Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozhovor s Gagarinem: Stroj bez ducha, vzpomínal na prvního kosmonauta Karel Pacner (†85)

Autor: mav - 
11. dubna 2021
05:50

Ve středu zesnulý reportér Karel Pacner (†85) se v Československu věnoval dobývání kosmu jako nikdo. Byl u startu Apolla 11 na Měsíc, svěřovali se mu sovětští konstruktéři i kosmonauti. Včetně toho prvního. Rozhovor s Jurijem Gagarinem však za moc nestál, vzpomínal po letech.

Pacner se vědě a kosmonautice věnoval prakticky od počátků své novinářské kariéry, hlavně psal pro deník Československého svazu mládeže Mladá fronta (MF).

„V létě 1966 přijel na dovolenou do Karlových Varů Jurij Gagarin. Šéfredaktor MF Mirek Jelínek domluvil, že s ním uděláme interview,“ popsal Pacner na své webové stránce. „Navštívili jsme ho ve Varech, měl mít na nás čas hodinu. Přišel s kratičkým zpožděním, měl nabitý program, žádná dovolená to pro něho nebyla. Strašlivě mě překvapil – vypadal jako člověk bez ducha, mechanicky odpovídal na všechny otázky, nedokázal se usmát, byl jako stroj. Takhle jsem si prvního kosmonauta světa nepředstavoval.“

Gagarin se pochopitelně stal po svém kosmickém letu globální celebritou, Nikita Chruščov i další potentáti ho posílali po celém Sovětském svazu i do světa šířit dobré jméno komunismu. První kosmonaut se i pro tuto roli jevil jako stvořený, byl usměvavý, empatický, hovorný (přestože mu jeho slova musel schvalovat agent KGB za zády).

Věčně na cestách

Gagarin 12. dubna 1961 vlastně podnikl cestu kolem světa, ale do zahraničí se poprvé podíval až o dva týdny později – a to do Prahy (28.-29. dubna). Následovala další řada socialistických, kapitalistických i jiných zemí, všude první kosmonaut zářil.

Jenže toho na něj brzy začalo být moc. Chtěl se věnovat kosmonautskému řemeslu a připravovat se na další let, to však soudruzi zakázali – přece nemůžou riskovat, že o svou superstar přijdou. A Gagarin to špatně snášel, jak bylo znát i na karlovarském filmovém festivalu 1966, jehož byl hostem.

„Tehdy jsem si uvědomil, v jakém je presu, že ztratil veškeré soukromí, i na dovolené ho vláčejí od jedné akce do druhé, pořád musí bavit s neznámými funkcionáři, kteří ho nezajímají,“ popsal Pacner. „Pokusil jsem se vymyslet co možná nejrafinovanější otázky. A on na ně na všechny odpovídal tak, jako kdyby měl naučené odpovědi. Bylo jasné, že to má zažité,“ vzpomínal  publicista v České televizi.

Gagarinovy Vary

Gagarinovo jméno v lázeňském městě dostala dnešní Vřídelní kolonáda, a to až do roku 1992. Tehdy přišla i o kosmonautovu sochu, jež se přestěhovala na karlovarské letiště, hojně využívané ruskými občany. Dnes Gagarinovo jméno nesou ulice v Karlových Varech i pár okolních obcích a také náměstí v Ostravě.

Jak Gagarinovo vytížení přispělo k jeho předčasné smrti? A čím se Kremlu zase znelíbil? Těmito tématy i řadou dalších se zaobírá kniha Gagarin a ti druzí aneb 60 let kosmonautiky z edice Blesk extra. Přináší rozhovory se současnými kosmonauty ze sojuzů, raketoplánů i nového crew dragonu, velké srovnání kosmických lodí či ohlédnutí se za méně známými českými stopami ve vesmíru.

132 stran vydatného čtení jen za 59 Kč.

Kupujte u všech dobrých prodejců tisku a přes ikiosek.cz.

Gagarin a ti druzí: nová kniha edice Blesk extra. Gagarin a ti druzí: nová kniha edice Blesk extra. | Blesk extra

Video  Před 60 lety obletěl Gagarin Zemi, mohl zemřít na ozáření: Brno Space Days připomíná zajímavosti roku 1961.  - Markéta Malá
Video se připravuje ...

snehulak ( 12. dubna 2021 19:27 )

Tak to jsem byl příliš rychlý, Pacner. Kdybych to psal potom, co jsem právě na ČT2 skoukl tvé dojemné vzpomínání na Jurie z let "nesvobody", přidal bych, žes byl pěkný pokrytec a vlez***ka a že ti to zůstalo dodnes.

snehulak ( 11. dubna 2021 13:12 )

Už i ty Pacner? Na jednu stranu ty ruské veličiny byly vycvičené, přesto se mi zdá že stařecká demence na tobě už tvrdě zapracovala. Nestačí ti shlédnout rozhovory s našimi špičkovými sportovci, nebo proslovy vítězných umělců na Českých Lvech?

wenzel trousil ( 11. dubna 2021 09:13 )

Hlavne ze nezapomel jak mu zachranil zivoz ponicilinem udatnej AMerickej voja,,,to ctyrleteho kloucka navzdy poznamena!!1 Trapne,,..

Matos7 ( 11. dubna 2021 08:04 )

Pacner by se měl stydět, ale už to nejde. Babiš na hrad

Zobrazit celou diskusi