit a nikdo nebude muset vracet žádné dotace EU. Dostálová tvrdí, že proti sobě stojí dva právní názory, mezi kterými by měl rozhodnout jedině nezávislý soud. Sám Babiš po návštěvě u prezidenta Zemana v Lánech mluvil o „džihádu proti Babišovi“.

Audit označuje Andrej Babiš (ANO) za účelový, české europoslance, kteří na údajný střet zájmů poukazují, nařkl z „džihádu proti Babišovi“. „Je to spor, je to interpretace právní a nějací auditoři, organizování na základě udání Pirátů, nemají co vykládat české zákony. To má vykládat český soud, česká justice. Určitě nikdo nic vracet nebude, jsou to nesmysly,“ čílil se Babiš před lánskou branou po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana.

Podle Babiše se dotace v ČR vyplácely podle pravidel a transparentně. Babiš zároveň odmítá, že by byl ve střetu zájmů.

„Žádné peníze nebude nikdo vracet, tady jde o to, že tady máme právní problém - a to je v interpretaci českého zákona lex Babiš. Ten zákon vymysleli Sobotka s Kalouskem v roce 2016 a kdy - a kupodivu jim to trvalo až tři roky - prosadili tento zákon, abych odešel z politiky, aby se mně zbavili. No a já jsem na to reagoval, že jsem bývalou firmu vložil do svěřeneckých fondů,“ uvedl Babiš v Lánech.

Dostálová: ČR nemusí vracet evropské dotace

Téma auditu rezonovalo i tiskovou konferencí po jednání vlády. České orgány nesouhlasí podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) se závěrem unijního auditu. Také Dostálová upozornila na to, že proti sobě stojí dva právní názory, mezi kterými by měl rozhodnout jedině nezávislý soud.

Úřady podle ní analyzují možné kroky, které by k získání soudního rozhodnutí vedly. Audit jako takový u Soudního dvora Evropské unie podle kabinetu napadnout nelze.

„Závěrečná auditní zpráva ani navazující korespondence s Evropskou komisí neobsahuje žádné korekce. To znamená: Česká republika nemusí vracet jakékoliv evropské dotace zpět do Bruselu a kdo tvrdí opak, tak se skutečně mýlí,“ vzkázala Dostálová.

Evropská komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, která konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože spolurozhoduje o směřování unijních peněz a současně ovládá Agrofert. 

Dostálová dnes řekla, že Komise se v auditu opřela zejména o český zákon a dospěla k výkladu, s kterým české orgány nesouhlasí. „„V tuto chvíli tedy stojí proti sobě dva právní názory – názor auditorů Evropské komise a právníků českých orgánů. A tento spor může rozhodnout jedině nezávislý soud,“ míní Dostálová.

„Samozřejmě, že platí, že při čerpání fondů EU je podmínkou dodržování jak evropských, tak národních právních předpisů. České orgány zastávají právní názor, opřený o argumenty uvedené v reakcích zaslaných Evropské komisi, že z hlediska nastavení řídících a kontrolních systémů a jejich aplikaci při čerpání fondů EU v podmínkách ČR k porušení předpisů nedošlo,“ dodala Dostálová.

Evropská komise: Česko žádné peníze vracet nemusí

Mluvčí Evropské komise novinářům řekl, že Česko nemusí na základě auditu vracet Evropské unii žádné peníze. České úřady nepožádaly o proplacení žádných dotací, které byly předmětem auditu.

Podle auditu Agrofert nemá nárok na žádné dotace ze strukturálních fondů EU od 9. února 2017, kdy začala platit novela českého zákona o střetu zájmů. Všechny unijní dotace v řádu stovek milionů korun, o které Agrofert od té doby usiloval, by podle auditu muselo Česko vracet.

„České úřady nedeklarovaly žádné výdaje pro jakoukoli z operací, jimiž se zpráva zabývala. Proto není nutná žádná finanční oprava,“ řekl dnes mluvčí komise Balázs Ujvari. Mluvčí českého Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Lenka Rezková připomněla, že zatím se jedná o výsledky nezemědělské části auditu. 

„Bez ohledu na to, o čem se spekuluje nebo jak je co vykládáno a hlavně jak je co politizováno, tady se odehrávají tyto procesy striktně na úřednické úrovni v této zemi. Politici do toho nevystupují,“ uvedla na vládní tiskovce vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) při dotazu na dotace pro Agrofert a možný střet zájmů. 

„Dle informací, které mám k dispozici, řídící orgány po 1. září 2017 neposkytly žádnou další dotaci firmám Agrofert. Předesílám, že se bavím o kohezních dotacích. Do této auditní zprávy není zahrnuta ta část, která se týká zemědělských dotací,“ potvrdila Schillerová.

