Královská rodina na své oficiální stránce jak na sociální síti twitter, tak i na instagramu sdílela část dojemného proslovu, jejž královna Alžběta II. pronesla při zlatém výročí svatby s princem Philipem v roce 1997. Britská vladařka tehdy během oběda v Banqueting House v Londýně hodnotila „pozoruhodných padesát let“, které po boku svého muže prožila. A na jejím obdivu k manželovi se podle všeho vůbec nic, ani po dalších dvaceti letech, nezměnilo.

Dá se ostatně předpokládat, že v těchto těžkých dnech, kdy oplakává svého muže, pro zármutek jenom stěží hledá nějaká slova... První vyjádření Alžběty II. po skonu manžela, k němuž došlo v pátek 9. dubna v ranních hodinách, tak znělo: „On (Philip) byl zkrátka mojí silou a zůstal jí po všechny ty roky. A já i celá jeho rodina, tato i mnoho dalších zemí, mu dlužíme víc, než by on kdy přiznal nebo my budeme kdy tušit.“

Vyjádření britské královny doprovodil portrét této manželské dvojice, která spolu dokázala vydržet ve spokojeném manželství více jak 73 let, od uznávané fotografky Annie Leibovitzové (71). Spolu s dodatkem, že při korunovaci královny v roce 1953 vévoda z Edinburghu přísahal, že bude „poddaným života Jejího Veličenstva.“ Stál po jejím boku již od dob studií na královské námořní akademii v Dartmouthu, kde mladičkou Alžbětu II. poprvé potkal.

VIDEO: Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno Blesk

O tom, že mezi Philipem a Alžbětou panovala skutečně krásná, upřímná láska, není pochyb. Na mnoha společných fotkách z nich zamilovanost přímo sálá, a dokonce i v pozdějším věku je vidět, že si spolu stále měli co říct. Mnoho fotek tohoto manželského páru je zachycuje celé rozesmáté. Když se pak prince Philipa jednou v tisku ptali na příčinu úspěchu tak dlouhotrvajícího manželství, se svým typickým smyslem pro humor odpověděl: „Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance.“

Philip se přitom musel kvůli Alžbětě lecčeho vzdát: kromě titulu prince řeckého a dánského (a stejně tak i nároků na dánskou korunu) konvertoval k anglikánům, dobrovolně opustil i aktivní vojenskou službu, která ho velice naplňovala, jenom aby mohl svou ženu doprovázet při reprezentačních povinnostech doma i v zahraničí.

Měli spolu čtyři potomky, kromě prvorozeného Charlese (72), ještě dceru princeznu Anne (70) a dva syny, prince Andrewa (61), o němž se v posledních letech nejčastěji píše kvůli jeho podetzřelé roli v sexuálních skandálech pedofilního miliardáře Jeffreyho Epsteina (†66), a prince Edwarda (57). Díky svým potomkům se královský pár těšil z osmi vnoučat a mnoha pravnoučat.

Fotogalerie
40 fotografií