Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Divadelníci se bojí výměny Zaorálka. Kvůli „hrozbě zklamání důvěry“ píší Hamáčkovi i Babišovi

Autor: ČTK - 
10. dubna 2021
17:35

Divadelníci nechtějí změnu v čele ministerstva kultury, v otevřených dopisech to píšou premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, jehož strana resort spravuje. Asociace nezávislých divadel ČR, která sdružuje na šest desítek nezávislých scén, pokládá případnou změnu ministra kultury v době pandemické krize za hazard a změnu by vnímala jako závažné zklamání důvěry kulturní veřejnosti. Podle Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešujícího platformy českých scénických umění, jsou politické změny to poslední, co by kultuře mohlo prospět. O změně v čele ministerstva spekulují média.

Podle médií by měl současný ministr kultury Lubomír Zaorálek vystřídat ministra zahraničí Tomáše Petříčka a do čela ministerstva kultury nastoupit poslanec a náchodský starosta Jan Birke (všichni ČSSD).

Nevidíme jediný důvod, aby se s resortem od nuly seznamoval někdo nový. Potřebujeme pevné vedení resortu, které vyjedná perspektivy sektoru tak, aby kultura posílila adekvátně své roli,“ uvedli zástupci ITI. Podle nich výměna na posledních pár měsíců tohoto volebního období nemůže otočit kormidlem zahraniční politiky, ale může dokonat „devastaci kultury“. „Apelujeme proto na Vás, pane premiére, i na vedení ČSSD, aby nedopustilo takový krok,“ napsali v dopise, který ČTK obdržela.

Divadelníci: Uvěřili jsme, že Zaorálkovi jde o řešení problémů

Asociace nezávislých divadel píše v dopise Hamáčkovi, že kultura je v současné době velmi vážně ohrožena pandemickou situací. Představitelé odborné veřejnosti po celý rok jednají s ministrem kultury o její záchraně, píše asociace v dopise.

„Uvěřili jsme, že ministru Zaorálkovi jde skutečně o řešení problémů, a to nejen těch aktuálních, ale rovněž o prosazení nutných systémových změn. V tuto chvíli bychom změnu na postu ministra kultury vnímali jako závažné zklamání důvěry kulturní veřejnosti,“ uvedla rada asociace. Kromě aktuální agendy jsou podle ní nyní na ministerstvu připravována rovněž systémová opatření, jak co se týče fungování ministerstva, tak změny Státní kulturní politiky.

Video  Ředitel Národního divadla o těžkých rozhodnutích: „Rušíme stovky představení, otevřeme ve 3. stupni."  - Blesk
Video se připravuje ...

„Apelujeme na Vás, aby ČSSD pod Vaším vedením nebyla stranou, která dá takto razantně najevo, že kultura je na chvostu jejího zájmu. Apelujeme na Vás, abyste půl roku před volbami byl vůči kultuře zodpovědný,“ píše asociace Hamáčkovi. Podle ní jakýkoliv nový ministr nebude v této lhůtě schopný účinně převzít veškerou rozpracovanou agendu.

Zaorálek: Na kultuře mám práce dost

Spekulace o výměně ministrů ČSSD vyvstaly poté, co Petříček na sjezdu ČSSD neuspěl ve volbě do čela strany. V sobotu napsal, že s Hamáčkem zatím osobně nehovořil. „Mohu jen zopakovat to, co už mnohokrát - na funkci ministra nelpím,“ uvedl. Birke ČTK napsal, že se k tomu nebude vyjadřovat, a Zaorálek uvedl: „Řeči se povídají... Já mám na kultuře práce dost.“

Citronel ( 10. dubna 2021 20:00 )

Měli jim přidělit svrženýho a zhrzenýho ministra zahraničí za to co předváděli po dobu pandemie.

LuCo ( 10. dubna 2021 19:15 )

Před minulými volbami střídal Birkeho v čele volebního štábu. A místo špacírování v kanálech pak v ministerském křesle. Fuj tajfl!!!! Mistr světa v kecání!!!!!

e.lesanova ( 10. dubna 2021 18:32 )

No, to, co nám mnozí "divadelníci" během pandemie předvedli za "divadlo", tak se hlavně zdiskreditovali sami Bohužel, valná část ukázala, že není schopna se jinak uživit a jen natahovali ruce Divadla a kultura ještě dlouho nepojede v minulých kolejích...

Zobrazit celou diskusi