Kapacita základních škol na Praze 5 je na svém maximu. Už letos hrozí, že se mnoho dětí nedostane do svých spádových základních škol a o místa se bude losovat. Za nedostatek školských kapacit může především masivní výstavba nových bytů, v tomto desetiletí má na Cibulkách a v okolí Plzeňské vzniknout 1700 nových bytů.

Přesune se speciální škola?

Praha 5 dlouhodobě usiluje o pozemek v ulici V Cibulkách, který je v majetku magistrátu a na kterém by chtěla postavit novou školu. Na pozemku ovšem už dlouhá léta funguje detašované pracoviště Speciální a Praktické ZŠ Pod Radnicí. „Nechceme dopustit, aby děti musely do své školy dlouho dojíždět nebo riskovat docházení přes dopravně riziková místa,“ říká starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková (ODS). „Od ledna loňského roku jsme s magistrátem o možnosti nového objektu školy vytrvale jednali, bohužel zatím marně,“ dodává starostka.

„Škola se dlouhodobě věnuje dětem s poruchou autistického spektra. Všichni víme, jak je přestěhování podobných škol problematické, a proto neočekávám, že se tak v nejbližší době stane,“ argumentoval na úterním zastupitelstvu Prahy 5 Pavel Světlík (Praha Sobě) z iniciativy Košíře bez školy a zároveň zastupitel Magistrátu hl. m. Prahy.

Rozšíření ZŠ Nepomucká

Městská část se tedy rozhodla pro jiné řešení, chce rozšířit areál ZŠ Nepomucká. „Už zkrátka nechceme déle čekat. Problém s kapacitami základních škol jsme se proto rozhodli vzít do vlastních rukou a vyřešit ho i bez pomoci magistrátu,“ slibuje starostka. „Studie potvrzuje, že zde (v areálu ZŠ Nepomucká, pozn. red.) můžeme vybudovat moderní školské zařízení pro 300 dětí. A to s kompletním zázemím včetně tělocvičny, hřiště a kuchyně, problém nebude ani s parkováním,“ doplnila. 

Toto řešení se ale nelíbí zmiňované iniciativě Košíře bez školy ani dalším obyvatelům Prahy 5, kteří nemají jistotu místa v ZŠ pro své děti. Problém je, že škola samozřejmě nevyroste hned. „Ten projekt podle nás nedává smysl. Jednak potřebujeme problém řešit hned, jednak zkapacitnění ZŠ Nepomucká by přineslo ještě větší dopravní zatížení Cibulek a to si vůbec nedovedeme představit,“ upozornil pro Blesk Světlík.

Střetu zájmů?

Podle místních v čele se Světlíkem by situaci nejvíce pomohlo, kdyby prostory pro další školu poskytlo soukromé Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů, které sídlí na Plzeňské. Do roku 2012 zde byla státní základní škola, v roce 2011 zastupitelstvo Prahy 5 rozhodlo o jejím uzavření. Současná starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková byla dříve ředitelkou zmiňovaného gymnázia a v současné chvíli je stále majitelkou zmiňované školy.

„My zkrátka v jednání starostky vidíme obrovský střet zájmů a tím pádem veškerá důvěryhodnost současného vedení městské části je na nule. Proto ani nevěříme, že chce paní starostka současnou situací v oblasti školství na Praze 5 opravdu změnit,“ řekl pro Blesk Světlík.

Starostka se nařčení ze střetu zájmů brání. „Nechala jsem si udělat posudek od právní kanceláře Havel a Partners, ve kterém se jasně píše, že v žádném střetu zájmů nejsem,“ zdůraznila na dnešním zastupitelstvu starostka.

Blesk má dokument k dispozici a píše se v něm následující: „Výkonem funkce jednatelky Gymnázia a plněním Smlouvy se Mgr. Zajíčková ve funkci starostky Městské části automaticky nedostává do střetu zájmů. Tím, že Mgr. Zajíčková je současně i ovládající osobou Gymnázia, je však u ní presumován osobní zájem ve smyslu § 3 odst. 1 zákona o střetu zájmů.“

Podle starostky je budova pro ZŠ nevhodná

Starostka navíc na zastupitelstvu argumentovala tím, že umístění budovy gymnázia na Plzeňské je pro děti z prvního stupně nebezpečné. „Je tu několikaproudá silnice, do toho tramvaje, obrovská křižovatka, já si nedovedu představit, že by malé děti chodily na základní školu v takto nebezpečném místě. Proto budu vždy na radní apelovat, aby pro rozšíření kapacit hledali jiné řešení,“ uzavřela starostka.

Fotogalerie
17 fotografií