Obchodní dům Tesco, původně Prior, stojí u brněnského hlavního nádraží 46 let. Svého času byl tehdejší Prior nejmodernějším obchodňákem na Moravě.

Stavební úřad v Brně sle nyní zahájil řízení o jeho demolici. Bourání začne příští rok. Vznikne tu šest menších budov, které mají sloužit kancelářím i bydlení. Během pěti let zde má tak vyrůst hotel, restaurace, obchody i služby. Mezi nimi má být i kryté náměstí.

„Nechceme tady dělat další obchodní centrum a kanceláře. Vytvoříme volně přístupný veřejný prostor se vším, co k němu patří,“ nechal se slyšet ředitel developerské firmy Simon Johnson. V budoucnu má navíc na severní straně plochy zmizet hlavní nádraží.

Zná ho každý

Bývalý Prior, později Tesco, je pro Brňany podobnou ikonou jako pro Pražany Kotva nebo Bílá Labuť. Na jižní Moravě snad není člověka, který by tam někdy v životě nebyl nebo nenakupoval. Dnes se však přežil a plánlm developerů překáží.

Chystná přestavba území v centru Brna totiž zahrnuje celou plochu budovy obchodního centra a okolí směrem k železniční trati na severu a k budově železářství v Uhelné ulici na západě.

VIDEO: Brněnský Bílý dům se prodávat nebude, bude dále sloužit jako poliklinika.

Video
Video se připravuje ...

Brněnský Bílý dům se prodávat nebude, bude dále sloužit jako poliklinika. Markéta Malá

Fotogalerie
6 fotografií