Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Během krize lidé skupují umění. I dílo za pár tisíc může být dobrá investice, říká Matyáš Kodl

Autor: jim - 
20. dubna 2021
05:00

Již přes rok se lidé na celém světě potýkají s pandemií koronaviru, která narušila běžný trh. Investoři i domácnosti proto hledají způsob, jak dobře uložit a zhodnotit své peníze. Jedním z nich je koupě uměleckého díla. Podle Matyáše Kodla z prestižní Galerie KODL lze vysledovat celosvětový trend, kdy lidé více nakupují umělecká díla. Jak je na tom Česko, a na co si dát pozor, řekl v Blesk Podcast.

O umění se rodina Kodlů zajímá již 5 generací a jejich tradice sahá až do 19. století. Matyáš se svými sourozenci pokračuje ve šlépějích předků a sám si opečovává vlastní sbírku umění. Oproti svému otci, vyhlášenému odborníkovi Martinu Kodlovi, se více zaměřuje na výtvory žijících umělců: "Cítím k současnému umění větší vztah. Je to pro mě zajímavější i v tom, že člověk se může potkat s umělci v jejich ateliérech a pohovořit si s nimi. Takže bych řekl, že já mám určitě pověšeno víc děl současných umělců než táta," řekl sběratel.

Svět aukcí zažil za poslední rok pořádný skok, neboť sice nepadaly výrazné aukční rekordy, ale vzrostl počet vydražených položek: "Na začátku pandemie se čekal spíš opačný trend, je pravda, že média ze začátku pandemie informovala často o tom, že na světových aukcích byly propady, nižší obraty, což je pravda. Co se ale týče této statistiky, tak ta je zavádějící. Sice obraty byly nižší, ale je potřeba se dívat také na prodejnost položek, tedy kolik se prodá položek z celkového počtu, a druhé zásadní kriterium je nárůst oproti vyvolávací ceně v aukci. Tyto dvě metriky byly srovnatelné, ne-li vyšší než v roce 2019," vysvětlil Matyáš Kodl, jak došlo ke zdánlivému poklesu. Za rok 2019 se podle něj prodala také pouze 2 díla za 50 milionů dolarů, přitom před pandemií se jich vydražilo okolo deseti. 

Investice za pár tisíc

Také v Česku narostl za poslední měsíce zájem o nákup umění. Většina aukčních domů nově zřídila online aukce, kdy klienti nakupují díla z pohodlí domovů. Tento způsob však může nahrávat různým podvodníkům a kupci by si podle Matyáše Kodla měli dávat velký pozor na to, aby koupili skutečně pravý umělecký artefakt. Nabízí se také otázka, zda se při zvýšené poptávce díla nepřeplácí. "Vždycky záleží také na tom, v jakém časovém horizontu se člověk rozhoduje pro tu investici. Za dva, za tři roky se totiž může ukázat, že to dílo nebylo vůbec předražené, jak si kupec na začátku myslel. Já bych se spíš bál, že koupím nepravé dílo, co má nulovou hodnotu," dodal Kodl.

Dobře investovat lze podle odborníka i do grafik a multiplů, které lze pořídit od pěti do deseti tisíc korun. Opět zdůrazňuje, že si musí kupce ověřit, že se nejedná o falzifikát, protože tento typ předmětů lze velmi dobře okopírovat. Ačkoliv je trh umění nevyzpytatelný, nelze zevšeobecňovat a vždy záleží na daném uměleckém díle a umělci, lze přeci jen něco říct: "Našim klientům s investicí do umění říkáme, ať počítají se zhodnocením v horizontu tři až pět let," poradil odborník.

Jaké byla nejdražší díla, která Galerie Kodl vydražila, a proč umí český trh pořád překvapovat, prozradil Matyáš Kodl v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Během krize se daří obchodu s uměním, říká Matyáš Kodl - Blesk
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa