Náměstím plným překážek pro zrakově postižené, slepce, vozíčkáře i ty, co chodí o francouzské holi, se začala Národní rada osob se zdravotním postižením zabývat loni na podzim na základě podnětu místního občana. Po několika měsících vydala ke stavbě, za kterou Praha 12 pod vedením pirátského starosty Jana Adamce utratila téměř 50 milionů korun, nelichotivé stanovisko.

Podle něj handicapovaným nevyhovuje a dokonce může být nebezpečná. „Místní šetření odhalilo zásadní nedostatky, které brání bezpečnému užívání náměstí a neumožňují samostatné užívání osobám se sníženou schopností pohybu a orientace,“ napsal v dopise starostovi předseda Národní rady Václav Krása.

„Hlavní problémy jsou v nedodržení parametrů sklonu chodníků a nezabezpečených hran mezi výškově rozdílnými částmi náměstí, kde hrozí úrazy,“ sdělila za radu Sabrina Plisková. „Stavba neumožňuje bezbariérovou prostupnost v hlavních osách, což byla jedna z podmínek veřejné soutěže,“ doplnila.

Radnice nesouhlasí

Stanovisko vzniklo na základě auditu bezpečnosti. Praha 12 ale nesouhlasí. „Odmítáme že by náměstí bylo pro vozíčkáře a handicapované celkově nepřístupné. V jednom ze vstupů došlo k chybě. Nyní pracujeme na jejím odstranění, “ sdělila tisková mluvčí Eva Burianová.

45 stran nedostatků!

Na 45 stranách auditu odborná konzultantka Dagmar Lanzová zmiňuje neoznačení překážek, chybějící zábradlí, madla, ostré hrany, prostorové optické klamy a nevhodně řešené vodící linie pro nevidomé a slabozraké.

Nebezpečných míst na celém náměstí je mnoho. Největším rizikem jsou kombinace nepřiměřených příčných a podélných sklonů, rampa vložená do schodiště a nedořešení uskakujících schodů, kde je spousta bez funkčního zábradlí s přesahem na první a poslední stupeň,“ sdělila Blesku. Velkým problémem je podle ní překonání náměstí i pro zrakově postižené. „Umělé vodící linie končí v prostoru, v těch přirozených jsou zase umístěny překážky. Rizikem jsou i schodiště v prostoru bez ohraničené plochy se sníženou podchozí výškou,“ dodala.

Na opravě pracují

Vodící linie byly již dodavatelem opraveny. Také bylo doplněno zábradlí na schodiště. Nyní jsme probírali i pojezdové rampy a další nedostatky, na které audit upozorňuje. K celému dokumentu se městská část bude podrobně vyjadřovat,“ sdělila mluvčí Prahy 12 Eva Burianová.

Zadali nám to!

„Ze strany zadavatele bylo zadání jednoúrovňový, spojený, velký prostor pro shromažďování. Plocha se musela vyrovnat s cca 10 výškovými návaznostmi,“ hájí revitalizaci náměstí autor, architekt David Kraus.

Dvojice »hromádek«

Zajímavostí Sofijského náměstí je i »umělecko–odpočinkové místo Alea«, jak radnice nazývá posedové bloky připomínající na sebe naskládaný stavební materiál. Za zřízení dvojice »hromádek« Praha 12 zaplatila i s DPH zhruba 320 tisíc korun!

Víte že...

podle stavebního zákona musí všechny nově budované stavby či komunikace splňovat podmínky bezbariérového užití?

Fotogalerie
24 fotografií