Pětadvacetiletá gorilí samice Bikira podlehla zřejmě následkům zranění, při kterém se jí protrhla stěna žaludku a došlo k vnitřnímu krvácení. „V současné době probíhají další a další vyšetření. Dokud nebudeme mít všechny závěry, nechceme spekulovat, co přesně se Bikiře stalo,“ řekla Blesku mluvčí pražské zoo Lucie Dosedělová.

Gorilí smutek

Tato tragická událost měla velký vliv na celou gorilí rodinu. Ráno po události byly gorily neklidné a nechtěly se ani nechat zavřít do ložnic, největší nervozita byla patrná na gorilím samci Richardovi, který byl i Bikiřiným druhem, spolu s Bikirou v roce 2011 zplodili samečka Tana. „Richard je stále nervózní a je vidět, že se se smrtí Bikiry ještě úplně nevyrovnal. Nicméně přijímá potravu a komunikuje i s chovateli,“ podělila se o dobrou zprávu Dosedělová. Zbytek rodiny už je jinak v pořádku. Návštěvníci zoo gorilí rodinu ale prozatím neuvidí. Ta je totiž ve vnitřním pavilonu, který je kvůli pandemii koronaviru zatím uzavřený, a ven chovatelé gorily prozatím nepustili kvůli špatnému počasí.

Jedinečná osobnost

Bikira byla gorila s odlišnou povahou než zbytek pražské tlupy. Podle chovatelů byla jedinečná osobnost se zvláštní povahou. Po jejím příchodu do Prahy také tlupě delší dobu trvalo, než si na ni zvykli a přijali ji mezi sebe. „Myslím si, že pro Bikiru nebyla tato pražská smečka úplně ta pravá, je možné, že to zranění bylo zapříčiněné dlouhodobou psychickou zátěží,“ řekl pro TN.cz bývalý chovatel pražských goril Marek Ždánský.

Pro pozorné návštěvníky zoo byla Bikira od ostatních samic docela dobře rozpoznatelná. Na svých černých rtech měla růžová znaménka a na kratší vzdálenosti velmi ráda chodila po dvou. Její povaha byla mírná a přátelská, i když trochu odlišná.

Její stav se zhoršil před týdnem

První známky toho, že s ní není něco v pořádku, se u Bikiry objevily přesně před týdnem, ve čtvrtek 8. dubna. „Byla malátná, unavená a zkonzumovala jen půlku krmné dávky a nehýbala levým loktem,“ informoval na sociálních sítích ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Bikira byla jednou z goril, která v březnu prodělala nákazu koronavirem.

Její stav se ale ani v pátek ráno nezlepšil, spíše naopak. „V pátek ráno Bikira již nejevila zájem o potravu a ležela na břiše. Byly jí podány léky proti bolesti a antibiotika, její stav se však dále zhoršoval, měla třes a bledé sliznice. Proto byla uvedena do celkové anestezie a převezena do veterinárních prostor zoo,“ uvedl ředitel. Chovatelé se domnívali, že za zhoršený zdravotní stav pětadvacetileté samice může právě prodělaná nákaza koronavirem. Tomu odpovídala i léčba.

Bikira byla tedy ihned operována, při operaci bohužel veterináři zjistili, že má protrženou stěnu žaludku a celou břišní dutinu zaplněnou třemi litry krve. Tento stav byl pro gorilí samici velmi vážný, a i když byla převezena na intenzivní péči a připojena na mimotělní oběh, 3 hodiny po operaci uhynula. Když se chovatelé pokoušeli zjistit z kamerových záznamů, co se gorile přihodilo, nenašli žádnou situaci, která by mohla vést k takto závažnému zranění.

Pocházela z Amsterodamu

„Bikira se narodila 12. srpna 1995 v Amsterodamu. Odchována nebyla gorilami, nýbrž lidmi, tudíž - i přes veškerou lásku, kterou jí bezpochyby věnovali - zcela nepřirozeně. Rané dětství pak prožila v gorilí školce ve Stuttgartu a odtud se v roce 1998 společně se samečkem Gugasem odstěhovala do Belfastu," napsal o Bikiře pouhé dva dny před jejím příjezdem v roce 2010 Miroslav Bobek.

Bikira byla do Prahy mimo jiné přemístěna, aby se mohla stát matkou. To se nakonec v roce 2011 podařilo. S Richardem zplodili samečka Tana. Bikira se ale neuměla o mládě postarat, a tak bylo mládě převezeno do stejné gorilí školky, kde byla i sama Bikira, do školky ve Stuttgartu.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richardovi je lépe, řekl ředitel Miroslav Bobek Blesk

Fotogalerie
42 fotografií