Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jitka (42): Zadaný kamarád mi daroval sperma!

12. dubna 2021 | 06:00

„Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že bych něco takového udělala,“ začala vyprávět svůj příběh úspěšná manažerka Jitka, která se rozhodla, že po několika nevydařených vztazích už nechce čekat na toho pravého. „Chtěla jsem dítě tak moc, že jsem se rozhodla jednat,“ pokračuje.

Od dětství jsem se kamarádila s jedním klukem, spolu jsme vyrůstali, chodili na stejnou základní školu, prožívali spolu první lásky a stali se z nás nerozluční přátelé. Nikdy mezi námi nic nebylo, s našimi partnery jsme se navštěvovali, jezdili jsme na společné dovolené a vždy jsme respektovali soukromí toho druhého. Zatímco on se usadil a má spokojený vztah, bohužel mé vztahy mi nikdy z nějakého důvodu nevyšly.

Musela jsem přísahat, že se o tom nedozví jeho přítelkyně

Vždy mě vyslechl, ochotně mi pomohl nebo mě podpořil. Prostě to byl opravdu můj blízký přítel. A protože věděl, že už mi táhne na čtyřicet, tušil, že bych si přála dítě. Jednou mi u skleničky vína řekl, že by mi mohl pomoct. Rozhodl se mi darovat sperma, ale musela jsem se zapřisáhnout, že se o tom jeho přítelkyně nikdy nedozví. Musela jsem mu také slíbit, že po něm nikdy nebudu nárokovat alimenty a že on jako otec dítěte nebude existovat. A uzavřeli jsme spolu tajnou dohodu.

Nic si nevyčítám!

Díky němu jsem se stala matkou. Pomyšlení, že jsem si takhle pořídila syna, mi nevadí. Samozřejmě vím, že by mě za to okolí odsoudilo, ale je to jen moje věc, moje rozhodnutí. Za to štěstí, že se ze mě stala máma, mi to stálo. A udělala bych to znova!

Jitka není jediná žena, která je bez (mužského) partnera a touží po dítěti

Výlet za spermiemi, aby si pořídily dítě, podnikají ženy na celém světě. Například v Nizozemsku žije téměř padesátiletý historik Ed Houben, který začal před lety nabízet pomoc s oplodněním na svých webových stránkách. Podle německého časopisu Spiegel přispěl značnou měrou k rozvoji lidstva – do roku 2015 pomohl k početí 106 dětí. Ženy za ním cestovaly jen kvůli tomu, aby se s nimi vyspal či jim věnoval kalíšek čerstvých spermií. Ed zcela jistě inspiroval touto volnočasovou aktivitou i další muže v jiných zemích. A v největší dánské spermabance Cyros si zase lze předem vybrat anonymního dárce i podle toho, jak vypadali tito muži v dětství.

Zeptaly jsme se Kateřiny Kantové, vztahové psycholožky, jestli si myslí, že pořídit si dítě "netradiční" cestou je lepší než později litovat, že jsme zůstaly bezdětné...
V první řadě je vztah prací na plný úvazek, je plný kompromisů, respektu, lásky a úcty. Ovšem v dnešní uspěchané době je to pro některé ženy nadlidský výkon, a než sdílet společný názor po vzájemné dohodě s někým jiným, je jednodušší se rozhodnout sama. Bez kompromisu a tolerance jiného názoru je mnohdy snazší vydat se cestou pořízení si dítěte bez vědomí toho druhého. Otázku, zda toto rozhodnutí je z morálního hlediska správné, si musí zodpovědět každý sám, neboť každý nese zodpovědnost za svá rozhodnutí. Nicméně pojďme si říct jedno staré pořekadlo: "Ve dvou se to lépe táhne." Nebo také: "Na laně jsou vždycky dva, aby se navzájem jistili…"

Blesk pro ženy otvírá témata, která se dotýkají všech žen. V rámci projektu Nejsi v tom sama vám přinášíme příběhy "obyčejných žen" nebo rozhovory se známými osobnostmi, které neváhají mluvit o věcech, které spolu běžně nesdílíme, které ale přitom jsou součástí našich životů. Sledujte magazín, který vychází každé pondělí v novinových stáncích, nebo si ho můžete koupit v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE. A sledujte i náš web a projekt Nejsi v tom sama!

 

Video se připravuje ...
Na co se můžete těšit v novém čísle Blesk pro ženy? • VIDEO: ABL

Autor: red