Vévoda z Edinburghu, který zemřel minulý pátek ve věku 99 let, nebyl z chování svého vnuka Harryho, především tedy v posledních letech, nadšený. Nesouhlasil s jeho rozhodnutím opustit královskou rodinu, jelikož se domníval, že „to není správná věc, ať už pro zemi, nebo pro ně samotné“, a obával se dopadu jejich odchodu na královskou rodinu. Později ovšem Harryho rozhodnutí přijal. „Je to jeho život,“ krčil prý nad vnukem rameny.

Je však otázkou, zda zachoval tento chápavý a smířlivý postoj i poté, co si vyslechl šokující interview bývalého vévody a vévodkyně ze Sussexu s moderátorkou Oprah Winfreyovou (67). Například když se z úst Meghan dozvěděl, že jsou jeho bližní rasisté, a dovedli herečku známou ze seriálu Kravaťáci do takového psychického rozpoložení, že i přesto, že byla těhotná, a nosila pod srdcem jeho pravnuka Archieho (téměř 2 roky), zvažovala sebevraždu.

Už když se podle britského deníku DailyMail Philip dozvěděl, že Harry s Meghan hodlají do médií veřejně popisovat soukromí královské rodiny, po právu se toho obával. Královský životopisec Gyles Brandreth (73) se pak od někoho, kdo byl princi Philipovi blízký, doslechl, jak na rozhovor reagoval: Nechal se slyšet, že je to podle něj „holé šílenství“, a bylo mu jasné, že „z toho nevzejde nic dobrého“.

„Nepřekvapilo mě to, protože úplně stejně mi popsal důvěrné televizní rozhovory, které v 90. letech poskytli princ Charles a princezna z Walesu,“ prohlásil spisovatel. To, co předváděl jeho syn (72) a Diana Spencerová (†36) v dobách, kdy se rozváděli (a dokonce i nějakou dobu poté), otřáslo suverenitou koruny - i vztahy v rodině. Philip byl totiž, jak se říká, ze staré školy, a tak zastával názor, že špinavé prádlo by se mělo prát doma, ne se s ním, jak je v současné době moderní, chodit chlubit do televize nebo na sociální sítě.

VIDEO: Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno Blesk

„To, že rozhovor s Meghan a Harrym byl vysílán, když byl Philip v nemocnici, se na jeho zdravotním stavu určitě nijak nepodepsalo. Co ho ale znepokojovalo, to bylo zaujetí páru vlastními problémy a ochota mluvit o nich na veřejnosti,“ tvrdí totiž Brandreth. „‚Poskytujte televizní rozhovory,‘ říkával, ‚ale nemluvte o sobě.‘ To bylo jedno z jeho pravidel. Vím, že ho sdílel se svými dětmi. Věřím proto, že ho sdílel také se svými vnoučaty.“

Přestože prý Philip Harryho miloval a považoval ho za „dobrého člověka“, byl z něj zároveň i trochu zklamaný. Vévoda z Edinburghu totiž zvládnul vykonávat královské povinnosti po boku Alžběty II. (94) přes 60 let, za šest dekád svého působení u britského královského dvora absolvoval více než 22 tisíc společenských akcí plných závazků a povinností, než v roce 2017 odešel „do důchodu“ a stáhl se z veřejného života. Harry to zvládnul sotva 30 měsíců... a už prchal se svou manželkou za velkou louži.

Fotogalerie
86 fotografií