Stavbu budovy, kde měla mít radnice nové sídlo, schválilo předminulé vedení městské části v roce 2010. Náklady byly tehdy odhadovány na více než miliardu korun. Minulé vedení radnice ale stavbu zastavilo a následně se o její vlastnictví soudilo.

Současné vedení radnice žádalo hlavní město o možnost dluh splácet již loni. V lednu 2021 pak starosta Gros (ODS) podle dokumentu kvůli nedostatku financí požádal o splátky opět a v rámci předání podkladů k finančnímu vypořádání za rok 2020 předložil splátkový kalendář. V březnu pak radnice poslala magistrátu zmíněných asi 55,2 milionu.

V celé věci stále probíhá mezi městskou částí Praha 8 a magistrátem jednání, které by mělo vést k vyřešení celé záležitosti. To se týká i budovy a okolních pozemků. Víc to zatím nemůžu komentovat,“ uvedl Gros.

Praha 8 měla původně celou částku vrátit najednou již loni, v březnu 2020 však schválilo pražské zastupitelstvo dodatek ke smlouvě o půjčce, který umožnil vrátit peníze až k 31. prosinci 2020. Jenže podle dnes radními Prahy schváleného dokumentu nebyl ze strany radnice dodatek podepsán. Podle informací ČTK tak městská část městu dluží navíc jako penále dalších asi 80 milionů. Penále naskakuje i nadále.

Z dostavby sešlo

Projekt za 1,1 miliardy korun byl schválen v roce 2010 a mělo zde být nové sídlo radnice a zároveň komerční prostory. Prostavěná byla zhruba polovina uvedené částky. Minulé vedení Prahy 8 po volbách v roce 2014 ale zpochybnilo vlastnictví budovy a objekt se stal předmětem soudních sporů mezi Prahou 8, magistrátem a stavební firmou Metrostav. Nakonec se strany dohodly, že budovu dostaví Praha 8. Z toho ale nakonec sešlo, mimo jiné kvůli sporům se stavebníkem, který ukončil s radnicí smlouvu. Svůj krok tehdy firma zdůvodnila nečinností radnice. Současné vedení vzešlé z voleb v roce 2018 hledá, co s torzem budovy dál, jednou z variant je prodej.

Fotogalerie
9 fotografií