Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenoste sukni, křičte hoří, kopejte do rozkroku? Odborníci promluvili o mýtech v sebeobraně

  • Autor: Andrea Ulagová,ČTK - 
    25. 4. 2021
    05:30

    Velkou Británií na začátku března otřásl případ Sarah Everardové (†33). Žena byla několik dnů pohřešována a po nalezení jejích ostatků byl z vraždy obviněn osmačtyřicetiletý policista. V Británii vyvolal případ u žen obavy o jejich bezpečnost a začaly na sociálních sítích sdílet svoje zážitky, kdy je na ulici někdo pronásledoval či obtěžoval. Podobným nebezpečím jsou vystaveny i ženy v Česku. Lze se účinně bránit agresorům? Nebo je lepší se nebránit vůbec? Blesk Zprávy oslovily specialisty na sebeobranu Pavla Houdka a Jasmínu Houdek, aby zhodnotili, jak moc účinné jsou některé rady, které slýcháme v případě potencionálního útoku.

    .

  • 1.Případ Sarah šokoval Británii

    Marketingová manažerka Sarah Everardová zmizela večer 3. března, když se vracela od kamarádky domů do londýnské čtvrti Brixtonu ze čtvrti Clapham. Ve 21:30 ji zachytila bezpečnostní kamera na ulici Poynders Road. O pár dní později našla policie v lese nedaleko města Ashford v hrabství Kent její tělo. Z únosu a vraždy byl obviněn osmačtyřicetiletý policista Wayne Couzens.

    Případ otřásl Británií a vyvolal debatu o tom, zda se ženy mohou při večerních procházkách cítit bezpečně. Ženy začaly na sociálních sítích sdílet traumatizující zážitky, kdy je někdo na ulici obtěžoval či napadl. V Londýně se vzpomínkové akce zúčastnily stovky žen, policie však akci rozehnala kvůli pandemickým opatřením, některé ženy zatkla a čelila pak celosvětové kritice. Britská vláda pak slíbila více než zdvojnásobení objemu peněz na pořízení bezpečnostních kamer a pouličního osvětlení.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 2.Zákaz vycházení mužů?

    S ostrým návrhem vystoupila členka Strany zelených baronka Jenny Jonesová v horní komoře parlamentu. Ve své řeči mimo jiné prohlásila: „Při nejbližší příležitosti navrhnu zákon, který by zakazoval mužům vycházet po 18:00 ven na ulici. Ženy by tak byly ve větším bezpečí a snížila by se diskriminace všeho druhu.“

    Pavel Houdek, instruktor sebeobrany a kriminolog upozorňuje, že návrh na zákaz vycházení mužů byl v reakci na návrh policie, která vyzvala ženy, aby večer nevycházely samy ven.

    „Jonesová reagovala tak, že pokud k něčemu takovému policie vyzývá, tak dává větší smysl, aby se zakázalo vycházení mužů po setmění, protože oni většinou bývají ti agresoři. Byl to bonmot, který byl zcela na místě a ona tím upoutala pozornost na fakt, že je jednodušší říci ženám, aby nechodily ven místo toho, abychom se zabývali tím, proč je to nebezpečné a jaká je celková nálada ve společnosti,“ řekl Blesk Zprávám Houdek s tím, že případ vyvolal velkou diskuzi zejména kvůli tomu, že Sarah se držela všech rad, které společnost dává, aby žena zůstala v bezpečí a že jejím vrahem je údajně policista.

    Ženy na sociálních sítích začaly v návaznosti na smrt Sarah sdílet celou řadu rad, jak se případnému agresorovi ubránit - např. nosí bežecké boty, aby stihly utéci, nosí klíče mezi prsty, předstírají telefonování, či volí méně vyzývavé oblečení.

    Jsou ale tyto rady účinné, či jsou to pouhé mýty, které nás neochrání? Na to odpovídali Blesk Zprávám kriminolog a instruktor sebeobrany Pavel Houdek a Jasmína Houdek, specialistka na sebeobranu pro ženy.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 3.Ochrání před agresorem méně vyzývavé oblečení?

    Podle průzkumů si i Češi myslí, že ženy si za napadení či znásilnění mohou samy, protože na sobě měly podpatky či vyzývavé oblečení.

    „Toto je jeden z velkých mýtů. Je úplně jedno, co máte na sobě. Existují výzkumy, které ukázaly, že byly znásilněny ženy, které na sobě měly tepláky nebo crocsy. Agresoři si nevybírají oběti na základě toho, co mají na sobě. Hledají příležitost, vhodné místo a volí člověka, který působí vystrašeně,“ vysvětluje Jasmína Houdek.

    „Není dobré, aby se ženy oblékaly podle toho, zda nemají strach, zda nebudou terčem pohledů či obtěžování, Když začnete takto přemýšlet, tak o sobě začnete uvažovat jako o oběti, jste méně jistí, ustrašení, bere vám to svobodu být sama sebou. To z vás může paradoxně dělat ty oběti, které si násilník vybírá,“ upozorňuje Jarmína Houdek.

    „Mýtus o tom, že si žena za znásilnění může sama, protože byla vyzývavě oblečená, navíc vede k tomu, že se oběť později začne obviňovat a znásilnění nenahlásí. Vina je ale vždy na pachateli, ne na vás,“ zdůrazňuje instruktor sebeobrany.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 4.Pomohou běžecké boty?

    Mnoho žen se na sociálních sítích svěřovala, že raději nosí večer běžecké boty, aby útočníkovi případně snáze unikly. Případně raději nenosí podpatky, aby neprovokovaly. 

    „Říká se, že nejlepší obrana je útěk. Ale pokud se zamyslíte, tak škála situací, kdy lze zvolit útěk, je velmi malá. Myslím, že až dojde na vyšetřování smrti Sarah, tak se dozvíme, že zřejmě komunikovala s vrahem dobrovolně. Pachatel se k vám vždy chce dostat co nejblíž. aniž by vzbudil podezření. Utéct pak už není jak. Pokud chcete utéci, musíte umět skutečně běhat, navíc na to být i oblečená. Pokud máte kabát, tašku, bude se utíkat velmi těžko,“ vysvětluje Houdek.

    U obuvi platí to samé, jako u oblečení. Neexistuje žádný vztah mezi způsobem obutí a mírou, s jakou se někdo stane obětí násilného trestného činu. Proto se obouvejte podle toho, co je vám pohodlné a příjemné, ne podle (nesprávných) názorů na to, co je bezpečné.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 5.Pomohou klíče propletené mezi prsty?

    Klíče mezi prsty mohou podle odborníka nadělat více škody než užitku. Klíče se vám mohou vyvrátit a spíše zraníte sami sebe. Pokud už ale klíče v ruce máte a jste obětí napadení, miřte vnitřním drápkem klíče útočníkovi na citlivá místa - obličej a oči.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 6.Pomůže pepřový sprej?

    „Ano, pomůže. Jeho použití má ale dvě zásadní pravidla. To první je, abyste se s ním naučili zacházet. To druhé je, že byste ho měli mít vždy při ruce,“ radí Pavel Houdek.

    Pokud chcete používat pepřový sprej, naučte se s ním zacházet Pokud chcete používat pepřový sprej, naučte se s ním zacházet | Moderní sebeobrana

  • 7.Pomůže mi v případě napadení křičet „hoří“?

    Pokud chcete něco křičet, křičte spíše na agresora, tedy „nechte mě“, případně na lidi kolem „pomozte mi.“ „Volání ‚hoří‘ může fungovat a je vhodné v jednom případě: že jste s útočníkem venku na osamělém místě a potřebujete přilákat pozornost. Pokud se někde z temné ulice bude ozývat ‚Pomoc!‘, pravděpodobnost, že se tam někdo půjde podívat, je opravdu nízká. A když situaci neuvidí, policii nejspíš nezavolá. Když se bude ozývat ‚hoří‘, je šance, že hasiče někdo zavolá, vyšší,“ říká instruktor sebeobrany..

    Pavel Houdek a Jasmína Houdek vyučují moderní sebeobranu Pavel Houdek a Jasmína Houdek vyučují moderní sebeobranu | Moderní sebeobrana

  • 8.Pomůže předstírání telefonování?

    Když máte strach, předstírejte telefonát, či zavolejte někomu blízkému, násilníka odradíte. Podle odborníků je tato rada velký mýtus!

    „Telefon na uchu ve skutečnosti zvyšuje šanci, že si vás násilník vybere. Kriminologové se pro účely velké studie ve věznicích ptali zločinců, podle čeho si vybírají své oběti. Na prvních místech se umístilo rozptýlení a nepozornost - tedy nejčastěji mobilní telefon na uchu nebo před očima,“ přibližuje Pavel Houdek fakt, proč je tato strategie neúčinná i nebezpečná.

    „Telefon v ruce má hodně žen, pokud cítí cizí pohled. Jenže když se díváme do mobilu, dáváme najevo ustrašenost,“ upozorňuje odbornice na sebeobranu pro ženy a přidává reálnou historku.

    „Naše klientka přišla na kurz, protože se ji pokusil znásilnit taxikář. Zavolala příteli, ten si celý incident vyslechl po telefonu, jenže nezmohl nic. Agresoři se telefonátu neleknou,“ dodává Jasmína Houdek.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 9.Pomůže, když řeknu blízkým předem, kam se chystám?

    Je dobré toto říct, to platí pro všechny, nejen pro ženy, informovat své blízké, kde se pohybujete. „Jenže to neznamená, že se vám nic nestane. I když se budete pohybovat tam, kde jsou kamery, tak to nezaručuje, že na tom místě se vám nic nestane. Pachatelům je to jedno,“ říká Pavel Houdek s tím, že udání polohy obvykle může pomoci s tím, aby se v případě trestného činu pachatel snáz našel.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 10.Pomůže, když se při napadení nebudu bránit?

    „Toto je jeden z nejhorších mýtů. Vždy je dobré se bránit a něco udělat, a nemusíte ani chodit roky na sebeobranu,“ varuje odbornice.

    Když se žena brání, má 6x menší šanci vážného zranění, než když se ze strachu rozhodne podvolit. Vážné zranění si z pokusu znásilnění odnese 27 % žen, které se nebrání, ale jen 4 % těch, které se brání.

    „Protože pachateli nejde o sex, jde mu o nadvládu. O ublížení. A když může bez rizika ublížit víc, tak to udělá. 59 % žen, které se znásilnění brání, se také ubrání. Braňte se slovy, kopy, klidně i útěkem a věřte, že skončíte lépe,“ vzkazuje Pavel Houdek. Zároveň ujišťuje, že pokud se budete bránit, neznamená to, že když útočníka zraníte, skončíte ve vězení.

    „Studoval jsem stovky případů a nenarazil jsem na jediný, kdy byla žena odsouzena a šla do vězení za to, že se bránila,“ ujišťuje kriminolog.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 11.Pomůže, když útočníka nakopnu do rozkroku?

    Instruktoři sebeobrany se shodují, že toto na svých trénincích nedoporučují. „Když kopete, stojíte na jedné noze a můžete snadno upadnout. Bez tréninku není jednoduché se trefit. Když se všechno povede, po zásahu se agresor prudce předkloní, tam, kde stojíte vy a možná upadne přímo na vás. Lepší je píchnout útočníka např. do oka nebo do krku, případně jej do rozkroku udeřit otevřenou dlaní,“ radí Jasmína.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 12.Pomůže pohrůžka agresorovi, že zavolám policii?

    Může to pomoci, ale také to může pachatele vyprovokovat k útoku, aby vám v tom zabránil. Pokud potřebujete zavolat policii, nikdy tím agresorovi nevyhrožujte. Udělejte to skrytě a pokud možno tak, aby o tom vůbec nevěděl. Snažte se pokud možno volat včas. Pokud vám už bezprostředně hrozí útok, na telefon není čas.

    Mnoho žen je na ulici cílem obtěžování či násilí (ilustrační foto) Mnoho žen je na ulici cílem obtěžování či násilí (ilustrační foto) | Moderní sebeobrana

  • 13.Co mám dělat, když mám pocit, že mě někdo sleduje?

    Ověřte situaci a reagujte. Nedívejte se do mobilu, nenasazujte sluchátka. Rychle razantně změňte směr, pokud jsou kolem lidé, obraťte se přímo na dotyčného a oslovte ho. Pokud je v blízkosti budova, kde je ochranka či recepce, zamiřte tam. Mimo pandemii můžete samozřejmě zamířit do otevřené restaurace.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 14.Jak si správně zavolat o pomoc?

    1. pokud možno oslovit konkrétního člověka („haló pane, vy!“)
    2. jasně vyjádřit, že potřebujete pomoc („potřebuji pomoc“, „prosím, zavolejte pomoc!“)
    3. popsat, co se děje („ten chlap mě obtěžuje“, „ten muž mě napadá“)
    4. případně vyloučit pochybnosti („já ho neznám!“)

    Celá věta by tedy měla znít takto:  „Haló, pane, prosím pomozte mi. Ten muž mi ubližuje, já ho neznám!“

    Video  „Za znásilnění je u nás podobný trest jako za krádež tří aut.“ Advokáti chtějí zatočit se sexuálními delikty  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 15.Jak pomoci, pokud jsem svědkem přepadení?

    „V tomto případě bych ráda apelovala na veřejnost, aby v případě, že vidí nějaké násilí, aby se zapojila, neignorovala situaci a zavolala policii,“ vzkazuje všem Jasmína Houdek. Nejsnadnější je samozřejmě zavolat mobilem policii.

    Zapojit se do konfliktu fyzicky odborníci nedoporučují. Mohli byste se také stát obětí.

    Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. Smrt Sarah Everardové Velkou Británii velmi zasáhla. | Reuters

  • 16.Žena se muži stejně neubrání

    Toto je velký mýtus, který se snažíme vyvracet, shodují se instruktoři sebeobrany.

    „Jsou stovky, možná i tisíce případů žen, které se ubránily. Říkat ženám, že se neubrání, protože jsou slabší, je chyba. Agresor je vždy větší a silnější, ale sebeobrana není o boxování. Je to o momentu překvapení,“ uzavírá Jasmína Houdek.

    Stali jste se obětí sexuálního či domácího násilí. Na tyto organizace se můžete obrátit:

    proFem

    sídlí v Praze, má pobočky v Berouně, Příbrami a Benešově

    Tel.: 608 22 22 77

    Online anonymní poradna

    Persefona

    sídlí v Brně

    Tel. 737 834 345 a 545 245 996

    domacinasili@persefona.cz

    Bílý kruh bezpečí

    má pobočku ve většině krajských měst

    Tel.: 116 006 (bezplatná linka)

    E-mail: bkb.praha@bkb.cz

    ROSA

    sídlí v Praze

    SOS linka: +420 602 246 102 (po-pá 9-18) |

    Tel. +420 241 432 466 (po-pá)

    info@rosacentrum.cz

    Naučit bránit se můžete např. v kurzech Moderní sebeobrany