Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Největší trapasy z Oscarů: Incestní polibky, pád na schodech i omylem vyhlášený vítěz!

/
  • Nejzajímavější momenty z dlouholeté historie předávání Oscarů
    27. března 2022 ● 11:08

    Slavnostní ceremoniál k předávání Oscarů,který proběhne dnes v noci z neděle na pondělí, patří mezi nejprestižnější a nejsledovanější kulturní události roku, a není při nich nouze jak o silné momenty, tak i o chvíle podstatně trapnější. Pojďme si společně připomenout historické okamžiky a nejpamátnější momenty z této významné filmové události, které se zapsaly do dějin...

  • 1.

    Indiánka místo herce

    V roce 1973 Marlon Brando (†80) získal zcela po právu zlatou sošku za svůj výkon ve filmu Kmotr. Herec se ovšem na ceremoniál nedostavil, místo něj na pódium dorazila indiánská aktivistka Marie Louise Cruzová (75), známější pod svým apačským jménem Sacheen Littlefeather, v tradičním úboru z jelenice. Oscara jménem herce převzít odmítla a navíc všem přítomným vysvětlila, že Brando bojkotuje ceremonii na protest proti hollywoodskému zobrazování domorodých Američanů, a také proto, aby upozornil na tehdy aktuální situaci ve Wounded Knee, obsazeném indiány kmene Oglala a obklíčeném armádou a FBI.

  • 2.

    Selfie

    Slavná seflie plná prvoligových celebrit, kterou během ceremoniálu v roce 2014 pořídila moderátorka Ellen DeGeneresová (63), je dnes už legendárním momentem. Na snímek se společně s ní vměstnal například Brad Pitt (58), Meryl Streepová (72), Bradley Cooper (47), Jared Leto (50), Julia Robertsová (54) či Angelina Jolie (46). Tímto snímkem se pokusila o překonání rekordu v počtu přeposlání fotografie na twitteru. Za pár hodin už měl přes dva miliony retweetů. Během toho samého předávání cen rovněž nechala přinést pro své herecké kolegy v přímém přenosu pizzu, a ti se jí pak bezostyšně cpali.

  • 3.

    Francouzák na pódiu

    Když v roce 2003 vyhrál charismatický Adrien Brody (49) Oscara za roli židovského umělce ve filmu Pianista, a stal se tak ve svých třiceti letech nejmladším oscarovým hercem oceněným za hlavní roli v kategorii Nejlepší herec, ani se nesnažil skrýt své nadšení. Ve chvíli, kdy vyběhl na pódium, aby převzal zlatého naháče, neovládl se a jal se líbat svou hereckou kolegyni Halle Berryovou (55), která jeho jméno vyhlásila. A ona se nikterak nebránila, právě naopak mu jeho polibky zase vroucně vracela. Jak ovšem herečka později několikrát zdůraznila, jejich polibek rozhodně nebyl plánovaný, a dnes, poté, co ještě stále zaznívají hlasy s „me too“ zkušenostmi, by bylo takové chování zcela nepřípustné.

  • 4.

    12 minut

    Zabrusme společně i trochu do historie předávání cen akademie. Roku 1972 získal britský herec, komik, scenárista a režisér Charlie Chaplin (†88) čestné ocenění za celoživotní přínos kinematografii. Hvězda němého filmu se tehdy vrátila do USA po dlouhých 20 letech – Chaplin totiž získal nálepku komunisty a nebyl v Americe již nadále vítán. Jeho vliv na film však nemohl být opominut, a tak než sošku dostal, kolegové mu v sále vystřihli dvanáctiminutový potlesk ve stoje. Jde o dosud nejdelší „standing ovation“ v historii Oscara.

  • 5.

