Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi mrhají vodou. Brabec zmínil zákaz napouštění bazénů, korunu za spláchnutí i osm za mytí

Autor: Nikola Forejtová - 
10. května 2021
05:40

Češi se sice trošku polepšili, plýtvat vodou by jim ale nadále šlo. Nejvíc pitné vody spláchnou záchody. Experti to národu i spočítali - jedno spláchnutí vyjde zhruba na korunu. Mytí nádobí v ruce je pak za osm korun. Pokud se trošku se zacházením s vodou nezlepšíme, může se stát do budoucna velmi drahou komoditou. Už nyní se za posledních několik let její cena zestonásobila. Navíc můžeme přijít i o naše oblíbené bazény. Sucho, které je tu nadále s námi, nám prostě koupačku nedopřeje. Detaily k tomu řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO).

Češi měli v uplynulých desetiletích vody dostatek, navíc se můžeme pochlubit jednou z nejlepších pitných vod z kohoutku. Nyní se ale situace obrací. I na naši zemi v srdci Evropy přišla léta sucha, která se budou stupňovat a opakovat a naše chování k vodě se tak musí proměnit. 

Ač nejsme přeborníky v plýtvání a za posledních několik let jsme omezili spotřebu na polovinu, jak pro Blesk Zprávy poznamenává ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), stále neumíme s vodou tak dobře hospodařit. A doslova ji splachujeme do kanálu. 

Až deset litrů na jedno spláchnutí

Právě splachování je případem plýtvání. Nádržka se totiž plní až deseti litry vody. „Při ceně vodného a stočného na kubík je to za těchto 10 litrů jedna koruna. Je asi potřeba to lidem říkat takto,“ konstatoval Adam Vizina, vedoucí oddělení hydrologie Vodohospodářského ústavu T. G. Masaryka. 

Jednu korunu tak dáme za každé spláchnutí. V tomto přepočtu dáme dalších osm korun za umývání nádobí v ruce, další korunu dáme za to, že necháme téct vodu při čištění zubů. A prodraží se i kapající kohout nebo protékající záchod.

Brabec: Praha prosplachuje 12 miliard litrů pitné vody

I tak je WC největším žroutem pitné vody. „Jenom v Praze se prosplachuje asi 12 miliard litrů vody. Další věcí je sprcha, někdo se rád rochní a já tomu rozumím, ale když se nad tím zamyslíme, tak ty největší úspory jsou v tom, co můžeme sami ovlivnit,“ komentuje pro Blesk Zprávy problematiku plýtvání ministr Richard Brabec. 

Ministr podotýká, že proti tomu můžeme účinně bojovat - zajišťovat, aby nám vše těsnilo, aby nám nic neprotékalo. Můžeme si pořídit duální splachování,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.