Zásah srovnatelný se záchrannou zasypaných lidí sutinami po zemětřesení si ve čtvrtek připsali jihomoravští hasiči. Od starosty Mutěnic se dozvěděli o menším psu, který vběhl do kanalizace.

Zapojili kameru

„Na povely majitele nereagoval. Neviděli jsme ho, bylo ho jen slyšet. Na místo jsme proto vyslali lezecký automobil z Brna. Má totiž ve výbavě štěrbinovou kameru. Ta slouží především pro vyhledávání osob ve zřícených budovách. Nepomohla, její dosah nebyl dostatečný,“ vysvětlil mluvčí hasičů David Jirouš.

Na místo tak museli dorazit specialisté z Vodovodů a kanalizací Hodonín. „Firma dopravila na místo svoji kameru s dosahem 60 metrů. Pejska se pomocí ní podařilo objevit přibližně ve vzdálenosti 55 metrů od vstupu,“ popsal odhalení psa mluvčí hasičů.

Rozbourali beton

Hasiči poté odházeli nad kritickým místem uskladněné palety. Následně musel přijet bagr. „Odstranil zeminu. Poté jsme se pomocí úhlové brusky a bouracího kladiva probourali skrz beton do kanalizace,“ pokračoval Jirouš.

Po čtyř a půl hodinovém úsilí se hasiči k uvázlému pronásledovateli dostali. „Velkým překvapením bylo, že jsme vytáhli i kočku, kvůli které pes do kanalizace vběhl. Oba mazlíčky jsme předali majitelům,“ dodal mluvčí hasičů.

VIDEO: Zvíře zachraňovali i hasiči v Bruzovicích. Situaci měli snazší v tom, že nemuseli nic bourat. Na druhou stranu, v jímce uvízl kůň.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči v Bruzovicích zachraňovali koně, který spadl do jímky u domu HZS Moravskoslezského kraje


Fotogalerie
8 fotografií