Kateřina se narodila o měsíc dříve, protože její maminka byla nemocná. „Všechno se zdálo v pořádku. Byla jsem hodné, šťastné dítě. Okolo 1,5 roku, když jsem začínala chodit, se objevily první problémy. Chodila jsem špatně a hodně padala. Když mě někdo chytil za ruku, vypadlo mi rameno a museli jsme k doktorovi,“ popsala studentka střední školy stav, kdy dochází k náhlému uvolnění kloubů. Stávalo se, že když jí někdo vzal za ruku kvůli opoře, paži jí vykloubil.

Podezření na týrání

Nakonec navštěvovala nemocnici třikrát do měsíce. „Doktoři nejprve mamku začínali podezírat z týrání. Pak nás naštěstí poslali na genetiku, kde mi diagnostikovali Ehlers-Danlosův syndrom (vzácné dědičné onemocnění pojivové tkáně – pozn. red.),“ řekla Katka s tím, že jí nic nezabránilo být aktivní dítě, ať už měla sádru, nebo ortézu.

Vozík oddálila

Když bylo Katce 12 let, po zpevňování kolen a rovnání kotníku se už nerozchodila. „Prognóza byla, že na vozíku budu už v pěti letech, ale sportem se to oddalovalo,“ řekla s tím, že se sportu nevzdala ani poté. Věnuje se para ragby, zkoušela para hokej a para florbal a láká ji i basket a golf pro vozíčkáře.

Tracheostomie se zbavila

Další ošklivý pád přišel předloni pár dní po Katčiných osmnáctinách. „Měla jsem potíže s polykáním a mluvením. V nemocnici jsem se dusila i přes kyslík, skončila jsem na ARO, kde mi dělali tracheostomii. Celé tři týdny si nepamatuju,“ vzpomíná na těžké chvíle Kateřina.

Když se její stav zlepšil, převezli ji do Motola, kde se potvrdilo autoimunitní onemocnění Myasthenia Gravis (porucha přenosu vzruchu mezi nervem a svalem v oblasti nervosvalové ploténky). „Byla mi nasazena léčba, díky které jsem aspoň na polovině toho, kde předtím,“ svěřila se.

Pomůže nový vůz

Katce nyní kvůli onemocnění hrozí riziko, že jí jakýkoliv zánět nebo přetížení pošle znovu na ventilátor. Potřebuje speciálně upravené auto, kterým by se dopravovala k lékařům, na rehabilitace, do školy a za zálibami. Vůz, který by vyhovoval, je ale podstatně dražší, než kolik je příspěvek, na který má nárok. Pokud chcete pomoci i vy, můžete přispět jakoukoliv finanční částkou ZDE.

Dnes vám Svatopluk Žáček představí přístroj, který zachraňuje životy. Plicní ventilátor. Velice důmyslná mašinka je teď tématem číslo jedna. Jak vlastně funguje?