Práce z pláže

Home office a domácí výuka nejsou pro cestování zásadní překážkou. „Mnohem častěji než v minulosti řešíme žádosti klientů přímo z dovolené o prodloužení pobytu. Je vidět, že když už klienti odcestují, tak zjistí, že se díky internetu dá home office i domácí výuka zvládnout přímo z dovolené,“ říká Jan Bezděk, mluvčí CK Fischer.

Zájem o Egypt 

„Momentálně létají Češi za teplem nejvíce do Egypta, kam míří až 60 % našich klientů, následují Spojené arabské emiráty, Kanárské ostrovy a Maledivy. U Malediv jsme letos zaznamenali až 60% nárůst,“ popisuje Andrea Řezníčková z agentury Invia.„Výběr exotických destinací je zatím značně zúžený,“ dodává.

„V dubnu je největší zájem o Egypt, Spojené arabské emiráty, Dominikánskou republiku a také o Maledivy,“ potvrzuje i Petr Kostka z CK Exim Tours. Nejvíce jsou podle něj žádané hotely 4* a 5* s all inclusive.

Podívejte se kam a za jakým podmínek jet.
Autor: Exoguru

V létě pofrčí Řecko 

Také nákupy letních dovolených se rozjely. „Suverénně v létě opět vede Řecko, kam se chystá téměř 30 % našich klientů, následují Egypt se 13 %, Turecko s 12 %, tam se loni Češi nepodívali a evidentně se tam těší, následují Bulharsko, Tunisko a Chorvatsko. Průměrná cena letního zájezdu je necelých 14 000 Kč za osobu,“ popisuje Řezníčková.

Covid pas od června

Evropská unie chystá na léto pro cestovatele jednotný doklad, kam se bude zapisovat očkování, prodělaná nemoc či testování. Bude v mobilní aplikaci i papírové podobě. Fungovat by měl od začátku června.

Až čtyři testy

Kromě nařízení jednotlivých vlád někdy vyžadují testy i samotné aerolinky. „Například pro vstup do Dominikánské republiky žádný test nepotřebujete, ale pokud letíte se společností KLM, je nutné předložit negativní test před vstupem do letadla,“ upozorňuje Řezníčková.

O úpalu, potažmo úžehu slyšíme každé léto. Věděli jste ale, v čem je jeho největší úskalí a kam až může vést?

Fotogalerie
15 fotografií

Více o cestování v roce 2021 čtěte ZDE >>>