    Pády Jennifer Lawrence

    Na počátcích své kariéry platila herečka Jennifer Lawrenceová (31) za roztomilé trdlo. V roce 2013, kdy si šla na pódium převzít sošku za hlavní roli ve filmu Terapie láskou, se jí podařilo na schodech zakopnout o svou vlastní sukni a upadla. Na přítomné novináře pak v rozčarování z trapasu v přímém přenosu ukázala zdvižený prostředníček. Pád si na Oscarech zopakovala o rok později, tentokrát na červeném koberci. Společenské faux pas se jí ale už podařilo přejít s úsměvem a bez vulgárních gest.

  • 6.

    Popletení vítězové

    Oscarová noc 2017 přinesla jeden bizarní moment. Herec Warren Beatty (85), který cenu vyhlašoval společně s Faye Dunawayovou (81), se spletl a za vítěze omylem označil tvůrce snímku La La Land. Ti si pro cenu přišli, radovali se, ale pak přišla studená sprcha jako vystřižená z nějaké americké komedie. V obálce byl ve skutečnosti napsán snímek Moonlight. Objevily se dohady, že šlo o zinscenovanou scénku, aby se předávání cen zajistila patřičná publicita. V obálce je totiž vítěz napsán poměrně dost velkým písmem…

     

    VIDEO: Největší trapas v dějinách Oscarů

    Video
    Video se připravuje ...

    Největší trapas v dějinách Oscarů youtube.com_Marvellous ESports/BPŽ

  • 7.

    Incestní polibky

    Předtím, než se z herečky Angeliny Jolie (46) stala Matka Tereza adoptující sirotky snad ze všech koutů světa, měla pověst pořádné dračice. Netajila se svými sadomasochistickými choutkami, do médií popisovala vypolstrovanou místnost, kam si se svým ex manželem, jehož krev nosila v přívěsku s sebou, chodila „hrát“, a tak dále. Když v roce 2000 získala Oscara za nejlepší ženskou vedlejší roli ve filmu Narušení, byla tak nadšená, že na tiskové konferenci začala líbat svého staršího bratra Jamese (48). Nejenom na rty, ale rovnou po francouzském způsobu. Vášnivě se líbali i na předávání Zlatých glóbů.

  • 8.

    Dvě vítězky

    Za celou dobu předávání těchto prestižních cen se stalo pouze jednou, že by v jedné kategorii dostaly stejný počet hlasů dvě osobnosti. Došlo k tomu během 41. ročníku Cen Akademie v roce 1969, kdy se nejlepší herečkou v hlavní roli staly dvě dámy, Katharine Hepburnová (†96) za svůj výkon historickém dramatu Lev v zimě, a Barbra Streisandová (79) za muzikál Funny Girl. Pro sošku se osobně dostavila pouze Streisandová, pro níž byla mimochodem Funny Girl jejím filmovým debutem.

  • 9.

    Nahý moderátor

    Moderátoři Oscarů jsou vždy kapitolou sami pro sebe, ale v roce 2015 se Neil Patrick Harris (48) skutečně vyznamenal. Herec, známý především pro svou roli Barneyho ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku, v rámci jednoho ze svých vtípků totiž na pódium dorazil pouze v botách a dost odpudivých bílých slipech. Tímto způsobem se snažil upozornit na fakt, že každý z dvaceti nominovaných v hereckých kategoriích byl běloch, což se stalo teprve potřetí od roku 1998. Naposledy k tomu došlo v roce 2011. „Dnes tu oslavujeme ty nejlepší a nejbělejší hvězdy Hollywoodu. Tedy pardon, ty nejskvělejší,“ prohlásil Harris v době ještě před hnutím BLM.

  • 10.

    Žena režisérka

    I přesto, že se nacházíme v 21. století, v Hollywoodu stále panuje nerovnost mezi pohlavími, zejména co se týče žen – režisérek. Proto se Kathryn Bigelowová (70), bývalá manželka režiséra Jamese Camerona (67), doslova zapsala do historie tím, že se v roce 2010 stala vůbec první ženou, která získala prestižní cenu za nejlepší režii. Zlatou sošku si vysloužila za svůj nízkorozpočtový válečný thriller Smrt čeká všude, v jehož hlavní roli zazářil herec Jeremy Renner (51).

