Vyzvednutí zvonů bylo bez problémů. Jako první byl zavěšen zvon František. V neděli v poledne bude první oficiální zvonění. František bude zvonit třikrát denně. Haštal bude zvoněn ručně, takže tím budeme zvonit například v neděle či ve svátky,“ řekl Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR), zvoník a jeden organizátorů sbírky.

Nový zvon Haštal má v průměru 118 centimetrů, hmotnost 1130 kilogramů a je laděn do tónu f1. Druhý zvon František, který je poháněn motorem, má průměr 80 centimetrů a váží 330 kilogramů a laděn je do c2.

V kostele byly původně tři zvony, dva z nich byly zabaveny za první světové války v roce 1916 a zůstal pouze jeden z roku 1690 nazývaný Vavřinec-Florian.

Dva nové zvony dostane také kostel sv. Havla. Zvon Jan Nepomuk bude umístěn v severní věži a zvon Ludmila v tzv. santktusové věžičce. Prvý váží asi 80 kilogramů a má průměr 50 centimetrů. Laděn je do tónu a2. Druhý zvon je malý a nahradí dočasný ocelový zvon z roku 1925. Hmotnost zvonu je 45 kilogramů a průměr 38 centimetrů a laděn je do cis3. Oba vyjdou na zhruba 250 000 korun.

Nový zvon v Praze naposledy dostal právě kostel svatého Havla. V roce 2017 byl do zvonice zavěšen zvon Václav, který zaplnil prázdné místo a zároveň připomněl památku prezidenta Václava Havla. Hmotnost zvonu je přibližně tři čtvrtě tuny, na výšku měří téměř metr a na šířku ve spodní části 103 centimetrů.

Pražská loreta:

Video
Video se připravuje ...

Pro čtenáře Blesku zahrál Radek Rejšek melodii Už z hor zvoní zvon. Václav Suchan

Fotogalerie
6 fotografií