Po otevření zoologických a botanických zahrad volají už dlouho nejen jejich provozovatelé, které drtí ekonomické dopady, ale i lidé. V době, kdy se nedá cestovat ani mezi okresy je procházka pražskou zoo nebo trojskou botanickou zahradou jako balzám na duši. Díky klesajícím číslům nakažených se po dlouhých týdnech lockdownu dočkáme konečně alespoň částečného uvolnění. V pondělí se kromě zmiňovaných zahrad otevřou i některé obchody a část dětí se vrátí do lavic.

Pouze venku a jen 20 % kapacity

Pražská zoo i botanická v pondělí otevírají návštěvníkům své brány v omezeném režimu. Projít se budou moci pouze ve venkovních prostorách, zvířecí pavilony nebo skleník Fata morgana zatím zůstávají uzavřeny. Omezena musí být i návštěvní kapacita a to na 20 %. V reálu to tedy znamená, že do zoo se dostane v jednu chvíli 4 tisíce lidí, do botanické se „vejdou“ 2 tisíce lidí.

Očekáváme, že při hezkém počasí a o víkendech budeme muset nejspíš počet návštěvníků regulovat. Pro víkendovou návštěvu doporučujeme zvolit ideálně dopoledne případně pozdější odpoledne, tak se prostřídá co možná nejvíce návštěvníků. V týdnu tyto regulace neočekáváme,“ řekla Blesku mluvčí Zoo Praha Lucie Dosedělová. Počet návštěvníků lze také sledovat na webu zoo a podle toho naplánovat návštěvu.

Podobně to mají naplánované i v botanické zahradě. „Jelikož venkovní areál naší botanické zahrady je skutečně rozsáhlý, pojme v jednu chvíli velké množství lidí. Kapacita našeho areálu však nikde není přesně definovaná. Na základě odhadů můžeme říci, že oněch 20 % by mohlo být zhruba 2000 návštěvníků v jeden okamžik. U vstupů máme počítadlo vstupenek, jsme tedy schopni počet návštěvníků monitorovat a v případě nutnosti regulovat,“ řekl pro Blesk ředitel botanické zahrady Bohumil Černý.

Otevřená budou i občerstvení

I ve venkovních prostorech budou v obou areálech povinné respirátory a rozestupy. Zajištěná je i desinfekce rukou. Návštěvníci se ale nemusí bát, že by byli při procházce o hladu. Chleba a řízky tak pro tentokrát mohou zůstat doma. „V areálu zoo bude probíhat pouze okénkový prodej občerstvení, který ovšem nebude zahrnovat žádné alkoholické nápoje,“ upozornila Dosedělová.

Zato v botanické zahradě se návštěvníci budou moci osvěžit i alkoholem. „Bude možné zakoupit občerstvení u výdejního okénka Bistra na talíři u Ornamentální zahrady. V následujícím období plánujeme také otevření stánků s občerstvením v horní části zahrady. Bude otevřeno výdejní okénko naší vinotéky v Trojské ulici tak, jako tomu bylo doposud a od 17. dubna také plánujeme otevření okénka vinotéky na vinici sv. Kláry. Pravidla konzumace se budou řídit aktuálními vládními nařízeními,“ sdělil ředitel.

Malí klokani, slůňata i rozkvetlé mandloně

A na co se návštěvníci mohou těšit? „V tuto chvíli u nás uvidíte kvetoucí hajničky, jarní cibuloviny a další jarní květiny v oblasti Ornamentální zahrady i v expozici stínomilných rostlin v horní části botanické zahrady. V Japonské zahradě rozkvetly magnolie a slivoně, vystavili jsme také některé z našich bonsají. V zahradě kvetou i některé další keře a stromy. Návštěvníci se určitě mají na co těšit,“ láká Pražany do znovuotevřené botanické zahrady ředitel.

V zoo se návštěvníci mohou těšit hlavně na nedávno narozená mláďata, která se narodila v době, kdy byla zahrada pro veřejnost zavřena. „Ve venkovních výbězích uvidí návštěvníci například mládě tučňáka Humboldtova nebo několik přírůstků u klokanů. Také budou určitě zvědaví, jak vyrostla obě naše slůňata a kolik toho již umí. Zveme i na prohlídku Darwinova kráteru, který jsme otevřeli vloni v květnu a který ještě neměli návštěvníci šanci si opravdu pořádně prohlédnout. Uvidí tam například ďábly medvědovité nebo naší celebritu kanálu Krátce ze zoo samičku klokánka krysího Prašivku. Samec hrocha obojživelného Tchéco už je ve svém venkovním bazénu a příští týden půjdou žirafy do svého venkovního výběhu.,“ uzavírá Dosedělová.

Fotogalerie
84 fotografií