K otázku soudu poznamenala: „Auditní zpráva není rozhodnutím, které by bylo napadnutelné u Evropského soudního dvora. My teď hledáme a analyzujeme cestu, jakým způsobem bychom se mohli jako ČR bránit (...) Tady jde o princip, nejde o Agrofert. Jde o to, aby tady nezávislým soudním orgánem byla zodpovězena tato otázka. To je jediné, o co běží.“

Pirátský analytik tasili miliardy

Z více než 20 miliard korun, které podle Pirátů dostaly firmy z holdingu Agrofert od státu za tři roky, evropské i národní dotace celkem tvořily zhruba šest miliard korun. Zbytek tvořily veřejné zakázky. Na dotaz ČTK to dnes uvedl protikorupční analytik poslaneckého klubu Pirátů Janusz Konieczny.

Neoprávněně získávané dotace a zakázky lze podle Konieczného počítat od 6. prosince 2017, kdy se Babiš stal premiérem a od daného data byl podle auditu porušován zákon o střetu zájmů.

„Z výročních zpráv Agrofertu lze vyčíst, že každým rokem získaly společnosti z koncernu Agrofert přibližně dvě miliardy korun na dotacích - jedná se ovšem nejenom o evropské dotace (nárokové i nenárokové), ale i národní dotace,“ uvedl Konieczny. Piráti už dříve uvedli, že společnosti dostaly od konce roku 2017 do prosince 2020 na dotacích či veřejných zakázkách 20,21 miliard korun.

Agrofert: Nepravdivé výpočty

Podle Agrofertu jsou pirátské výpočty nepravdivé a nadsazené. Firma podle svého mluvčího Karla Hanzelky trvá na tom, že vše dělala podle zákona a že žádný střet zájmů není.

„Se zavádějícími výpočty Pirátské strany určitě nesouhlasíme. V mnoha oblastech jsou nepravdivé, nadsazené, navíc sčítají zcela nesrovnatelné oblasti. Pokud naše firmy uspějí ve veřejných zakázkách, je to proto, že nabídly pro stát nejvýhodnější cenu,“ sdělil ČTK mluvčí koncernu Hanzelka.

Kixy ( 1. května 2021 17:04 )

Tady to vypadá, že by bylo nejlepší zestátnit Agrofert. Tak to bychom přišli o dost velký příliv peněz do státního rozpočtu !!! Je to velká firma, která vadí konkurenci v Europě, hlavně v Německu a proto ty útoky, napadání a UDÁVÁNÍ viz Piráti!
Tomu se říká závist!!!

Staroduchodce ( 27. dubna 2021 12:45 )

AŤ ministerstvo financí zveřejní všechny, kdo čerpali ze státního rozpočtu. Tabulkovou formou od roku 2014: subjekt, vlastník, sídlo vlastníka, částka a rok vyplacení.

blake ( 27. dubna 2021 05:06 )

Základem džihádu je snaha o spravedlivou věc.

denisz ( 26. dubna 2021 21:41 )

Pokrok si vytvořil vlastního nepřítele, požaduje jeho ponížení
pokoření, nejraději jej jako kacíře upálit. To už nejde, tak
aspoň na něj plivat jedovaté sliny, podpořené vulgárními
slůvky. Myslí si, že tomu tak dodá důraznosti. Ve skutečnosti
tím ale jen projeví svojí omezenou ubohost a nízký intelekt.
Falešně se považuje bez hříchu a viny a s bezcitnou lehkosti
hází po druhém „kamenem“, zlou pomluvu.

denisz ( 26. dubna 2021 21:38 )

Kdyby se z Česka nikdo neozval, považovali by to domýšliví europoslanci za uznání provinění. Audit já považuji za zmateční, přesně v rétorice českých Pirátu a v Bruselu líčí Česko jako nedemokratickou mafiánskou zemí, pod Babišovou vládou. Námitka vlády je tudiž na místě. Evropská komise by měla raději vypracovat obecní směrnici v oblasti střetu zájmu politiku v Evropě, neboť opravdu dotace kradou ve velkém jako např. Itálie, Srbsko, Rumunsko aj.. Není možné si všímat jen Babiše a Česka, na přání a objednávku od čes. Pirátů.EU si rezoluci opět zavařila. Zděšení Britové, z diktátu Bruselu, už raději z takového spolku odešli. Z Bruselu zazněl hlas, že Česko nebude nic vracet. Takže to byl další ze strany Pirátů, TOP09, KDU další lživý hoax ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa