Video
Video se připravuje ...

Resident Evil Re:Verse - trailer 

Multiplayerové tituly z hororové série Resident Evil nepatří k těm nejpovedenějším. Stačí si vzpomenout na loňskou kravinu Resistance. Capcom se však stále snaží proniknout se svou nejcennější značkou i do světa online her, a tak se na nás nezadržitelně řítí další pokus jménem Resident Evil Re:Verse. Ten vyjde zároveň s osmým řadovým dílem Resident Evil Village, k němuž bude přidán zcela zdarma.

Verze pro next-gen konzole se nechystají

V takovém případě lze nad hrou a jejími kvalitami přimhouřit oči. Hráči měli od 8. do 11. dubna možnost vyzkoušet si nový multiplayerový Resident Evil v otevřené Betě. Tuto možnost jsem využil také, abych se mohl s čtenáři podělit o své dojmy. Ochutnávka Re:Verse byla dostupná pro platformy PlayStation 4, Xbox One a PC (Steam). Majitelé next-gen konzolí měli a mají smůlu.

Hru si mohli vyzkoušet a finální produkt si budou moci zahrát jen díky zpětné kompatibilitě. Verze pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S totiž nejsou na pořadu dne. Osobně jsem vyzkoušel PS4 verzi na PS5 mašině. Ve čtvrtek, první den po spuštění, se nedala Beta prakticky hrát. Probojoval jsem se do ní jen párkrát. Matchmaking vůbec nefungoval a hra proto nemohla najít žádné protihráče.

Beta měla své mouchy

Tak to šlo dopoledne, později odpoledne a navečer už byla Beta raději úplně vypnutá. Tak to bylo i v dalších dnech, ale to už se dalo dopoledne a brzo odpoledne normálně hrát. Re:Verse je čistě multiplayerovou akcí viděnou z pohledu třetí osoby. Kamera snímá hráčovu postavu „přes rameno“. Jediný režim, který Beta nabídla, byl deathmatch. U plné hry tomu bude nejspíš také tak.

Vaším úkolem je tedy povraždit všechny ostatní. Klání jsou pětiminutová, což je tak akorát, a účastnit se jich může čtyři až šest hráčů. Hratelnými postavami jsou staří známí hrdinové i padouši. Zahrát si můžete za legendy série Resident Evil, jakými jsou Chris Redfield, Jill Valentine, Leon S. Kennedy, Claire Redfield, Ada Wong a Hunk. Každá postava má základní pistoli.

Každý hrdina má osobní zbraň

Do ní je munice neomezená. Ve výbavě má každý i osobní zbraň. U Ady je to například kuše. Do těchto zbraní se náboje sbírají v aréně. V ní se povalují i silnější kusy jako raketomet či granátomet. Vybavit se ale můžete jen dalšími dvěma zbraněmi. Všichni mají také dva speciální dobíjející útoky a jednu pasivní schopnost. Např. Leon pálí ze dvou pistolí s laserovými zaměřovači a útočí kopem z otočky.

Během klání se hodí úskoky, kterým se můžete vyhnout atakům. Stojí však dost energie, takže to s nimi chce taktizovat. Uzdravení probíhá klasicky ve stylu Resident Evil – pomocí zelených bylin. To ale není stále vše, co je v Re:Verse zapotřebí sbírat. Hráč se musí vybavit i kapslemi s mutagenním virem. Tím se dostáváme k tomu nejzábavnějšímu a nejzajímavějšímu, co hra nabízí.

Když zemřete, zmutujete v monstrum

Jakmile vás někdo zabije, proměníte se v monstrum. Záleží přitom, kolik kapslí s virusem jste posbírali. Čím více jich máte, v o to větší a nebezpečnější zrůdu se proměníte. Základním mutantem je plesnivý tlouštík Fat Molded, následuje ohyzdný ještěr Hunter Gamma, gigantickými motorovými nůžkami ozbrojený taťka Jack Baker a ikonická zrůdnost a monstrózita Nemesis.

Nejsilnějším mutantem, v něhož se můžete proměnit, je Super Tyrant. Jde o poslední fázi Mr. X. Všechny zrůdy mají omezenou životnost a taktéž disponují speciálními útoky. Nemesis nabodává na chapadla a střílí z raketometu. Hlava rodiny Bakerových vás zase chytne a ve stylu sedmého dílu vám dá ránu pěstí a přivítá vás do rodiny. Kamera se na chvíli přepne do pohledu z první osoby.

Slavná policejní stanice Raccoon City

Proměny ve zrůdy jsou hodně zajímavý a zábavný prvek. O arénách toho ale moc říci nemohu. Beta obsahovala jenom jednu, kterou je slavná policejní stanice v Raccoon City. Ta je zpracována hezky a dle ní lze soudit, že budou arény spíše menší nebo maximálně střední velikosti. Co se technického stavu týče, stabilita hry nebyla ideální, ale to je u Bety pochopitelné. Alespoň od pátku běžela slušně.

Hra běží na interním RE Enginu a její grafiku lze označit za přinejlepším průměrnou. Modely postav i zrůd byly použity z Resident Evil 7: Biohazard a remaků druhého a třetího dílu. Chris Redfield má proto kukuč, kteří fanoušci série nesnášejí. Pokud by se vám nelíbil komiksový nádech vizuálu, trápit se nemusíte. Už v Betě lze tento filtr vypnout. Potěšila mě drobnost v podobě svícení gamepadu.

Bude to zdarma, tak co?

Ten září v barvách podle toho, jak jste na tom se zdravím. Pěkný detail. Re:Verse rozhodně nemá ambice stát se novou online stálicí jako PlayerUnknown's Battlegrounds nebo Fortnite. Jako nenáročná ptákovina na pár chvil však mů

že fanoušky Resident Evil zabavit. Zvlášť, když ho dostanou k osmému dílu zdarma. Už teď je jasné, že hra bude lepší než Resistance nebo Umbrella Corps.

Fotogalerie
102 fotografií

Hororová série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Jak se těšíme: 60 %

Plusy:
Nenáročná online akce
Oblíbení hrdinové i monstra
Měnění v mutanty
Hra bude zdarma k Resident Evil Village
 
Minusy:
Nemá ambice stát se významným titulem
Průměrná vizuální stránka
Verze pro next-gen konzole nebude
 
Infobox
Datum vydání: 7. květen 2021
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS5), Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (součást Resident Evil Village)
Výrobce: NeoBards Entertainment
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry