Spor o javor, který stojí na Smetanově nábřeží nedaleko Karlových lázní, se rozhořel v polovině března. Na místo najely bagry a dělníci vyhradili pracovní prostor, aby mohli začít s plánovanou revitalizací anenského trojúhelníku, jejíž součástí je také zpřístupnění tzv. čapadla a propojení prostoru s řekou. Potíže však způsobilo zamýšlené kácení javoru. Proti němu ještě ten den na místě začali protestovat aktivisté v čele s opozičními politiky Prahy 1 – exstarostou Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě) a Petrem Kučerou (Zelení). Proti kácení vznikla také petice, kterou dosud podepsaly čtyři tisíce lidí.

Starosta městské části Petr Hejma (STAN) po sérii demonstrací ustoupil a uvedl, že s kácením do 26. března počká. Jenže pak na radnici Prahy 1 přišlo rozhodnutí z ČIŽP. Ta nařídila kácení pozastavit do doby, než jej opustí hnízdící holub hřivnáč a jeho mláďata.

Praha 1 teď však přišla s vlastním zjištěním – podle mluvčího radnice Petra Bidla pracovníci městské části strom kontrolovali a žádné ptáky na něm nenašli. „Údajné hnízdo je jen nedokončeným shlukem větví bez snůšky vajec. Prahu 1 proto velmi mrzí, že ničím nepodložené informace posloužily pro přijetí tak důležitého stanoviska. Nejbližší hnízdo holuba hřivnáče se nachází na lampě pod terasou nedaleké restaurace, v dostatečné vzdálenosti od stavební plochy,“ dodal mluvčí.

Javor zůstane?

Strom má ustoupit zpřístupnění průchodu k řece, který je nyní zakrytý zeminou. Tu už v březnu radnice začala odtěžovat a pokácela také lípu, která byla nedaleko javoru. Podle plánů městské části má travnatý plácek nahradit vydlážděná plocha, k tomuto záměru již má stavební povolení. „První městská část přesto nadále zkoumá i takovou podobu technického řešení zpřístupnění historického čapadla, která by umožnila zachovat v Anenském trojúhelníku stávající strom,“ dodal mluvčí.

Podle kritiků je kácení jakéhokoliv stromu v centru za jakýchkoliv okolností špatné. Projekt je podle kritiků navíc zbytečný, nákladný a zaměřený na turisty, nikoliv na místní obyvatele. Za zachování stromu se v prohlášení postavili také herci a vedení Divadla Na Zábradlí, podle kterých radnice nedostatečně komunikuje s obyvateli.

Sešla se i pražská rada

K otázce stromu se již z popudu Prahy Sobě dvakrát mimořádně sešla rada hlavního města. Radním Prahy Sobě a jejímu šéfovi Janu Čižinskému se však nepodařilo prosadit, aby město, které vlastní čapadlo, projekt Prahy 1 odmítlo. Na druhém jednání se rada jen zavázala s Prahou 1 o projektu jednat. Praha Sobě chce téma na radě otevřít znovu. Ohledně stromu se také mimořádně sešlo zastupitelstvo Prahy 1, na kterém se opozici nepodařilo prosadit usnesení odmítající pokácení stromu.

Fotogalerie
48 fotografií