Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Experti k obchodům: Buď bude vlna krachu, nebo vzepření. Otevřít už musí, shodují se

Autor: Nikola Forejtová - 
22. dubna 2021
05:00

Poprvé od nového roku se začalo mluvit o reálném datu, kdy by mohlo dojít k otevření obchodů a služeb. Ačkoliv ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) nezmínil, jakých odvětví by se rozvolňování týkalo, podle oslovených expertů by se mělo otevřít již vše. Jinak se bude mluvit o diskriminaci. Na stole je i možnost ilegálního otevírání obchodů, případně velká vlna krachu. 

Na čtvrtečním mimořádném jednání vlády se bude Babišův kabinet zabývat novým systémem rozvolňování v obchodech a službách. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) již nicméně naznačil datum, kdy by se mohly tyto dlouho uzavřené provozovny otevřít. 

„My všechno směřujeme k tomu, aby do konce dubna bylo možno uvažovat o otevření obchodů nejdéle od 3. května,“ řekl dnes Arenberger v rozhovoru pro televizi Prima. 

Není to ale poprvé, co vláda mluvila o otevření obchodů a služeb. Někteří experti jsou tak skeptičtí. „Jsme velmi opatrní ke všem výrokům vlády a k datu, která uvádí. Vyjádření pana Arenbergera bereme s velkou rezervou,“ komentuje pro Blesk Zprávy Radomil Bábek předseda výboru Podnikatelských odborů.

Podle Bábka je nicméně nepochybné, že už obchody i služby musí otevřít. „Už není za pět minut dvanáct, jak se říká, ale je půl hodiny po dvanácté. Obchody, hospody i divadlo - to vše už mohlo být otevřeno (...) Jsem přesvědčen, že jsme měli dávno dojít do normálního, ale podmíněného chodu,“ pokračuje Bábek. „Provozovny mohly mít omezenou kapacitu, musely by zajistit rozestupy - to vše mohli respektovat. Každý by se rozhodl, jestli může za těchto podmínek otevřít,“ vysvětluje. 

Prouza: Nerealizované sliby dělají věci složitější

Obchody jsou na otevírání připravené, ostatně jako již před Vánoci a v mnohých dalších případech, kdy se slibovalo rozvolňování. „Jsem rád, že se nějaké datum potvrdilo. Epidemiologové počítali s otevřením už 26. dubna, protože vědí, že obchody nejsou problematické a rizikové. Pevně doufám, že tento termín už skutečně bude platit, protože pro všechny je nejsložitější, když se dělají sliby, které ale nejsou zrealizovány,“ podotýká pro Blesk Zprávy také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

Prouza zmiňuje, že je pochopitelné zacílení na školy, které se musí otevřít co nejdříve. Nicméně už je podle něj načase povolit těmto provozovnám normální chod - tedy v rámci epidemiologických možností. 

Přijde vlna krachu? Na stole je i protestní otevírání

Obchody a služby byly naposledy otevřeny před Vánoci, než je vláda kvůli epidemiologické situaci opětovně uzavřela. Fungovat mohou nyní pouze vybrané prodejny jako lékarny, drogérie, obchody s dětskou obuví nebo třeba papírnictví. „Je to vlastně dootvírání zbylých provozoven,“ konstatoval Prouza. 

Jak Prouza, tak i Bábek se nicméně shodují v tom, že řada provozoven balancuje na hraně krachu. Každý další den tak pro ně může být likvidační. Objevila se dokonce zpráva, že předseda Retailové asociace Václav Hrbek připustil, že by se některé provozovny pod asociací mohly rozhodnout otevřít ilegálně už na konci dubna. 

„Dodržujeme vše, co nám vláda přikázala, dodržovali jsme nařízení, nepořádali demonstrace, jen jsme tiše trpěli tím, co si vláda vymyslela. Otevření obchodů nepovažujeme za rebelii, ale za nutnost. Chceme fungovat a co nejdříve otevřít. Samozřejmě za předpokladu dodržování hygienických opatření,“ řekl Hrbek serveru iDnes.cz.

Prouza tomuto kroku rozumí. „Obchody jsou připravené, ale platí, že je strašně složité jim vysvětlovat, proč ještě musí čekat. Pokud by se to mělo znovu posunout, tak by se možná situace neustála a došlo by k živelnému otevírání, což nikdo nechce. Nebo rovnou k vlně krachu,“ komentuje informaci pro Blesk Zprávy prezident SOCR. 

Podle něj je tento krok i odezvou pro nového ministra zdravotnictví Arenbergera, který podle něj od nástupu do resortu s obchody nekomunikoval. „Proto tomu rozumím,“ podotýká. 

Porozumění vyjádřil k tomuto kroku i Bábek. „Mám k tomu konzistenční a setrvalý postoj. Stojím za všemi, kteří se vládě zapřeli, protože je neoprávněně zavřeli. Na druhou stranu je ale k tomuto kroku nevyzývám, protože by mohli dostat pokutu. Nekritizuji to, vím, proč to dělají,“ řekl Blesk Zprávám.

Video  Babiš o chaosu s rozvolněním: „Byli jsme zase za pitomce.“ A rýpl do Hamáčkovy cesty do Ruska  - Blesk
Video se připravuje ...

Nutno podotknout, že obchody opravdu potřebují otevřít dveře svých provozoven. Především ty s oblečením. Jak poznamenává Prouza, mají plné sklady zimní výbavy, kterou už si nikdo nebude chtít v květnu koupit. „Budou mít problém, že nebudou mít z čeho zaplatit zimní kolekce. Ti výrobci jsou ochotni se spoustou plateb čekat, ale pokud se prodeje rychle nezvednou, tak dluhy budou obrovské,“ míní Prouza.

Češi se navíc podle výsledků z Vánoc nejspíše do obchodů nepohrnou tak ve velkém. Přesněji nebudou chtít hned utratit všechny své úspory. Bude tak nějakou dobu trvat, než se podnikatelé dostanou zpátky na nohy. „Teď asi ještě všichni otevřou, za 4 - 5 měsíců se ale může stát, že nakonec zkrachují,“ míní Bábek, který mluví o jisté setrvačnosti. 

Bábek si také rýpnul do nové aplikace Hospodářské komory, díky které by se mohlo „bezpečně nakupovat“. Podle něj je zapotřebí obezřetnosti. Doufá také, že se otevřou všechny zbylé provozovny, jinak by se dalo mluvit o diskriminaci.

 

 

offline ( 22. dubna 2021 12:08 )

Hlasuji pro krachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa