Několik týdnů strávil princ Phillip, manžel královny Alžběty II. v nemocnici. Ovšem posléze Buckinghamský palác oznámil, že se vévoda z Edinburghu zotavil a na veřejnosti se objevily fotografie, na nichž se vrací domů ke své manželce. V pátek však přišla smutná zpráva. Královská rodina oznámila, že devětadevadesátiletý princ poklidně zemřel na hradu Windsor, v oblíbeném královském sídle. Buckinghamský palác nyní připravuje královský pohřeb, jenž se bude konat podle informací britského deníku Daily Mail právě na hradě Windsor tak, jak si přál sám Philip. Nicméně smuteční obřady se dotknou také Londýna, kde je očekáván vojenský průvod.

Zatímco se rozjely přípravy na pohřeb, královna by měla zahájit osmidenní smutek za zesnulého manžela, s nímž by v listopadu oslavila čtyřiasedmdesát let od svatby. Během těchto dní se královna odebere do ústraní a nebude vykonávat žádné státnické povinnosti. Nebude přijímat v soukromí žádné návštěvy a nebudou se pořádat žádné královské oficiality. Nicméně se očekává se, že královna promluví prostřednictvím televizního vysílání k národu.

Ovšem promluva k národu není její povinností a vše záleží na tom, jak se bude královna cítit. Po osmidenním smutku následuje ve Velké Británii oficiální královský smutek, který bude trvat třicet dnů. Královna Victoria se po smrti svého manžela odebrala do ústraní na hrad Balmoral, kde žila v izolaci až do své smrti v roce 1901. Smutek za zesnulého chotě tak protáhla na čtyřicet let a takřka to zničilo monarchii.

VIDEO: Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život? Videohub

Fotogalerie
61 fotografií