Ústavní soud ve svém rozhodnutí v létě 2019 konstatoval, že policie má právo někomu prostřednictvím výzvy nařídit, aby nevstupoval na konkrétní místo, musí ale buď reagovat na chování daného člověka, nebo musí mít důvodné podezření, že má osoba v úmyslu použít násilí, případně násilím vyhrožovat anebo jinak narušit pokojné shromáždění. Právě právním názorem Ústavního soudu se v úterý obvodní soud řídil.

Rozhodnutí

Soudce Jan Kobera tak rozhodl, že žaloba byla důvodná a výzva policie nebyla v souladu se zákonem. Policie podle něj měla mít konkrétní skutkové poznatky o tom, že by ze strany protestujících proti průvodu mohlo dojít k násilnému jednání. Žalobci požadovali za zásah do svých práv i náhradu nemajetkové újmy 20 000 korun, tu jim však soud nepřiznal. Ministerstvo vnitra, pod které policie spadá, jim musí zaplatit pouze náhradu nákladů řízení. Jednomu z žalobců ale soudy už v minulosti přiřkly 5000 korun za to, že byl neoprávněně zbaven osobní svobody.

Prague Pride je akcí na podporu sexuálních menšin. Policie chtěla v roce 2014 předejít konfliktům. Na trasu průvodu nepustila ani další lidi, kteří měli v plánu vyjádřit nesouhlas. Průvodu na podporu gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů se zúčastnilo v roce 2014 asi 15 000 až 17 000 lidí. Policie zadržela 15 protestujících.

Video
Video se připravuje ...

Prague Pride 2014. Tomáš Polák, David Vaníček

Fotogalerie
81 fotografií