Williama rozčílilo, jak se jeho mladší bratr s manželkou Meghan (39) vyjadřovali o královské rodině v rozhovoru s Oprah Winfreyovou (67). Poslední kapkou pak bylo, když začali házet špínu i na jeho milovanou Kate (39). Stejně jako Harry v televizi tvrdil, že jen brání manželku, i William teď cítí potřebu postavit se za ženu, kterou zbožňuje. Navíc je v pozici, kterou dosud nezažil: truchlí totiž nejenom nad ztrátou dědečka Philipa (†99), ale i nad ztrátou Harryho, jakého kdysi znal.

Není divu, že bratranec Peter Phillips (43), který šel ve smutečním procesí mezi oběma bratry, působil poněkud nervózně. Britská média píší, že to zřejmě bylo nejhorších osm minut jeho života. Williamova čelist byla napnutá, tvář rudá, Harry svíral rty, nervózně se rozhlížel kolem sebe, občas hodil rychlý pohled na bratra... Chvilku pro sebe měli oba až při odchodu z kaple sv. Jiří, kde dali Philipovi poslední sbohem. Podle všeho to prý byla právě Kate, kdo prolomil ledy a začal konverzaci.

Osamocená Alžběta II. lámala srdce

Oči všech se při sobotním pohřbu upínaly především na Alžbětu II. (94). Nejen Britům lámalo srdce, když ji viděli sedět osamocenou a zlomenou před manželovou rakví. „Vždycky jsme to byli my, kdo královnu potřeboval, nyní potřebuje ona nás,“ shodovali se. V tak těžkých chvílích potřebovala panovnice oporu rodiny. To prý byl podle expertů i důvod, proč se před vstupem do kaple na chvíli zastavila a otočila na své nejbližší.

Náhrdelník od královny: Kate jako Diana

Vévodkyně Kate měla čtyřpramenný perlový náhrdelník s diamantovou sponou z královniny sbírky, který Alžběta II. nosila v 80. a 90 letech. V roce 1982 zdobil při banketu i princeznu Dianu.

Tajný vzkaz na rakvi

Pečlivě ukrytý ve věnci na rakvi byl poslední vlastnoručně psaný vzkaz, který kdy královna Philipovi poslala. „V láskyplné vzpomínce,“ stojí na lístečku, jenž panovnice podepsala jako Lilibeth. Jedná se o její přezdívku z dětství, manžel byl poslední, kdo jí tak říkal. Protože už královna nemohla svírat za ruku milovaného manžela, měla aspoň na pohřbu v kabelce Philipův oblíbený kapesníček a jejich společnou fotku z líbánek na Maltě v roce 1947. Na rakvi byla umístěna také čepice, kterou Philip nosil jako důstojník britského námořnictva, a slavnostní meč, který mu věnoval král Jiří VI. (†56), otec jeho manželky, nyní 94leté královny Alžbety II.

VIDEO: Harryho a Williama na pohřbu prince Philipa (†99) odděloval bratranec

Video
Video se připravuje ...

Harryho a Williama na pohřebu prince Philipa (†99) odděloval bratranec reuters

Fotogalerie
99 fotografií