Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový slovenský premiér rozdal ministrům květiny. Mají se o ně starat do konce volebního období

Autor: ČTK - 
7. dubna 2021
14:45

Netradiční úkol zadal členům svého kabinetu nový slovenský premiér Eduard Heger. Na první schůzi nové vlády po jejím jmenování Heger rozdal ministrům květiny v květináči a vybídl je, aby o ně pečovali po zbytek volebního období, které by mělo skončit v roce 2024. Novinářům to řekl ministr obrany Jaroslav Naď a další ministři. Upozornili ale, že dostali jednoleté rostliny.

Právě po roce fungování se čtyřčlenná koalice minulý týden v zájmu urovnání vládní krize dohodla na vytvoření nového kabinetu, ve kterém pokračuje většina ministrů předchozí vlády Igora Matoviče.

„Všichni jsme dostali od pana premiéra pěkné kytky. Pan premiér požádal, abychom o ně všichni pečovali během celého volebního období. Na to paní ministryně spravedlnosti řekla, že pozor, to jsou jednoleté,“ uvedl Naď.

Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková označila květiny za symbol toho, že vládní strany zvládly rok společné spolupráce a že v ní chtějí pokračovat.

Téměř měsíc trvající vládní krize v zemi skončila minulý týden, kdy prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala dosluhujícího ministra financí Hegera premiérem a následně i členy jeho kabinetu. Jeden z nejméně oblíbených slovenských politiků Matovič, jehož odchod z čela vlády dříve požadovaly dvě menší koaliční strany, nyní zastává funkci ministra financí.

Výměna premiéra znamená podle slovenské ústavy pád celého kabinetu. Hegerova vláda tak bude muset požádat o vyslovení důvěry sněmovnu, ve které mají koaliční strany pohodlnou většinu. Programové prohlášení nové vlády by mělo vycházet ze stejného dokumentu předchozího kabinetu.

w.mojko ( 7. dubna 2021 16:27 )

Lepšie by bolo, keby sa satrali o krajinu a národ...a najlepšie, keby odišli všetci do jedného na smetisko dejín (počnúc prezidentkou, končiac posledným poskokom a podržtaškou...)

Zobrazit celou diskusi