Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Uctívali ho jako boha.“ Smrt prince Philipa (†99) zasáhla světové i české politiky

Aktualizováno -
9. dubna 2021
16:33
Autor: sova - 
9. dubna 2021
14:45

Reakce ze všech koutů planety a světových stran vyvolalo úmrtí Jeho královské Výsosti prince Philipa, vévody z Edinburghu. Manžel královny Alžběty II. v pátek zemřel ve věku 99 let. Kromě tamních představitelů v čele s premiérem Borisem Johnsonem už kondolovaly také špičky Evropské unie, dokonce i čeští političtí představitelé včetně hlavy státu Miloše Zemana. Jeden z nejvýznamnějších členů britské královské rodiny od letošního února do března pobýval v londýnské nemocnici, kde se léčil s infekcí a rovněž po neupřesněném zákroku na srdci.

„Její královská Výsost s hlubokým zármutkem oznámila úmrtí svého milovaného manžela, Jeho královské Výsosti prince Philipa, vévody z Edinburghu. Jeho královská Výsost pokojně zemřela dnes ráno na hradě Windsor,“ oznámila královská rodina v pátek na twitteru krátce po 13. hodině českého času.

Krátce nato začaly přicházet kondolence od světových státníků i českých politiků. Upřímnou soustrast královské rodině vyjádřil na twitteru britský ministerský předseda Boris Johnson. Ve svém oficiálním prohlášení pak poukázal mimo jiné na službu Jeho královské Výsosti u britského námořnictva v průběhu druhé světové války, během níž prokázal odvahu i věrnost vlasti.

Zpráva o úmrtí prince Philipa podle jejího vyjádření zarmoutila i šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Svou soustrast vyjádřila celému lidu Spojeného království.

Kdo už kondoloval z Česka

„Prince Philipa jsem vždy považoval za jedinečnou osobnost, která svým šarmem, noblesou a intelektem reprezentovala Velkou Británii v tom nejlepším smyslu slova,“ vyjádřil se k úmrtí prezident republiky Miloš Zeman, jak informoval na twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Z českých vládních představitelů tweetoval rovněž na znamení účasti s Brity například šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Ministr zahraničních věcí a aktuálně také kandidát na předsedu sociálních demokratů připomněl, že vévoda z Edinburghu stál po boku královny Alžběty přes 70 let.

„Jeden z domorodých kmenů žijící v souostroví Vanuatu ho dokonce uctívá jako boha,“ připojil zajímavost k poctě zemřelému Petříček.

V angličtině na počest prince Philipa tweetoval také diplomat a český velvyslanec ve Spojeném království Libor Sečka. Rovněž senátor Pavel Fischer (nezařaz.) vyjádřil upřímnou soustrast Britům a klidný odpočinek Jeho Výsosti.

Připomněl i princova slova: „Mým povoláním je být za každých okolností oporou královně, sdělil svému tajemníkovi po svatbě s Alžbětou v roce 1947.“

BBC reagovala mimořádným blokem a hymnou

Britské médium veřejné služby BBC informovalo o úmrtí prince Philipa v mimořádném zpravodajském bloku, televizní stanice z toho důvodu přerušila běžný program. Na počest Jeho Výsosti zazněla v rámci vysílání všech kanálů BBC hymna Spojeného království.

Video  Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?  - Videohub
Video se připravuje ...

arne100 ( 9. dubna 2021 18:17 )

Já nemůži pochopit proč se z toho dělá takový tyátr.Vždyť to byl obyčejný člověk jako každý nic extra.Nevím proč je tady tolik článků o jeho úmrtí stačilo napsat že zemřel a jeto.Každý jednou zemře nikdo tady nebude strašit do nekonečna ať je to pán nebo kmán.

sasa-je-jednicka ( 9. dubna 2021 18:15 )

Pořád nám něco podsouvají, jsou horší jak komunisti.

Zobrazit celou diskusi