Ani sami tvůrci nečekali takové ovace, jakých se dostalo třináctidílnému seriálu kriminálních případů z 30. let Hříšní lidé města pražského (1968). Černobílý klenot české televizní tvorby zářil hvězdami, hlavní tým dobové mordparty tvořili Jaroslav Marvan (†72) coby legendární rada Vacátko, inspektory pak hráli František Filipovský (†86, Mrázek), Josef Bláha (†70, Brůžek) a Josef Vinklář (†76, Bouše). Už barevný materiál a velké plátno si pak vysloužila čtveřice celovečerních filmových pokračování. První z nich, kasařská balada Pěnička a Paraplíčko, mělo premiéru před 50 lety, 9. dubna 1971.

„Zákon, zákon šlape jim na perka. Brání se, brání pražská galerka,“ zpívá Josef Zíma (88) v Jedové chýši, oblíbeném podniku pražského podsvětí. Zatím rada Vacátko vyšetřuje nález mrtvoly kasaře Toufara s nožem v zádech. A také vztah prostitutky Anči zvané Paraplíčko (Jiřina Bohdalová, 89) s kasařem Pěničkou (Radoslav Brzobohatý, †79). Více milostné drama než kriminálka funguje i díky energii mezi oběma herci. Dokázali ji i ve snímcích Dáma na kolejích (1966) či Ucho (1970). Aby ne – v době vzniku Pěničky a Paraplíčka vstoupili do manželství, to ale nakonec nevydrželo. Co však trvá už půl století, je popularita filmu, jeho elegance, hudební čísla a spravedlnost pánů »ze čtyřky«.

Menší roli hospodského si ve snímku zahrál i tatínek „Paraplíčka“ a oblíbené herečky František Bohdal (†74). Ten byl mimo jiné roku 2016 in memoriam oceněn za účast ve třetím odboji.

Jediný, kdo málem chyběl v celovečerních případech týmu kriminalistů čtvrtého oddělení, takzvané »čtyřky«, byl Mrázek. Postava odešla do důchodu ještě v původním seriálu. Na skok se penzionovaný inspektor vrátil ve filmu Vražda v hotelu Excelsior (1971), dalšími dvěma celovečeráky série byly Partie krásného dragouna (1970) a Smrt černého krále (1972). Všechny příběhy hříšných lidí podle povídek a knih Jiřího Marka (†80) režíroval Jiří Sequens st. (†85).

Na čem si tvůrci zakládali a čím dokreslovali dobovou atmosféru filmů, byly písně, které se staly hity a dosud je zná téměř každý. Kromě Zímových Hříšných lidí diváci slyšeli (a dlouhou nedostali z hlavy) třeba Kočku ze Záběhlic (Smrt černého krále) v podání Věry Nerušilové (85), píseň Zavři očka, zavři (Vražda v hotelu Excelsior) nazpívanou Eduardem Hrubešem (84) nebo dragounskou polku (Partie krásného dragouna) od Josefa Beka (†76).

VIDEO: Jiřina Bohdalová oslavila 90 na Primě: Účet ještě neuzavírám, pořád jedu dál!

Video
Video se připravuje ...

Jiřina Bohdalová oslavila 90 na Primě: Účet ještě neuzavírám, pořád jedu dál! Petr Macek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
33 fotografií