Všechno začalo loni na jaře, když Radkovi Žaludovi nabídl jeho někdejší kamarád František M. účast na rozjetí jeho byznysu. Chtěj dovážet hlavně auta ze zahraničí. Radek se sám věnuje i podnikání a shání například telefony nebo počítače pro lidi handicapem a viděl v tom mimo jiné možnost sehnat levně nějaké zboží. Nakonec to ale skončilo trestním oznámením na policii, protože svoje peníze už neviděl.

Policie celou věc začala řešit, zatím to ale nevypadá, že by své peníze dostal zpět. Už dříve vznikla jedna sbírka s transparentním účtem. Jeho příběh teď oslovil hudebníka Eduarda Rovenského z kapely Poetika. Potkali se náhodou na sociální síti, kde ho oslovily jeho názory a náhodou zaslechl i jeho vyprávění o své životní situaci.

Oba by se možná nikdy jinak nesetkali vzhledem ko tomu, že Radek Žalud se věnuje například dechovce nebo vážné hudbě a Rovenský se pohybuje ve světě popmusic.

Hudebníka oslovil jeho pozitivní přístup k životu. „Byl jsem v údivu jak velký přehled ten chlap má a jaké názory na život veřejně prezentuje, zvlášť když ve spoustě věcech korespondují s těmi mými,“ říká o Radkovi. Když uslyšet i o tom, jak přišel o rodinné úspory, přišel se sbírkou, která mu má pomoci hlavně splácet půjčku na rekonstrukci domu jeho rodičů.

„Slušnost není slabost“

Rovenský věří, že ve společnosti je pořád dost pozitivního a jedním z hesel, kterými se řídí, je podle jeho slov „slušnost není slabost“. Kromě Radkova postoje k životu ho oslovilo i to, že se i přes svůj handicap snaží pořád pomáhat druhým, letos třeba spolu se svým známým Miloslavem Ondrou organizovali potravinovou sbírku pro lidi bez domova nebo matky samoživitelky. „Věřím, že pokud Radkovi pomůžeme, bude tuto pomoc splácet svými činy dál, tak jak to dělal do dnešních dní a možná i s větší energií a intenzitou než kdy dříve. To je důvod, proč jsem do této výzvy šel,“ říká muzikant.

Jedním z Radkových snů, které by chtěl i přes nelehkou situaci realizovat, je spojený s jeho láskou k hudbě. „Náš velký sen je, aby v zrekonstruovaném domě byla vytvořena i malá koncertní síň a dům by tedy byl místem, kde se lidé mohou setkávat bez jakýchkoliv bariér a hendikepů,“ řekl ke sbírce. Oba muzikanti přišli i s poměrně netradičním dárkem, který dostane jeden z lidí, kteří na sbírku přispěli. Plánují spolu natočit společně společnou píseň přímo pro jednoho z dárců.

Fotogalerie
13 fotografií