Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Takhle ano, nebo ne? Image první dámy USA Bidenové rozebrala psycholožka

Autor: Darina Jíchová - 
10. dubna 2021
05:20

První dáma Spojených států je zpravidla tou nejsledovanější ženou na světě, je pod neustálým drobnohledem nejen novinářů. Lidi zajímá, co dělá, s kým se stýká, ale především i to, jak se obléká. Jill Bidenová (69) od počátku kampaně svého manžela, prezidenta Joea Bidena (78), ukazovala vytříbený módní vkus. „Elegance. Šik. Klasika,“ tak hodnotí první dámu módní kritici. Její styl rozhodně neodpovídá stereotypu téměř sedmdesátileté učitelky. Je to ale styl vhodný pro první dámu? Stanice CNN nabídla rozbor její image.

Když si minulý týden vyrazila Bidenová ven v síťovaných vzorovaných silonkách, spustila lavinu. Uživatelé twitteru se ještě o týden později nemohou dohodnout, zda byla její mladistvá volba krokem vedle, nebo módním ternem. Vlastně celý její černočerný model se sukní nad kolena s koženým lemem se stal předmětem debat.

Komentáře většiny kritiků se zaměřovaly na to, že první dáma USA už nemá věk na to, aby nosila síťované či vzorované punčochy. Psycholožka Penny Drexlerová ve svém článku pro CNN podotkla, že síťované silonky nebyly žádná „šílenost“ v porovnání s tím, co se v USA dělo v uplynulých čtyřech letech. Uvedla také, že veřejnost má názor na styl oblékání každé slavné ženy a jen zřídka se ženy vyhnou záporné kritice.

Ženy jsou pod větším drobnohledem než muži

Drexlerová připomněla moment, kdy si někdejší první dáma Michelle Obamová oblékla na focení oficiálního portrétu šaty bez rukávů nebo když se ukázala v šortkách. Kritici byli naprosto pobouření, jak si něco takové mohla dovolit, její fanoušci zase na zvolených modelech neviděli nic špatného. Psycholožka vyzdvihla, že exministryně zahraničí a bývalá první dáma Hillary Clintonová dodnes čelí narážkám na své kalhotové kostýmky.

„Módní kritici se začali více zajímat i o to, co nosí muži, nejsou však pod takovým drobnohledem. Není to správně, ale taková je realita, a Bidenová, která strávila osm let jako druhá dáma USA, si toho musela být vědoma,“ poukázala Drexlerová. Podle ní první dáma musela vědět, co její neobvyklá volba oblečení způsobí a jaké vyvolá komentáře. „Šatník předchozí první dámy Melanie Trumpové byl až na pár do očí bijících výjimek konzistentní,“ zhodnotila psycholožka.

První dáma USA Jill Bidenová První dáma USA Jill Bidenová | Reuters

„Bidenová vypadá skvěle“

Podle Drexlerové Bidenová trochu napomohla opozici, která jen čeká na to, aby mohla pošpinit novou administrativu. Nový první pár se přitom zavázal, že prezidentskému úřadu vrátí dekorum, o které nejen podle Bidenových úřad přišel během vlády Donalda Trumpa.

Potom, co Bidenová sáhla po inkriminovaných silonkách, se twitter naplnil sexistickými poznámkami, ať už ze stran kritiků, případně fanoušků první dámy. Její ostatní iniciativa šla zcela stranou.

„Popravdě Bidenová vypadá skvěle, má úžasné nohy, což jsme teď mohli všichni vidět. Většinou se obléká, nebo ji její stylisté oblékají, do stylových a často barevných šatů. První dáma má doktorát z pedagogiky a učí angličtinu na vysoké škole na plný úvazek, právě tam by asi její model včetně krátké kožené sukně nevyvolal takové pozdvižení,“ shrnula Drexlerová.

Je tohle vhodné pro první dámu?

„I když, jak poznamenal twitter, Melania Trumpová občas vystoupila v šatech zcela nevhodných pro první dámu, ani černočerný model Bidenové nebyl úplně vhodný pro její roli. Ano, vypadala skvěle, ale to není tak úplně její role. První dáma má vypadat důstojně, kultivovaně a reprezentativně,“ domnívá se psycholožka.

Drexlerová zdůraznila, že to, co má první dáma na sobě, by nemělo být předmětem zpráv. „Zprávy by se měly zaměřovat na postup jejího muže v otázkách koronaviru nebo infrastruktury, případně na její kampaně, ale ne na punčochy,“ tvrdí psycholožka. „Rozhodně neříkám, že Jill Bidenová jako žena nemá právo oblékat se tak, jak chce. Nicméně jako první dáma musí brát na vědomí, že je vzorem pro všechny Američany. Musí být žena lidu, z lidu a pro lid, pro veškerý lid,“ upozornila Drexlerová.

První dáma USA Jill Bidenová První dáma USA Jill Bidenová | Reuters

„Na druhou stranu můžeme být vděčni za to, že vláda prezidenta Bidena je tak klidná, že největší a nejskandálnější zprávou je oblečení jeho manželky. Pokud to má být nejhorší prohřešek jeho prezidentury, tak budiž,“ dodala Drexlerová. Zatím je podle ní příliš brzo na to, aby se dalo říct, zda Bidenová či její stylisté usilují o to, aby se stala módní ikonou.

Prohřešky bývalé první dámy

„Lidé chtějí první dámu, ke které mohou vzhlížet, kterou mohou obdivovat pro to, kdo je, ne pro to, co si obléká,“ zakončila psycholožka. Zároveň připomněla, že mnoho Američanů nemůže například Trumpové odpustit její netaktní módní přešlapy, například bundu s nápisem „Je mi to úplně jedno, a vám?“, ve které vyrazila za dětskými migranty na americko-mexické hranici. Tak velké faux pas zatím Bidenová na svědomí nemá.

Video  Jill Bidenová dohlíží na manžela.  - Reuters
Video se připravuje ...

verka1 ( 10. dubna 2021 14:20 )

Figuru na to má, ale 70-letá už by se takhle oblékat neměla - síťované punčochy 👎

krapotkin ( 10. dubna 2021 12:24 )

To mají "módní" parazati o čem žvanit. Kdyby šli radši poctivě makat.

johnny stopper ( 10. dubna 2021 09:49 )

Je hrozná. Ten typ co s kapkou učitelského idealismu přemlouvá, že nejdůležitější pro vás je správně vyplnit a podat formulář. Tím se nejvic pomůže planetě, otrokům ze sedmnáctého století a právům sexuálních menšin. Něco jako Greta v menopauze.

bizon_pepa ( 10. dubna 2021 08:08 )

psycholožka mluví o uplynulých čtyřech letech, ale příklady dává z před osmi lety. Z toho trampu stále ještě tak šílejí, že mu přisoudili i jinou manželku. Jinak mám pocit, že bidenovp není nejsledovanější ženou světa. Daleko víc kliknutí bude mít určitě džambulka.

Zobrazit celou diskusi