Snaha o rozptýlení, nebo jsou některé královské povinnosti neodkladné a jejich plány nenaruší ani nečekaná rodinná tragédie? Tak či onak se královna Alžběta jen čtyři dny po skonání prince Philipa (†99) pohroužila do hostování rozlučkového ceremoniálu pro důležitého člena královské domácnosti, byť by podle protokolu měla dva týdny truchlit, nepřijímat hosty a nevykonávat žádné povinnosti.

V úterý se palác v čele s Alžbětou rozloučil s hrabětem Williamem Peelem (73), který po 14 letech služby koruně odstoupil z funkce lorda komorníka. Peel mimo jiné dohlížel na plánování pohřbu vévody z Edinburghu, své odpovědnosti posléze předal svému nástupci, bývalému generálnímu řediteli britské tajné služby MI5 Andrewovi Parkerovi.

Podle britského listu The Times je královna Alžběta odhodlaná pokračovat v některých svých sólových závazcích, i když truchlí nad smrtí svého manžela prince Philipa. Panovnice se podle deníku ke svým obvyklým povinnostem vrátí poté, co 23. dubna skončí oficiální období jejího smutku, tedy dva týdny po úmrtí vévody z Edinburghu.

Jedna z nejdůležitějších událostí, kterou má Alžběta II. v diáři, je slavnostní zahájení nového zasedacího období parlamentu 11. května. Očekává se, že ji na něj doprovodí princ Charles (72).

VIDEO: Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život? Videohub

Fotogalerie
85 fotografií