Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podcast: Zástupci Colours, Rock For People, Metronome a Hradů CZ o létě 2021. Budou se festivaly konat?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
8. dubna 2021
05:00

Největší české hudební festivaly v roce 2020 kvůli pandemii koronaviru neotevřely své brány hudebním fanouškům. Své programy přesunuly na léto 2021, ale již nyní Colours of Ostrava a Metronome Prague oznámily, že akce se nebudou konat. Rock for people a Hrady CZ letošní termín nezrušily a vyčkávají na jasný postoj vlády. Pro Blesk Podcast prozradili, jestli se dočkáme Covidpassů, rozdělení do sektorů a jestli přijedou nasmlouvané hvězdy.

Organizátoři největšího českého festivalu Colours of Ostrava v červenci  2020 ještě do posledního dne doufali, že se jejich akce uskuteční. Jenže povolení od Hygienické stanice nedostali a postavené festivalové město uprostřed vítkovických pecí museli sklidit. Podobná situace se opakovala také u Rock For People, Metronome Prague a Hradů CZ. 

Letošní termín festivalu 10. až 12. 6. 2021 zatím nezrušil hradecký Rock For People: "Netvrdíme, že festival bude, ale stále jsme se nerozhoupali k tomu rozhodnutí. Pořád totiž jednáme se zabookovanými interprety a je velmi pravděpodobné, že nebudou moci cestovat po Evropě a že se to neuskuteční. Zatím to ale od nich oficiálně nevím, a proto si netroufnu rušit festival," řekl ředitel festivalu Michal Thomes.

Zároveň čeká na jasný postoj české vlády, která by měla rozhodnout o tom, co se v létě bude moci konat. Na vyjádření politiků čeká i ředitel Hradů CZ Michal Šesták, pod jehož záštitou se koná hned 8 festivalů v Česku od července do srpna:  "V tuto chvíli jsme schopní festival zrealizovat v plném rozsahu, pokud se v řádu tří týdnů dozvíme závazné parametry na léto. S ministerstvy se snažíme komunikovat, ale situace je tristní a nikdo se k tomu nechce vyjádřit," uvedl Šesták.

Colours of Ostrava přesunulo termín festivalu na 13. až 16. 7. 2022 a Metronome Prague na 23. až 25. 2022.

Slibované hvězdy

Velká otázka nastává také u nasmlouvaných zahraničních hvězd. Podle Filipa Košťálka z Colours of Ostrava aktuálně probíhají jednání s nasmlouvanými headlinery o vystoupení na rok 2022.  "Vypadá to velmi pozitivně, ale ještě nevíme nic na sto procent," řekl. V roce 2020 zde měli vystoupit The Killers, Twenty One Pilots nebo zpěvačka LP.

S interprety o novém termínu jedná také Metronome Prague. Podle jeho ředitele Davida Gaydečky proběhl přesun na rok 2021 bez problému se všemi hvězdami, o roku 2022 se jedná. "Věřím, že přijdeme s co nejpodobnějším programem, který diváci ocení. Bylo by teď nefér prozradit, jak se jednání vyvíjejí, ať už vůči interpretům, tak i vůči návštěvníkům," okomentoval situaci Gaydečka. Pro rok 2020 měli potvrzeno Becka, Skeptu, Underworld nebo Still Corners.

Rock For People se domluvilo na vystoupení tří hvězdných kapel z USA - Green Day, Weezer, Flat out boy. "Mám potvrzeno, že je máme v line-upu, ale čekám, že mi to zruší každou chvíli. Naposledy jsem si psal s manažerkou v úterý 6. dubna a stále mi to nezrušila, pořád to máme potvrzené a bavíme se o možném náhradním termínu. Na Hradech CZ vystupují hudebníci z Česka a Slovenska, podle Michala Šestáka nikdo nezrušil domluvená vystoupení.

Jestli se zástupci českých hudebních festivalů chystají snížit kapacitu, zavést rozřazení do sektorů nebo Covidpassy, se dozvíte v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Zástupci Colours, Rock For People, Metronome a Hradů CZ o létě 2021. Budou se festivaly konat? - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa