Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Užijte si jaro bez alergie. Která přírodní antihistaminika vás zachrání?

10. dubna 2021 | 06:00

A je to tu zase! Šimrá vás v nose, oči pálí a celkově se cítíte jako po dlouhém flámu? Řeč je samozřejmě o pylové alergii, která už je v plném proudu. Poradíme vám, co na ni pomáhá.

Sedm tipů, jak se vypořádat s jarní pylovou alergií:
1. Uklízejte správně.
2. Nepodceňujte zkřížené alergie.
3. Posilujte imunitu.
4. Vyzkoušejte imunoterapii nebo homeopatika.
5. Omezte kontakt s alergenem.
6. Pomoc vybírejte podle příznaků.
7. Objevte přírodní antihistaminika.

Zatímco u jiných typů alergií stačí alergen jednoduše vyloučit ze svého života, při senné rýmě se pylům jen sotva vyhnete. Ať se snažíte sebevíc, někde na ně přece narazíte. V tu chvíli se váš imunitní systém zblázní a spustí řetězec nežádoucích reakcí. V první řadě vyloučí příliš histaminu, ten není tělo schopné vstřebat. Proto se při akutních stavech podávají antihistaminika. Ta bouři ve vašem těle spolehlivě uklidní, ale budete se po nich cítit, jako kdyby vás přejel parní válec. Naštěstí jsou i další způsoby, jak z toho pekla ven.

1. Jak správně uklízet

Doma luxujte, vytírejte a stírejte prach z nábytku. Pro úklid přitom používejte vysavač vybavený kvalitním HEPA filtrem, který zachytává alergeny, nevíří je dále v ovzduší, ale vyfukuje čistší vzduch. Vhodný je tyčový akumulátorový přístroj, který se dostane i na těžko dostupná místa. Skvělým pomocníkem je pak i čistička vzduchu s účinným HEPA filtrem. Dále doma minimalizujte jakýkoli bytový textil, jako jsou ubrusy, dekorační polštářky, koberce, přehozy a také závěsy či záclony. Místo nich jsou vhodné meziokenní žaluzie.

2. Pozor na zkřížené alergie

Zkřížená alergie vzniká na základě podobnosti alergenů, nejčastější je ta mezi potravinami a pylem. „Například alergie na pyl břízy a lísky může být křížená s alergií na jablka, hrušky, kořenovou zeleninu. Orální alergický syndrom (což je alergická reakce projevující se v ústní dutině) způsobí, že v pylové sezoně tento alergik nemůže jíst téměř žádné čerstvé ovoce. Při pokusu o jeho konzumaci se okamžitě dostaví svědění v ústech a v krku, zarudnutí a mírný otok jazyka a patra,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová. Důležité je tedy pozorovat reakce těla a naslouchat jim.

 

3. Posilujte imunitu

Alergie jde ruku v ruce s imunitou, proto je důležité se o ni starat. „Imunitní systém musí být v rovnováze. Pokud dojde k jejímu narušení, mohou nastat dva stavy – snížení funkce imunitního systému, kdy je organismus náchylnější k onemocněním, nebo nadměrná reakce imunitního systému, kam patří alergie a autoimunitní onemocnění,“ říká Ivana Lánová. Už v předjarním období je proto vhodné začít s jarními očistami, půsty a celoročně je třeba dbát především na kvalitní pestrou stravu a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu.

4. Alternativní terapie

Specialista vám vedle klasické léčby může nabídnout imunoterapii. Jde o postupné podávání alergenu, díky kterému si na látku tělo zvyká a vytvoří si toleranci. To ale může trvat i několik let. Další možností je homeopatie, s níž je dobré začít ještě před začátkem pylové sezony. „Základním lékem by měl být POUMON HISTAMINE 15C – zmírňuje, až zcela zastavuje alergickou reakci. Dále pak homeopatické léky zaměřené na toleranci pylových alergenů, například POLLENS 15C při alergii na jarní pyly,“ říká MUDr. Renáta Sikytová, homeopatka.

5. Co kdy kvete a jak omezit kontakt s alergenem?

Obecně platí, že již během února přichází sezona lísky, olše či tisu, v březnu se pak přidávají bříza, jasan, vrba, topol či platan a později působí komplikace i další flóra. Důležitý vliv má také počasí, proto v některých letech nastupuje pylová sezona dříve, jindy naopak se zpožděním.

Jakmile se u vás alergie projeví, je třeba co nejdříve navštívit alergologa. Začnete tak problém řešit včas, než se začne zhoršovat, a také pomocí testu zjistíte, na jaké konkrétní rostliny jste alergičtí. Poté se můžete snadněji orientovat podle pylového zpravodajství a následovat doporučení.

„V období vašeho alergenu je vhodné nespat v místnosti s otevřeným oknem a vnitřní prostory větrat zejména brzy ráno nebo po dešti,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu, a dodává, že si pyl často přinášíme zvenku. „Po příchodu domů by se měl alergik ihned osprchovat, umýt si vlasy a převléct se do čistého oblečení. To, ve kterém byl venku, by neměl nechávat v místnosti, ve které spí,“ dodává.

6. Pomoc podle příznaků. Co zmírní projevy pylové alergie?

PODRÁŽDĚNÍ OČÍ: První pomocí na oteklá víčka můžou být studený obklad, přiložení vychladlých čajových sáčků, výplachy a obklady s odvary z bylinek, jako jsou heřmánek, jitrocel, řepík lékařský…

KAŠEL: Tlumit jej můžete různými bylinami či přípravky z lékárny.

RÝMA: Ucpaný nos, nebo naopak nos, z něhož neustále teče? Pomůže nosní konvička, kterou si propláchnete dutiny.

ÚNAVA A BOLEST HLAVY: Prospějí odpočinek a studené obklady.

AKTUÁLNÍ PYLOVÉ ZPRAVODAJSTVÍ najdete na stránkách www. Pylovasluzba.cz nebo http://szu.cz/tema/zivotni-prostredi/pylovy-monitoring

7. Objevte přírodní antihistaminika

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ – čaj, tinktura.

HOUBY – reishi, hlíva ústřičná, žampiony.

KOPŘIVA – čaj popíjejte denně, jednu polévkovou lžíci ráno a večer po dobu šesti týdnů.

ČERNÝ RYBÍZ – tinktura jako první pomoc při alergii.

LÉKOŘICE – tinktura jako první pomoc při alergii.

RAKYTNÍK – posiluje imunitu a dlouhodobé užívání pomůže snížit projevy alergií.

TŘAPATKA neboli echinacea.

ZELENÝ ČAJ – dovede zmírnit astmatické potíže.

VÝTAŽEK Z KŮRY BOROVICE.

OLEJ Z ČERNÉHO KMÍNU (černuchy).

Připravte si odvar z kalisie vonné

Rozdrťte listy i stvol válečkem. Jednu polévkovou lžíci dejte do půllitru vody a vařte patnáct minut. Pak nechte dvě hodiny louhovat a následně sceďte. Užívejte jednu čajovou lžičku hodinu po jídle po dobu sedmi dní. Pak si udělejte přestávku a cyklus opakujte.

Inhalace při alergické rýmě

Nejprve nechte patnáct minut povařit jednu kávovou lžičku sušené kalisie v půllitru vody. Pak si přehoďte přes hlavu ručník a inhalujte několik minut.

 

 

 

 

 

 

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...