Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trombózy jsou bublina, která vyšumí, tvrdí Smejkal. AstraZeneca měla smůlu v načasování

Autor: Dagmar Machotová - 
18. dubna 2021
05:00

Průzkum Oxfordské univerzity budí dojem, že vakcíny Pfizer/Biontech a Moderna představují stejné riziko vzniku krevních sraženin v mozku jako tolik diskutované vakcíny AstraZeneca a Johnson&Johnson. Podle epidemiologa a šéfa mezioborové skupiny MeSES Petra Smejkala je spojitost mezi trombózami a očkováním libovolnou vakcínou proti covidu-19 jen mediální bublina.  

Tým britských vědců porovnal incidenci krevních sraženin u tří skupin osob - u těch, kteří prodělali onemocnění covid-19, kteří prodělali chřipku, a u lidí, kteří dostali RNA vakcínu (Pfizer nebo Moderna). Studie proběhla v USA, kde se vakcínou AstraZeneca, která v Evropě čelí problémům právě kvůli sraženinám, zatím neočkuje. Informaci přinesl německý server Der Spiegel.

Z výsledku studie vyplývá, že zmíněné vakcíny Pfizer a Moderna představují srovnatelné riziko vzniku krevních sraženin jako vakcína od společnosti AstraZeneca, kterou právě kvůli riziku krevních sraženin některé evropské státy vyřadily z očkovací strategie.

Se závěry studie souhlasí i vedoucí mezioborové skupiny při ministerstvu zdravotnictví MeSES Petr Smejkal. „Všechny sraženiny jsou jedna velká bublina. Někdo se jenom zaměřil na ty očkované lidi a začal zkoumat incidenci sraženin. Už ale nezkoumal, jestli ty lidi sedí v letadlech, jestli mají onkologické onemocnění nebo neberou hormonální antikoncepci,“ okomentoval pro Blesk Zprávy Smejkal. 

Cílem studie je přinést odpovědi na otázky, které v minulých týdnech vedly některé evropské země k pozastavení očkování vakcínou AstraZeneca.

  • Existuje příčinná souvislost mezi očkováním a vznikem krevních sraženin?
  • Je toto riziko tak vysoké, aby vlády vyřadily některou ze schválených vakcín z očkovací strategie?
  • Jak vysoké riziko pro vznik trombózy představuje prodělané onemocnění Sars-CoV-2? 

Výsledky překvapily

Krevní sraženiny se vyskytují běžně i ve zdravé populaci. Už měsíce je známo, že onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku trombózy až stonásobně. Výzkum naznačuje, že krevní sraženiny vznikají v důsledku autoimunitní reakce organismu na vir, nikoli na vakcínu. Onemocnění covid-19 představuje přibližně desetkrát vyšší riziko pro vznik trombózy než očkování RNA vakcínou a přibližně osmkrát vyšší než očkování vakcínou AstraZeneca.

„V podstatě se potvrzuje to, že se opravdu nemáme čeho bát. Lidem je třeba vysvětlovat, že stokrát častěji dostanou trombózu z covidu, než z očkování,“ řekl Blesk Zprávám Smejkal, podle kterého má vakcína AstraZeneca prostě jenom špatné promo. „Oni se vždycky zaměří na tu vakcínu, která má blbý promo, to je jako s lidmi – jakmile máte dobrý promo, tak do vás nikdo nešťourá. Astra měla jenom smůlu, je to dobrá vakcína.“

Lepší PR pro AstraZeneku

Vakcínou od AstraZeneky se na začátku dubna nechal v berlínské nemocnici naočkovat i německý prezident Frank-Walter Steinmeier (65). „Dnes jsem dostal první dávku AstraZeneky,“ uvedl 1. dubna Steinmeier s tím, že důvěřuje všem očkovacím látkám, které jsou v Německu schválené. Prezident patří k velkým zastáncům očkování proti covidu-19 a veřejnost opakovaně vyzývá, aby se nechala imunizovat. Německá kancléřka Angela Merkel (66) dostala svoji první dávku AstraZeneky tento pátek.

Fakt, že pacienti, kteří prodělali onemocnění covid-19, trpí zvýšeným rizikem pro vznik krevních sraženin, byl již v minulosti popsán v několika odborných článcích.  Souvislost mezi očkováním a vznikem sraženin je zatím stále více hypotetická, ne všichni lidé, kteří dnes nejsou očkováni, dostanou nevyhnutelně covid-19.

Video  Epidemiolog Smejkal o Velikonocích v Česku, vzkazu pro chataře i novém postu  - Blesk
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa