Zásobárna zdraví

Při procesu klíčení se v semenech díky enzymům odbourávají nestravitelné látky a mění se na zdraví prospěšné. Luštěniny pak nenadýmají a u obilnin se snižuje glykemický index a množství lepku. V klíčcích je velké množství antioxidantů a vyšší obsah vitaminů než v původním semenu. Především vitaminů C, A, B a K. Jsou bohaté i na minerální látky a esenciální mastné kyseliny.

Do salátů i na vaření

Klíčky můžete využít jako každou zeleninu. Tedy buď čerstvé do salátů a pomazánek, nebo je můžete použít i při vaření a pečení. Klíčky obilovin se hodí třeba do domácího chleba, luštěninové zase skvěle vyniknou v karbanátcích.

Na vzduchu, ale vlhká

Semena klíčí většinou několik dní na vzduchu chráněná před světlem, vlhkost se udržuje proplachováním 2x až 3x denně. Zelené výhonky se sklízejí v době, kdy se objeví prvních pár lístků, protože později mohou hořknout.

Nádoby usnadní klíčení

Klíčit semena můžete ve speciálních sklenicích a sítkách nebo i v obyčejné sklenici. Obecně se začíná tím, že se semínka namočí přes noc do studené vody (pohanku jen půl hodiny, oves a slunečnici jen hodinu), aby se aktivovala. Ta, co plavou na hladině, vyhoďte. Poté se voda slije a semena propláchnou čerstvou vodou. To usnadňují speciální nádoby se sítkem v uzávěru.

Nepřeberné množství chutí

Chuť klíčků je u každé rostliny jiná, v zásadě se ale vždy podobá intenzivnější chuti svojí mateřské zeleniny. Třeba vojtěška s téměř neutrální chutí je skvělým doplňkem do sendvičů s tuňákem. Do pomazánek se hodí výhonky řeřichy, ředkvičky, brokolice nebo rukoly. V pokrmech asijské kuchyně a salátech zase vyniknou klíčky mungo fazolí. Pikantní chutí vynikají výhonky hořčice. 

Pozor na bakterie a jedy

Některé klíčky, především lilkovitých rostlin, papriky či rajčete, jsou jedovaté. Vlhké a teplé prostředí, které klíčení vyžaduje, je také ideální pro nebezpečné bakterie, jako je E.coli nebo salmonela. Před manipulací se semínky si dobře omyjte ruce a používejte jen dobře vymyté nádoby. Klíčky si také nevyrábějte do zásoby a po opláchnutí a osušení je jezte co nejčerstvější.

Pesto nemusí znamenat jen bazalku a piniové oříšky. Využít můžete i jinou zeleň a oříšky se dají nahradit třeba mandlemi.

Fotogalerie
5 fotografií