Chlapec podal mámě dramatickou situaci značně přesvědčivě. Popsal, že ho v jednom z vnitrobloků městské části Doubravka zatáhl násilím neznámý muž do auta. „Poté se mělo vozidlo rozjet, chlapec měl strávit asi hodinovou jízdu s pachatelem po městě a následně měl z vozidla utéct na nejbližší zastávku městské hromadné dopravy, kde měl nastoupit do autobusu a odjet domů,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Vyděšená máma okamžitě zalarmovala policii. Rozjelo se velké pátrání po neznámém násilníkovi, policisté vyslýchali možné svědky, zkoumali kamerové záznamy. Jenže něco tu nehrálo…

Vymyšlený únos

„Zásadní zvrat nastal druhý den k večeru, kdy byl chlapec opětovně vyslýchán. Kriminalistům přiznal, že si vše vymyslel,“ řekla Hokrová s tím. Že motiv svého jednání nedokázal chlapec přesně vysvětlit. Vypadá to ale, že měl obavu z kontaktu s jedním ze spolužáků ve škole.

„Z psychologického hlediska to může být i jistý signál dítěte vůči okolí, že se něco děje a tímto na sebe chce dítě upoutat pozornost,“ dodala Hokrová.

Případy se množí

V Plzni se jedná v poslední době už o druhý smyšlený únos dítěte. Z prvního se vyklubala hloupá sázka s kamarády. Policisté uvedli, že poslední dobou se měsíčně se setkají se dvěma až třemi smyšlenými případy, nejčastěji se jedná o údajná loupežná přepadení.

„Dotčené „poškozené“ osoby se většinou dříve nebo později začnou během výslechů a různých prověrek zamotávat do svých lží tak, že nakonec policistům se sklopenou hlavou přiznají „barvu“, že si vše vymyslely. Někdy se ale přiznají až pod tíhou důkazů, které policisté a kriminalisté pečlivě nashromáždí,“ vysvětlila Hokrová.

Mohou chybět jinde

Bajkaři si ale mnohdy vůbec neuvědomí, že vědomě lhát, nechat celý tým pátrat po neexistujícím pachateli a doufat, že se výmysl neprovalí, lež nevyjde najevo, se může stát jinému osudným. „Co když veškeré síly a prostředky policistů budou zrovna v té době potřeba i na skutečné události…,“ zakončila mluvčí.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

VIDEO: Studio Blesk o šikaně na školách.