Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plán pohřbu prince Philipa (†99): Operace »Forth Bridge« zahájena! Jaký bude scénář?

/
  • Zemřel princ Philip.
    9. dubna 2021 ● 14:47

    Nevyhnutelné, čeho se nejen celá Británie obávala, se stalo. Manžel královny Alžběty II. (94) princ Philip (†99) po vleklých zdravotních problémech zemřel ve věku nedožitých 100 let. Nejen vzhledem k jeho vysokému věku, ale i vzhledem k jeho postavení je jasné, že byl scénář pro tuto smutnou událost rámcově naplánován dopředu. Jak bude probíhat pohřeb chotě britské vladařky?

     

  • 1.

    Operace Forth Bridge

    Oznámením o úmrtí prince Philipa začala operace zvaná Forth Bridge (most ve Skotsku, pozn. red.)! Do té spadá veškeré dění po smrti královnina manžela, které je naplánované do posledního detailu, ostatně na plánování celého ceremoniálu se podílel i samotný Philip, jak informuje britský list Daily Mail.

    Princ Philip
    Autor: profimedia

  • 2.

    Forth most začíná smutkem královny

    Samotnému poslednímu rozloučení s princem Philipem předchází osmidenní smutek, který bude držet za svého manžela britská královna Alžběta II. (94). Během těchto dní se královna odebere do ústraní a nebude vykonávat žádné státnické povinnosti. Nebude přijímat v soukromí žádné návštěvy a nebudou se pořádat žádné královské oficiality. Nicméně se očekává se, že královna promluví prostřednictvím televizního vysílání k národu.

    Princ Philip zůstává v nemocnici
    Autor: archiv

  • 3.

    Kde se vzala operace Forth most?

    Kde se vzal název operace Forth Bridge? Forth Bridge je železniční most ve Skotsku, nacházející se 14 kilometrů od Edinburghu, jehož vévodou Philip byl.

    Podobný kód mají Britové připraveni, až nastane úmrtí samotné britské královny Alžběty II. Veškeré a do detailu naplánované dění od oznámení úmrtí až po poslední rozloučení, je naplánované ve spolupráci se samotnou vladařkou pod názvem London Bridge (Londýnský most) – v tomto případě název odkazuje na události, které se v Londýně stanou po královnině smrti.

    K výročí dostali rozkošné přání od vnoučátek
    Autor: Instagram

  • 4.

    Kdy se bude konat poslední rozloučení?

    Britský princ Philip stál jako manžel po boku Alžběty II. více než 70 let. Tím se řadil na vrchol veškeré dosud žijící monarchie, a tak je jisté, že jeho pohřeb je naplánovaný do posledního detailu. Kdy se ale uskuteční, není zatím známo.

    ...
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Bude mít princ Philip státní pohřeb?

    Jako manžel britské královny má zesnulý princ nárok na státní pohřeb. Podle informací deníku The Sun je ale pravděpodobné, že vévoda, který se na veřejnosti neprezentoval víc, než bylo v rámci jeho královských povinností nutné, o takovou posmrtnou slávu nestál, a státní pohřeb se tak možná konat nebude.

    Princ Philip
    Autor: profimedia

  • 6.

    Kde se bude poslední rozloučení konat?

    Místo státního se předpokládá, že princi Philipovi rodina uspořádá vojenský pohřeb se soukromou bohoslužbou konanou v kapli sv. Jiří ve Windsoru, kde se například v roce 2018 vdala Meghan Markleová (39) za prince Harryho (36). Pokračovat pak nejspíš bude ve Frogmorských zahradách přiléhajících k letnímu sídlu královny, tedy k hradu Windsor.

    Zámek Windsor
    Autor: Foto: Profimedia.cz, Reuters

  • 7.

    Kdo bude pozván?

    Podle britských médií se soukromé bohoslužby v kapli Svatého Jiří zúčastní pouze členové rodiny a některé hlavy států. Vzhledem k opatřením týkajících se koronaviru, které stanovila britská vláda, se pohřbu nemůže zúčastnit více jak 30 lidí.

    Princ Philip při propuštění z nemocnice
    Autor: ČTK, EPA, REUTERS

  • 8.

    Přijede Harry s Meghan?

    Vzhledem k dění posledních týdnů, nebo spíše roku, se smrt prince Philipa pro královskou rodinu nejeví jako zrovna vhodné načasování. V rozkmotřené britské monarchii, která čelí obrovské krizi způsobené princem Harrym a vévodkyní Meghan a jejich nejen odchodem z rodiny, ale i nedávným kontroverzním rozhovorem s americkou moderátorkou Oprah Windreyovou (67), není jisté, jak to bude v následujících dnech probíhat. Charles Harrymu podle jeho slov nezvedá telefony, William je na svého bratra naštvaný kvůli medializaci rodinných záležitostí a neúctě k babičce královně a Meghan se tváří skoro jako oběť šikany ze strany některých členů. 

    Pomůže smrt Harryho dědečka k usmíření nesvářené rodiny? Dorazí Harry a Meghan do Británie, aby se i přes veškeré neshody naposledy rozloučili s princem Philipem? To se bude muset svět nechat překvapit.

    Meghan řekla, kdy pomýšlela na sebevraždu
    Autor: profimedia.cz

  • 9.

    Bude se konat přímý přenos z pohřbu?

    Na rozdíl od královských svateb, pohřeb prince Philipa s největší pravěpodobností nebude přístupný veřejnosti ani vzdáleně. Jisté však je, že v den pohřbu budou veškerá média po celém světě přinášet průběžně dostupné informace i záběry.

    Královna Alžběta a princ Philip po měsících strávených v karanténě odcestovali na Balmoral.
    Autor: profimedia

    VIDEO: Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život? Videohub

    Fotogalerie
    71 fotografií

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy