Na Zelném trhu se prodejci budou objevovat postupně, a to podle toho na jaké plodiny a výrobky se zaměřují. Lidé vzali pultíky tuctu prodejců útokem. V taškách mizely předpěstované sazenice a přísady salátů, jahod, prvních rajčat, řadu bylinek.

„Přijel jsem si pro libeček, mátu a koriandr,“ svěřil se Aleš Černý z Blanska. Další nedočkavě cpali do igelitek malé pažitky, petrželky, ale i sazeničky petrklíčů nebo muškátů. „V plné sezoně bude na trhu prodávat 37 moravských farmářů a 21 obchodníků,“ slíbila mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se s koncem nouzového stavu 12. dubna opět otevřel Zelný trh Jiří Nováček

Maso povoleno

Nejdříve se na Zelném trhu, který získal svůj název už v 15. století překladem z německého Krautmarkt, budou prodávat sazenice, různé bylinky jako libeček, máta a koriandr, ale i první rajčata nebo květiny.

„Až později se přidají další prodejci už s letošní úrodou ovoce, zeleniny, květin a dalšího zboží,“ vysvětlila Dobešová.

Prodávat se podle vládního nařízení mohou kromě semen, ovoce a zeleniny a květin i výrobky z mléka a masa, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, nebo med. „Všech 58 prodejců má uzavřenou celoroční smlouvu o prodeji na Zelném trhu, navíc je během sezóny doplní i ti krátkodobí, kteří na trh přicházejí pouze v určitý čas a s konkrétními výpěstky,“ doplnila Oulehlová.

Bez posezení

Na trhu je nutno dodržovat platná nařízení. Prodejními stánky budou postaveny s dvoumetrovými rozestupy. Na všech stáncích musí být volně dostupná desinfekce.

V jeden čas se na ploše tržiště nesmí vyskytovat více než jedna osoba na 15 metrů čtverečních. Nesmí se zde prodávat pokrmy a nápoje k přímé konzumaci a na ploše se nesmí nacházet stoly a místa k sezení,“ dodává mluvčí.

Fotogalerie
14 fotografií