Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po banální operaci mandlí upadl Adámek do kómatu: Zdravotníci míří k soudu! A co vyrovnání?

Autor: ČTK - 
22. dubna 2021
11:40

Na tři zdravotníky z Pardubické nemocnice včetně lékařky a sestry podal k soudu obžalobu státní zástupce kvůli případu Adámka (12), který je po operaci v roce 2017 v kómatu. Nemocnice zatím stále vyjednává o mimosoudním vyrovnání s chlapcovou rodinou!

„Dvě fyzické osoby byly obžalovány pro skutek kvalifikovaný jako přečin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a jedna fyzická osoba byla obžalována pro skutek kvalifikovaný jako přečin neposkytnutí pomoci," uvedl státní zástupce Lukáš Hrubý. I pardubická nemocnice je obviněna z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Pochybení se týká reakce, respektive postupu zdravotnického personálu. V květnu 2017 byl tehdy 8letý chlapec podle obžaloby ponechán v nemocnici 13 minut zcela bez pomoci. Potřeboval ji po operaci mandlí, když čtyři dny po zákroku začal zničehonic krvácet. Následně upadl do takzvaného bdělého kómatu.

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Systémová pochybení

„Jedná se zejména o systémová pochybení spočívající v nedostatečně definovaných standardech upravujících postup zdravotnického personálu po zjištění krvácivých komplikací z operační rány po ORL operacích u dětských pacientů," uvedl Hrubý.

V září 2019 policie obvinila jednu lékařku a dvě zdravotní sestry ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle policie za tento trestný čin hrozí až čtyři roky vězení. Obviněna byla také Pardubická nemocnice, u ní jako u právnické osoby o trestu může rozhodnout soud.   

Nechali je odejít

Policie kladla obviněným za vinu, že nesprávně diagnostikovali u chlapce pooperační komplikace. Masivně krvácel z operační rány. Kriminalisté se domnívali, že ošetřující personál zvolil zcela nevhodný postup. Krvácejícího pacienta nechaly dětská lékařka i odborné zdravotní sestry odejít s matkou do přízemí budovy, kde je ORL ambulance.

Rodina se domáhá odškodnění ve výši 22 milionů korun, nemocnice jim nabízela 15,5 milionu korun. Zatím rodině zaplatila šest milionů korun jako zálohu.

Podle dřívějšího vyjádření policie nemocnice zásadně porušila či zanedbala důležité povinnosti. Znalci konstatovali, že „postup lékařky i obou zdravotních sester byl nejenom proti současné zavedené lékařské vědě, ale i proti zdravému rozumu“. Mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková již dříve uvedla, že nemocnice neměla správně nastavené standardní postupy. 

„Bylo zjištěno, že v době hospitalizace poškozeného chlapce neměla nemocnice definované odborné a organizační postupy v podobě zpracovaných standardů, které by stanovovaly doporučený lékařský a ošetřovatelský postup, tedy jak se má chovat zdravotnický personál zejména při pooperační péči u dětského pacienta," uvedla Ježková.  

oliiiii3 ( 23. dubna 2021 14:24 )

Můžeme se vsadit jak to dopadne, určitě budou všichni nevinný, jako vždycky

abaron ( 22. dubna 2021 13:27 )

...musíte volať 112, že sú tu fifleny...nič iné nepomôže... 😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání