Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slušňák Fiala chce být premiérem. Manželku vzal na první rande na hřbitov, mají tři děti

Autor: mach, simao - 
12. června 2021
05:00

Petr Fiala premiérem? Šéf občanské demokracie vede do voleb koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a netají se ambicemi stát se pánem Strakovy akademie po Andreji Babišovi (ANO), na kterém nenechává nit suchou. Upozorňuje na Babišův střet zájmů a vyjmenovává konkrétní důvody, proč současné vládě nevěří. Zatímco z Babiše ve Sněmovně emoce srší, Fiala přistupuje k rozpravám chladněji. Exministr školství v minulosti čelil výtkám, že nemá na lídra dostatek charismatu. Profesor Fiala, kterého doma podporují manželka a tři děti, však může těžit z jiné věci. Netočí se kolem něj skandály.

Když loni v lednu Petr Fiala obhájil svůj mandát v čele občanských demokratů, ve svém prvním vítězném rozhovoru oznámil, že v poslaneckých volbách 2021 hodlá zabojovat o křeslo premiéra.

„Příští parlamentní volby budou i referendem o tom, zda má být politika divadlo, show a festival výtržností, nebo je politika solidní práce, odpovědnost za stát, vyžaduje kompetenci, program a výsledky. Na takové referendum já rád přistoupím, protože my tento zápas vyhrajeme,“ říkal Fiala delegátům, mezi kterými byl i tehdejší šéf Senátu Jaroslav Kubera (†72).

Fiala podle svých slov preferuje slušnou politiku oproti „politickým klaunům, prázdnému populismu a proti všem mistrům facebookových lží“.

Babišova vláda selhala, tvrdí Fiala

Fiala věří ve vítězství solidní politiky. Je přesvědčený, že příštím premiérem nebude Andrej Babiš (ANO). „Vláda Andreje Babiše selhává,“ tvrdí. Selhal podle ní i sám Babiš se svými osobními zájmy a problémy.

Kabinetu Andreje Babiše vytýkal Fiala během hlasování o nedůvěře vládě řadu pochybení i v souvislosti s pandemií koronaviru. „Za uplynulý rok pandemie koronaviru u nás zemřelo 30 tisíc našich spoluobčanů. To Českou republiku staví na katastrofální místo v žebříčku zemí, které pandemii zvládly nejhůře. Kabinet v tomto směru selhal v mnoha věcech. Dalo by se říct, že selhal prakticky ve všem,“ míní Fiala, který samotnému Babišovi vyčítá kauzu střetu zájmů. V Prostoru X na Reflexu se také kasal, že by covid zvládl lépe, než Babiš.

Podle Fialy je čas razantně ukončit éru populismu, spojit rozdělenou zemi a dát Česko dohormady, jak říkal během předvolební kampaně.

Poctivý suchar?

Fiala je jiný typ šéfa ODS, než byli v minulosti Václav Klaus či Mirek Topolánek. Nepotrpí si na velká gesta, během jeho projevů je mnohdy patrné, že před vstupem do politiky působil v univerzitním prostředí. Čas od času čelí narážkám na údajný nedostatek charismatu pro lídra a aspiranta na premiéra.

„V této chvíli bych o něm řekl, že je spíše suchar než charismatik. Ale poctivý suchar je pořád lepší než charismatik, který je lump,“ prohlásil v minulosti o Fialovi Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

„Nebudu komentovat hospodské řeči, ať je říká kdokoli. Řeči o charismatu jsou komické. Mám ho na rozdávání a šetřím si ho pro své voliče,“ reagoval následně na Zemana Fiala.

S manželkou na demonstracích

Že se Petr Fiala umí i smát, to ukázal nedávno. A to na zdařilé fotografii se svou manželkou Janou.

Seznámili se během sametové revoluce. „Přijel v říjnu 1989 z vojny zpět do Brna a společní známí nás seznámili. Začátkem listopadu jsme se viděli poprvé,“ vzpomínala pro CNN Prima News Jana Fialová na to, jak následně chodili společně na demonstrace. „Chodili jsme na ně v té přátelské skupině, ale Petr mě pak doprovázel večer domů. Tak vznikl náš vztah, začali jsme spolu chodit během demonstrací,“ podotýká.

Jejich život se politickou kariérou Fialy nezměnil o tolik, jak by se mohlo zdát. „Manžel byl hodně pracovitý i předtím. Jako rektor byl vytížen i o víkendech. Starala jsem se o rodinu a domácnost. On pomohl, kde bylo potřeba, ale hlavně se věnoval práci a s tím jsem vždy souhlasila. Už v rámci regionu jako rektor byl známý, měl společenské povinnosti a já měla čas si na to postupně zvyknout. Na funkci rektora pak navázal politikou. Často cestoval jako rektor a akademik, hlavně do zahraničí, teď zase jezdí po ČR. Jsem na to zvyklá,“ připouští paní Jana, bioložka a dlouhodobá volička ODS.

Petr Fiala (ODS) poznal svo uženu Janu na demonstracích Petr Fiala (ODS) poznal svo uženu Janu na demonstracích | Twitter Petra Fialy

Láska si nevybírá čas a vyznání mezi hroby

Fialová působí jako proděkanka pro záležitosti studentů Lékařské fakulty MUNI v Brně. Pracuje v Ústavu ochrany a podpory zdraví coby odborná asistentka. Má doktorát v oboru hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie a žije v Brně, odkud Fiala dojíždí za prací do Prahy.

„Máme tři dospělé děti, dva syny a dceru. Studují a pracují a také mě podporují a pomáhají mi,“ napsal Blesk Zprávám Fiala s tím, že mají svůj život a on jim nechce brát soukromí.

Fialův starší syn vystudoval dějiny filmu a umění, dcera se vydala po stopách své matky a vybrala si přírodovědný směr - lékařskou fakultu. Nejmladší syn pak studuje historii - ekonomii. Když je možnost, jezdí Fiala rád s rodinou na dovolenou k moři do Chorvatska.

„Láska si nevybírá čas, podmínky ani společenskou situaci. Byla to shoda okolností, která nás s mou ženou k sobě přivedla a dala dohromady. I když jsme se pohybovali v podobném prostředí a měli pár společných přátel, znali jsme se velmi málo. To se změnilo právě v prvním týdnu brněnských demonstrací v listopadu 89, kam Jana přišla se svými přáteli,“ vzpomínal Fiala v rozhovoru pro Deník.cz. Podpora jeho ženy i dětí je pro Fialu velmi důležitá, zmínil před časem pro Blesk Zprávy.

Dohromady se dali oficiálně 2. prosince 1989, kdy mají výročí vztahu. „Petr si na mě vzal telefonní číslo a pozval mě na rande na procházku. Při té příležitosti mě požádal, zda bych s ním nezašla na hřbitov, protože na Dušičky neměl čas a nestihl to. Mně se to náhodou docela hodilo. Tak jsme šli přes celé město na hřbitov a Petr mi předložil nabídku na vážný vztah. Dodnes si pamatuju, jak to řekl: ′Já ti tady můžu slíbit, že pokud nenarazíme na nějaké vážné překážky, chtěl bych s tebou být až do smrti′,“ vzpomíná Jana Fialová.

Manželka i milenka v jedné osobě

„Manželka Jana, protože jsme spolu opravdu dlouho, ví, že jsem se vždycky nějak veřejně angažoval. Takže je zvyklá na jistou míru pozornosti, ostatně i funkce rektora je funkce veřejná. A přiznám se, že to, co dělám, bych nemohl dělat, kdybych neměl podporu rodiny. Takže povzdechnutí občas slyším, ale výčitky nebo pochybnosti ne,“ potvrzuje Fiala v rozhovoru pro pro LP-Life.cz.

„Je důležité pořád do toho vztahu něco vkládat, dávat. Nikdy není statický, každý vztah se proměňuje. Ideální případ, jaký mám já, je, že moje žena je pro mě manželka, milenka i přítelkyně. To pak funguje dobře,“ dodává Fiala ke svému vztahu.

Říká o sobě, že má rád humor a inteligentní komedie, rád se pobaví i zasměje.

Petr Fiala se svou oporou - manželkou Janou Petr Fiala se svou oporou - manželkou Janou | Twitter

Hraje tenis, miluje knihy

Co se zálib profesora Fialy týče, kromě politiky a práce na univerzitě ho baví kultura a sport. „Moc rád čtu, miluji knihy, sleduji výtvarné umění, s chutí zajdu do divadla nebo na koncert. Hraji tenis, ale celý život se zajímám i o ostatní sporty, baví mě fotbal a spousta dalších věcí. A mám kolem sebe rodinu a přátele, s nimiž se rád setkávám,“ napsal Blesk Zprávám Fiala. S tenisem začal ve 12 letech, v mládí hrál i fotbal.

Židovské kořeny

Co se širší rodiny týče, Fiala má židovské předky. V koncentračním táboře skončili jeho babička či jako děti i jeho otec s strýc. „Ovlivnila mě zkušenost celé rodiny. Samozřejmě mám židovské předky, ale rodina byla také katolická a hodně úzce spjatá s První republikou a demokratickou politikou. I v období komunistické totality jsem z rodiny tuto inklinaci k demokracii a svobodě získával. Jsou to věci, které jsem přirozeně vnímal už od dětství,“ říkal Fiala.

Video  Petr Fiala a jeho rozhovor pro Blesk Zprávy  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Kdo je Petr Fiala

  • Brněnský rodán, narodil se 1. září 1964
  • Absolvoval obor český jazyk a dějepis na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzitě, 1988); docent (1996) a profesor (2002) politologie
  • Po převratu v listopadu 1989 patřil Fiala mezi první akademiky, kteří se začali naplno věnovat politologii, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem pro tento obor v ČR. Specializuje se zejména na srovnávací politologii a evropskou politiku.
  • Po studiích pracoval jako historik v Muzeu Kroměřížska, redaktor Lidové demokracie nebo nakladatelství Atlantis. Spoluzakládal katedru politologie na MU, byl ředitelem Mezinárodního politologického ústavu MU (1996 až 2004), krátce vedl Fakultu sociálních studií MU a v letech 2004 až 2011 působil jako rektor Masarykovy univerzity, vedl Českou konferenci rektorů (2009 až 2011)
  • Působil jako hlavní vědecký poradce premiéra Petra Nečase (září 2011 až duben 2012)
  • Od května 2012 do července 2013 byl jako nestraník ministrem školství v Nečasově vládě. V roce 2013 Fiala odmítl účast v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, protože nesouhlasil se způsobem jejího ustavení.
  • V roce 2013 vedl jako bezpartijní kandidátku ODS v Jihomoravském kraji a stal se poslancem. V listopadu 2013 vstoupil do ODS a v lednu 2014 byl zvolen jejím předsedou.
  • Od listopadu 2017 je místopředsedou Sněmovny Fiala
  • Je žený, s manželkou Janou má tři děti.
  • Je autorem či spoluautorem monografií a více než 200 odborných studií publikovaných v řadě zemí. K těm nejznámějším patří Evropská unie (2003, 2009), Evropský mezičas (2007, 2010), Politický extremismus a radikalismus v České republice (1996), Katolicismus a politika (1996) či Teorie politických stran (1998, 2009).

 

 

Staroduchodce ( 22. června 2021 20:59 )

Celý život živený státem, dobrý úředník do chystané úřednické vlády zvolené voliči. Stát by řídil jako školu, kdo mu na to bude ždímat peníze?

Renata Amadi ( 12. června 2021 12:26 )

Jenom to ne🥶😵

defakto ( 12. června 2021 11:48 )

... strčte si svého slušného pana profesora víte kam ! Žije mimo realitu a on chce být premiér ? Na to nemá koule ani schopnosti !

Huron ( 12. června 2021 10:40 )

Pozor na něho,jako premiér by mohl pohřbít Česko.

panda82 ( 12. června 2021 10:39 )

no aby se dostali do Sněmovny tak to je málo bodů,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa