Vévoda z Edinburghu (†99) prožil poslední dny svého dlouhého a nepochybně velice naplněného života na zámku Windsor. Tam trávil čas se svou ženou, britskou královnou Alžbětou II., po osmadvacetidenním pobytu v nemocnici, na který nastoupil v únoru. Tam byl přijat v polovině února kvůli nevolnostem a nespecifikované infekci. Rovněž podstoupil blíže neupřesněný zákrok na srdci, co údajně souvisel s jeho předchozími zdravotními problémy.

V nemocnici ho tehdy navštívil jeho nejstarší syn princ Charles (72) a z návštěvy pak odjížděl viditelně emocionálně rozrušený. Na veřejnosti se následník trůnu objevil ještě na Velikonoce, kdy se společně s matkou procházel rozkvetlými zahradami Windsoru.

Navzdory všem nepříjemnostem, které vyvolal šokující rozhovor Meghan Markleové (39) a prince Harryho (36) u moderátorky Oprah Winfreyové (67), a skutečnosti, že tou dobou byl Philip ještě v nemocnici, však královna i nadále pokračovala v plnění svých povinností. Vidět byla naposledy 31. března u příležitosti stého výročí Královského australského letectva a několikrát se také účastnila populárních videohovorů na oficiálních profilech britské královské rodiny na sociální síti.

Přestože není pochyb, že by si tyto společenské akce raději „odbyla“ naživo, tento způsob komunikace je jí doporučován kvůli nebezpečné koronavirové pandemii. Přestože se společně s Philipem nechala proti covidu-19 naočkovat již v lednu tohoto roku, byl by to v jejím věku i tak zcela zbytečný risk.

VIDEO: Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno Blesk

I když si královna musela být moc dobře vědoma špatného zdravotního stavu svého muže, s odstupem času lze její chování hodnotit jako stoický klid. Coby patronka Royal Voluntary Servise, což je dobrovolná organizace zabývající se pomocí lidem v nouzi po celé Anglii, Skotsku, Walesu a Severním Irsku, například ocenila „úžasnou“ práci dobrovolníků, kteří během pandemie vykročili vpřed, a řekla jim, že v tomto obtížném roce byli „velkou, velkou pomocí“.

Při svém posledním veřejném vystoupení navštívila Památník vzdušných sil (Runnymede Memorial) v Surrey, působila jako naprostá profesionálka, a i přes žal, který v sobě nesla, rozdávala úsměvy na všechny strany. Opět tím dokázala, že je skutečně tou pravou ženou na svém místě a vzorem pro další generace všech členů britské královské rodiny.

Fotogalerie
70 fotografií