Děti i manžel vstávají do provoněné kuchyně a snídani mají ještě vlahou. Drobná blondýnka pečivo nekupuje. Zakládá si na tom, aby chleba, rohlíky i sladké bylo zdravé, proto si shání bio obilí a sama si ho mele. „Naučila jsem se upéct si všechno doma,“ líčí Lucie. Její specialitou jsou sladké veganské květinky.

„Vždycky si říkám, že jich pár zamrazím do zásoby, ale ještě se mi to nepovedlo. Netrvá dlouho a na stole zůstane jen prázdný talíř,“ usmívá se. Recepty hledá na internetu a sama si je upravuje.

Například u pletení květinek se inspirovala estonským věncem. „Domácí pečení má i tu výhodu, že dvojčata Karolínka a Teodorek (6) mohou tvořit spolu se mnou,“ dodává.

Jak na ně?

SUROVINY: 500 g špaldové mouky ● 75 g rostlinného oleje ● 70 g třtinového cukru ● 75 g rozinek ● půl kostky droždí ● 65 g převařené vody pokojové teploty ● 4,5 g soli ● špetku vanilky ● trochu citronové kůry.

NA NÁPLŇ: 100 g rozpuštěného rostlinného másla ● 6 lžic třtinového cukru ● 3 rovné lžičky skořice.

POSTUP: Sůl rozpustíme ve vodě, přidáme droždí a mícháme až se vše spojí. Vytvořený tzv. slánek odložíme na tři až čtyři hodiny do lednice, klidně přes noc. Poté z něj a všech surovin vypracujeme těsto.

To rozdělíme na 24 dílů a každý rozválíme na obdélník, který potřeme náplní a stočíme do ruličky. Dvě vždy spleteme do copánku a ten stočíme do tvaru květinky. Necháme je v teple na plechu nakynout.

Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a teplotu stáhneme na 180 °C. Pečeme přibližně 20 – 30 minut.

Fotogalerie
7 fotografií

Zkuste také jahodovou bublaninu! Je to klasika, která nezklame.