  • 11.

    Parazit

    V roce 2020 došlo k historickému okamžiku, kdy cenu za nejlepší celovečerní film získal jihokorejský snímek Parazit. Ten přitom původně nepatřil mezi favority večera, právě proto, že nebyl z USA. Tato svérázná černá komedie bodovala ale i v kategoriích nejlepší původní scénář či režie, a stala se prvním neanglicky mluveným filmem, který kdy vyhrál hlavní cenu.

  • 12.

    In memoriam

    Vkusně střižené pásmo krátkých připomínek na zemřelé umělce in memoriam každý rok pravidelně dojímá. V roce 2020 v něm však jedna osobnost chyběla – Luke Perry (†52). Herec, jenž se odebral na druhý břeh 4. března 2019 po mrtvici, ze které se již neprobral (načež ho rodina nechala odpojit od přístrojů), přitom hrál ve filmu Quentina Tarantina (59) Tenkrát v Hollywoodu, což byl shodou okolností snímek, který byl na těchto Oscarech nominován v mnoha kategoriích, mimo jiné i v té nejdůležitější.

     

    Pořád to byl ale menší trapas než předávání cen z roku 2017, kde se mezi mrtvými objevila zdravím překypující filmařka Jan Chapmanová (72). Organizátoři si ji totiž popletli se zesnulou kostýmovou designérkou Janet Pattersonovou (†60).

  • 13.

    Koronaviroví Oscaři

    Loňský ročník notně poznamenala pandemie viru covid-19. Kvůli restrikcím se vyhlášení Oscarů se uskutečnilo až v dubnu, o dva měsíce později oproti tradičnímu termínu. Přímý přenos tehdy sledovalo „jenom“ 9,85 milionů lidí, což představovalo pokles o 58 % oproti předchozímu ročníku - a i ten byl kritiky považován za historické minimum sledovanosti. Podobný pokles sledovanosti v roce 2021 zaznamenaly ale i další velké ceny, jako třeba Zlaté glóby či Grammy.

     

    VIDEO: Ceny Oscar 2021: Nominované filmy na nejlepší film

    Video
    Video se připravuje ...

    Ceny Oscar 2021: Nominované filmy na nejlepší film Jiří Marek

  • 14.

    Speciální róby

    V tento slavný den se každá dáma v šoubyznysu snaží předvést v těch nejzajímavějších a nejpůsobivějších róbách. Ať už to byla zpěvačka Björk (56) v šatech, co vypadaly, jako kdyby na ní, obmotaná kolem jejího krku, zemřela labuť (a v průběhu večera pak „snesla“ vajíčko v podobě kabelky), anebo zpěvačka Bleona Qeretiová (42), co si předávání cen patrně spletla s jakousi akcí s lechtivým podtextem a na červený koberec se dostavila prakticky nahá.

  • 15.

    Galerie

    Na další zajímavé momenty z historie Oscarů se mrkněte do naší galerie...

    VIDEO: Podívejte se, jak to slavným slušelo na večírku Vanity Fair po předávání Oscarů

    Video
    Video se připravuje ...

    Podívejte se, jak to slavným slušelo na večírku Vanity Fair po předávání Oscarů youtube.com_EasyTech/BPŽ

    Fotogalerie
    126 fotografií

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

Pollo: Smrt čeká všude je úžasný film, Avatara nesnáším.

(27. 04. 2021 08:15)

sidneyfoster: Kathryn Bigelow dostala Oscara za film který nikdo neviděl a nikdo o něj nestojí. Na druhém místě se umístil Avatar který viděly miliony lidí a patří k nejúspěšnějším filmům. Dodnes toto vnímám jako velkou křivdu na Jamesi Cameronovi.

(26. 04. 2021 06:23)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy